3,341    6    0  

Kjøp av tomt ute på bygda

 2     0
Hei!

Jeg ønsker å kjøpe en tomt(som ikke er en oppmålt tomt i dag) ute på bygda. Stedet ligger i skogkanten ved en eng hvor noen kyr pleier å beite. Både skogen og åkeren eies av samme grunneier som har en gård 5-600 meter unna.

Hvilke lover er det som taler imot å kjøpe en slik tomt? Gården er altså nærmeste husstand, så vann, strøm og alt det der må ordnes spesielt for denne tomta.

   #1
 268     Ja     0
Dette området er mest sannsynlig ikkje regulert til boligformål. Grunneigar må derfor søke dispensasjon for å få dele ifrå tomt i LNF-område hvis du får overtalt vedkommande til å ville selge deg tomt.

I søknaden må det sikkert og beskrivast løysing for veg,vatn,straum og kloakk.

Belag deg på tregt byrokrati Wink
   #2
 5,337     Tromsø     0
Vær også forberedt på at det i noen tilfeller vil være mer gjennomførbart å regulere tomter for 20 eller 200 boliger enn å få dispensasjon for en bolig i et område som ikke er regulert til boliger.
Da vil det være lettere å gjennomføre og flere å dele kostnadene på når kravene til vann, kloakk, kommunikasjon skal oppfylles.

Er tomta mer enn fire km fra skole og barnehage? Bor det andre enn bonden 500 m unna i dette området? Finnes det kollektivtrafikk i området? Også ting som om en enkelt bolig et tilfeldig sted vil kunne gi kommunen ekstrautgifter til skoleskyss vil kunne være en grunn til å ikke gi tillatelse til å skille ut ei enslig tomt, men kan gjøre en større regulering mulig.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 2     0
Takk for svar!

Det er en bygd med flere gårder og noen enkelte husstander her og der som har blitt bygd i nærheten av de ulike gårdene, så det bor flere i nærheten, men det er litt avstand mellom de fleste boligene.

Så hvis grunneier vil selge, er det i utgangspunktet greit å bygge hus etter å ha vurdert de andre kostnadene?

Når det gjelder skole, kollektivtrafikk og slikt så vil det være samme forutsetninger som for de andre boligene. Angående det med "jo flere, jo bedre" så er litt av poenget at det ikke skal være et felt, men klart at det er mulig med flere hus der også.
   #4
 5,570     0
Sjekk kommuneplan og andre gjeldende reguleringsplaner. Noen kommuner åpner ikke for strøbebyggelse. Da vil du kun få bygge i områder regulert til bolig.
   #5
 268     Ja     0
Eg har inntrykk av att kommunane vil unngå tett bebyggelse basert på enkeltdispensasjonar. Det ska då helst vere regulert utbygging.

Eg har nettopp vore i gjennom mølla, og for oss gjekk det 1,5 år frå vi begynte på papirmølla til vi byrja på grunnmuren.

For vår del hadde vi aldri fått bygd hadde det ikkje vore for at eg sette hardt mot hardt med kommunen. Eg gav klar beskjed når det vart snakk om reguleringsplan, at fekk ikkje vi bygge på tomten vi hadde sett oss ut vart det ikkje bygging i det heile. Det er nok av nabokommunar som vil ha nye innbyggarar.

Ein skal vere klar over at mange utkantkommunar slit med fråflytting, og dette er eit ikkje heilt ubetydelig argument til å kunne få bygge der ein vil (innanfor rimelighetens grenser selvfølgelig)

Etter mitt syn skal slik argumentering vere heilt unødvendig. Når nokon troppar opp på teknisk etat med ønske om å bygge, bør etaten henge på vedkommande og gjere alt i si makt for at dette skal gå i orden fortast mogleg. Dette er ofte ikkje tilfelle. Som med dei fleste andre offentlige kontor er også desse fyllt opp med folk som har som profesjon å produsere sitt eige arbeid, gjerne i kombinasjon med sterkt framskriden beslutningsvegring.
   #6
 9     ullensaker     0
Ofter er det anske masse som skal til,
Jeg har gjort dette 2 steder.

1 sted ( brukte mye penger men fikk det ikke til)
2 sted (brukte ca 150-200,000 og har fått det til..)

Ikke umulig men kan være vanskelig,,

Lykke til