8,280    19    1  

Hvordan bygge miljøvennlig

 31     Østlandet     0
Er det noen med tips/erfaring om hva man kan gjøre hvis man ønsker å ta hensyn til miljøet i forbindelse med bygging av ny bolig? Økonomien betyr at vi er nødt til å bygge et ferdighus, og ikke kan velge en av produsentene som reklamerer med spesialsydde, miljøvennlige løsninger. Men selv med et standard ferdighus er det vel valg vi kan ta som er mer miljøvennlige enn andre? Jeg kommer på gulv og maling, men er usikker på miljøregnskapet ved f.eks. vannbåren varme kontra vanlige elektriske ovner. Og det er sikkert masse ting jeg ikke har tenkt på. Tips?


   #1
 1,943     0
Dette kan eg svært lite om, men i følge ein miljø-rekneskapstype på Grand Designs i går kveld skal ein i alle fall tenke på at ein brukar material og løysingar som varer lenge. Med andre ord er holdbarhet ein svært viktig faktor, like mykje som om produktet er produsert på miljøvennlig måte. Helst bør ein ha begge deler i boks.

Men det er altså ikkje miiljøvennlig med eit produkt som er produsert miljøvennlig, men som ikkje varer lenge.
   #2
 187     Kristiansand     0
Treverk varer ikke fullt så lenge som betong eller stål, men klimaregnskapet ansees likevel å være svært positivt - pga produksjon og CO2-lagring.

Ellers er nok det viktigste:
- Fleksibilitet mtp oppvarmingskilde. Sånn sett er vannbårent bra. Men en sentralt plassert effektiv vedovn er heller ikke å forakte
- Plassering ifm sol etc. Stue og bad mot sør, kjøkken og soverom mot nord. Mye vinduer med solskjerming mot sør, mindre vinduer mot nord. Ligg unna kuldegroper.
- Plasser boligen slik at du ikke er avhengig av bil! Dette er nok det aller beste tipset, men antar beliggenhet som sådann alt er valgt...  ;D
- Størrelse: Ikke bygg større enn du trenger!
- Isolasjon, energiklasse: Ferdighus kommer da som Passivhus også? Det finnes for øvrig gode miljøvennlige isolasjonsmaterialer, men Norge er skikkelige bremser på dette.
(Ved lav energiklasse (A/B) er kanskje valg av oppvarmingskilde ikke så viktig.)
- Jeg ville satt opp solfangere knyttet til evt vannbårent system eller i allefall varmtvann. Koble gjerne på vedovn og, hvis dere satser på å fyre mye.
- Styr unna tropisk treverk. Sjekk ut alternative materialer for utendørs kledning.
- Velg miljømerkede firmaer og produkter. (Svane, fyrtårn, ISO 14001). Sjekk ut Bygg og bo på http://www.ecolabel.no/produkter/

Det var noe iallefall.. Fant i forbifarten ikke et bra nettsted for akkurat dette.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 31     Østlandet     0
Takk for gode svar! Har tenkt en del på det med størrelsen. Det er lett å gå seg vill i forholdet hva vi ønsker oss / hva vi trenger. Det gjelder i grunnen både økonomi og miljø. Kommer til å forsøke å holde det litt nøkternt, av hensyn til begge deler.  Smile
   #4
 10,486     Akershus     1
Definér "miljøvennlig" ... ?

Det er mange måter å være miljøvennlig på. Noen tror jo til og med det er miljøvennlig å kaste en fullt brukbar bil og produsere en splitter ny en, bare for å spare noen desiliter i året. Helst skal den nye bilen være full av miljøgifter (batterier) også. Jo mer, jo bedre  ???
Signatur
   #6
 22,342     Akershus     0

Treverk varer ikke fullt så lenge som betong eller stål, men klimaregnskapet ansees likevel å være svært positivt - pga produksjon og CO2-lagring.

Det kan være betong varer lenge, men hvor lenge varer et hus? Hus blir vanligvis revet fordi de ikke er tidsmessige/økonomiske. Denne utviklingen vil trolig gå raskere i fremtiden.
   #7
 187     Kristiansand     0

Definér "miljøvennlig" ... ?

Det er mange måter å være miljøvennlig på. Noen tror jo til og med det er miljøvennlig å kaste en fullt brukbar bil og produsere en splitter ny en, bare for å spare noen desiliter i året. Helst skal den nye bilen være full av miljøgifter (batterier) også. Jo mer, jo bedre  ???


Svært enig i første del - om det å skifte ut bilen. Og idet vi sporer debatten totalt ut på viddene: Batteriene i en elbil består fint lite av miljøgifter. Nikkel og cadmium - i gamle typer batterier - ikke spesielt farlige. Ei heller lithium. Det fine med disse er dessuten at de uansett ikke blir dumpet i grøfta, men tatt imot og gjenvunnet.

Eller mente du noe annet?

Miljøvennlig bolig: "Med utgangspunkt i livsløpsanalyser å gjøre de rette valgene for en bolig i byggeprosess, materialvalg og energivalg." (Forslag til definisjon.)
Signatur

   #8
 678     Bergen     0
Del av huset i ulike tempsoner med isolerte innevegger, skyvedører etc slik at man ikke varmer stue og kontor etc før man går på jobb dersom man ikke trenger varmen før på ettermiddag/kveld. Tenk og på trappehus her og hvorvidt de kan stenges av.

Varme og varmtvann:
Varmedistribusjon som muliggjør rask temperatur økning for a maksimere natt/dagsenk.
Forvarming av varmtvann fra gråvann og gjennom varmesystemet.
Vaskemaskin og oppvaskmaskin som kan bruke forvarmet vann
Korte ned rørstrekk.

Behovsstyring av ventilasjon, eventuellt soneindeling på denne. Varmebatteri for ventilasjon fra varme anlegget.

Signatur
   #10
 837     0
Det virker som om de fleste regner miljøvennlig = lite energibruk.
Dersom en bygger etter TEK 10 så har en uansett "lite" energibruk. Det som påvirker energiforbruket mest er vel da størrelsen på huset.
Når det er sagt: Så godt som all strømforbruk i Norge kommer fra fornybar energi = vannkraft.
Jeg ville satt opp disse punktene:
- Minst mulig sprenging og bearbeiding av tomt.
- Mest mulig ”kortreiste” materialer (stein fra tomten eller nærområde kontra lang transport, materialer fra det lokale sagbruket etc)
- Mest mulig naturlige materialer (stein, treverk)
- Minst mulig fabrikkproduserte materialer (sponplater etc)
- Minst mulig materialer som inneholder lim, kjemikalier etc
- Dytting med isolasjon kontra skumming
- Nøyaktige tilpasninger kontra silikon
- Miljøvennlig maling
- Gode byggtekniske løsninger
- Som nevnt før: varige / fleksible løsninger