3,887    5    0  

Innebygget varmepumpe....

 451     Stavanger     0
Tråd nummer 3 på kort tid om varmepumpe...
Vi har bygget på, huset er forlenget i sin helhet med 5 meter. I den nye delen er det åpen himling. Vi har sett på tak montert varmepumpe, men disse støyer en del, så den frister ikke. I brystet på den gamle delen, det som når er en vegg inne mot kaltloftet har jeg lagt en plan ( DVs, fruen har, jeg er skeptisk...). Ser for oss å ha inne delen på kaldt loftet, så lage en slags tunnel som får til en rist som er i veggen. Skjønner? da vil vi ha en mer effektiv varmepumpe, en mer stillegående og ikke minst en rimeligere. Men, lar det seg gjøre? Og om ja, hvordan? Jeg har mulighet til å gjøre stort sett hva jeg vil der oppe, etasjeskille er ikke isolert enda, men ser for meg å ha 28cm der før kulden setter inn (først må jo sommeren komme, men det får være en annen sak....)....
Jeg ser jo på dette som en kjempe mulighet til å ha en varmepumpe vi ikke ser.... men.....
"fagfolk", hjelp en rådvill mann Smile

   #1
 678     Bergen     0
Det første du må tenke på er vel at du må ha separat kanalføring for luft til innedelen og oppvarmet luft fra innedelen.

Dernest må du ha grei tilkommst slik at du kan rengjøre filtre jevnlig.

Kan hende det er mer og men dette var første innfall.
Signatur
   #2
 330     0
Som Reodor sier, så blåser innerdelen ikke inn ny luft i huset, den sirkulerer bare lufta som allerede er der. Så kaldloftet blir ikke noe kaldloft lenger.
Og termostaten sitter også i selve innerdelen.
(Hvorfor mener du det blir rimeligere og mer effektivt med denne løsningen? ????)

Et fjerde alternativ er å montere innerdelen på en innervegg, og utedelen ute på grunnmuren av huset. Er mange som har prøvd den varianten, og det er faktisk veldig effektivt!  Wink
   #3
 25,368     Akershus     0
Den støyer også fortsatt. Noe bedre, men du må ha to store rister og mye lydfelle i kanalene om du skal dempe propellstøyen. Videre må kanalene isoleres med mer enn 28 cm.

Edit: hva med en luft/vann varmepumpr? Da kan du pumpe badevann også.
Signatur
   #4
 3,412     Akershus     0
Forslaget fra TS høres ut som det absolutt burde være gjørbart, og også kunne bringe fordeler.  Innedeler til varmepumper støyer endel, tar litt plass, og er ikke alltid vanvittig pene å se på.  Det finnes innedeler som er laget for kanalmontering.  Så hvis det er et kaldloft over en leilighet, og man har fri adgang dit og kan gjøre slik man vil som TS beskriver, burde det kunne gå å lage en isolert boks med en stor inspeksjonsluke, med en passende innedel inni, og med separate kanaler for til- og fraluft.  Siden man da gjør en liten del av loftet om til varm-loft, slipper man unna kondensproblemer.  Man må passe på at termostaten i innedelen reagerer på temperaturen i til-luften.  Det ville nok være en god ide å montere lydfelle både på til- og fra-kanalen.

Ristene for til- og fra-luft bør ligge et stykke fra hverandre.  Kanalene bør ligge på isolert side, eventuelt ha egen isolasjon.  Kanalene må store skikkelige tverrsnitt. 

Her er en innedel for kanalmontering.  Den er riktignok større enn hva som er vanlig i et norsk bolighus, men det er likevel inspirasjon å hente fra beskrivelsen av hvordan den brukes.
http://www.mitsubishi-aircon.co.uk/default.asp?url=http%3A//www.mitsubishi-aircon.co.uk/mitsubishi_electric.asp%3Fid%3D191459

Hvis denne ideen blir virkeliggjort, hadde det vært spennende å høre litt om hvordan det går.  Et slikt prosjekt kunne være interessant for flere her.

Det blir mer jobb å installere noe slikt enn å bare henge opp en vanlig innedel, og kostnadene blir høyere, men det vil bli mindre støy enn fra en vanlig innedel, og installasjonen vil se mer elegant ut innenfra.
Signatur
   #5
 352     Hordaland     0
En slektning av meg monterte inn en vanlig innerdel i et meter dypt panel under vinduet.  Insug fra sidene.  Han fikk problemer med at pumpen ikke greide å skyve luften ut kraftig nok.  Trommelviftene lager ikke nok trykkforskjell til at de greier en slik montasje. Resultatet ble en pumpe som gikk opp og ned i turtall.