9,609    10    0  

Marmorfliser over kjøkken benk

 11     bergen     0
Skal legger marmorfliser for første gang,er dette noe en amatør klarer selv eller er bare 190 cm langt og 50 cm høyt. Har hørt at de må primes for å tåle vann.

   #1
 22,342     Akershus     0
Stein tåler jo vann, men det blir lett flekker på marmor. Jeg ville behandlet det. Pass på at du bruker silikon som ikke trekker inn i steïnen. (Ta en prat med bultikken ang dette og lim/fug)

Er du litt fingernem klarer du å legge dem selv.
   #2
 5,337     Tromsø     0
Nåja, stein eroderes av vann og den kan løses opp (forvitre) av surt vann. Over en kjøkkenbenk renner det ikke mye nok vann til erosjon, men både enkelte sure vaskemidler og evt. sprut av sitronsaft og eddik kan nok angripe marmor. I tillegg er den porøs, fettsprut fra steikepanne kan trekke inn. Men det får være nok geologi for i dag...

Når det gjelder marmor, gjelder mye av det samme som med furu. Vil man ha et utsende som blir stadig mer rustikt og patinert? Da trenger man ikke gjøre noe, men kan la marmoren vise tegn av aldring, bruk og levd liv. Eller vil man holde det lyst og mest mulig likt nytt lengst mulig? Impregner marmoren jevnlig med anbefalte midler.
Signatur
   #3
 104     Norge     0

Er du litt fingernem klarer du å legge dem selv.


Enig, det klarer du.
Et lite tips som funket for meg, var å sette nederste rada først og la denne tørke før du fortsetter. Det er viktig at første rada er i vater for å få et fint resultat, og jeg syns det var greit å ha et stabilt og rett utgangspunkt å fortsette på. Dette var forresten 10x10 fliser, og det var 50cm høyt. Måtte da kappe øverste fliserad litt, så det passet fint. Limet var hvitt pastalim som ikke misfarger flisene. Dette er ferdig blandet, noe som var veldig praktisk.

Fremgangsmåten min var:

1. Montere 6,5mm gips på eksisterende spon (dette fikk jeg vite i butikken at ikke hadde vært nødvendig med bruk av limet jeg fikk)
2. Prime gipsen
3. Sette nederste rad og la den tørke. Denne fikk jeg rett ved hjelp av små flisekiler kjøpt i flisbutikken, samt en rettholt. La 3mm fliskryss vertikalt mellom flisene på nederste rad. (Er du heldig og har 100% rett kjøkkenbenk, kan de vel i teorien bare legges rett på benk med fliskryss i mellom.)
4. Brukte 3mm flissnor og la denne horisontalt mellom de siste radene. Jeg brukte ikke fliskryss mellom flisene på disse radene, men tok det på øyemål i forhold til nederste rad. Dette på grunn av at flisene ikke er 100% like store.
5. Fuge
6. Impregnere flisene
7. Silikonere

Lykke til:)
   #4
 451     Stavanger     0
Heisann

Det er en del ting du må huske på når du skal jobbe med marmor. Det viktigste er at de er utrolig porøse. Har selv fliset et bad hvor vi hadde 10x10 på alle veggene. Du må kappe ved vannsag, bruker du vinkelsliper med steinblad smuldrer de opp (dette var på de som er hvite, ikke de sorte vi hadde). Når du skal fuge må du ta små felt om gangen, det er nemlig et reint h#%&¤"()/"% få få dem rene igjen. Brukte vanlig fliselim, og ser ingen grunn til å bruke noe annet. Fuge farge så ville jeg valgt en som var nær fargen til flisene, dette fordi at fargestoffet er det værste å få vasket bort. Tilslutt ville jeg hatt en glass plate foran, eventuelt plexiglass. Du sier selv de må primes, det er sant. Men det holder ikke med en gang. På kjøkken ville jeg gjort det minst annenhver måte (ville jo ikke det, hadde valgt glass foran...). Fettsprut, JIF spray, rødvin osv vil suges inn i flisene og skape misfaring "forever". Men tenker det vil bli meget bra. Om kjøkkenet er av en litt "eksklusiv" type. Ville ikke valgt marmor om det er et nymoderne kjøkken.
Om legge teknikk så er jeg enig med han som skriver at han brukte 3mm horsisoltal snor, og øyemål resten. Eventuelt kan du legge dem i forband. Du vil uansett ikke se skjevhetene når du bruker 3mm fugebredde. Det vil nemlig fremstå som mye mer.
Lykke til, og legg gjerne inn bilder  Grin
   #5
 104     Norge     0

Du må kappe ved vannsag, bruker du vinkelsliper med steinblad smuldrer de opp (dette var på de som er hvite, ikke de sorte vi hadde).

Brukte vanlig fliselim, og ser ingen grunn til å bruke noe annet.


Jeg brukte vinkelkutter med diamantblad, og kappet tørt. Muloig jeg hadde flaks, men det var ikke mange flisene som gikk i stykker. Det var forøvrig et stort stykke arbeid;)

Det med flislim har jeg forstått er litt viktig på grunn av at vanlig flislim kan misfarge flisene. Jeg valgte å stole på anbefalingene til fagfolk på Modena, men alle kan ta feil så er ikke sikkert det er riktig. Jeg ville uansett forhørt meg der du kjøper fliser og fulgt anbefalingene derfra, så du har ditt på det tørre om det skulle bli noe galt.
   #6
 451     Stavanger     0
Det var ikke alle flisene mine heller som gikk i oppløsning, men du kan jo tenke deg panikken når det skjedde. Det er noen år siden, og de kostet ca 1000m2 på den tiden Smile. Vannsag er uansett ikke dyrt å leie/kjøpe. Og det er jo av typen med mothold, enklere å kappe små fliser da.
Ser at flisene kan misfarges av limen, det er jo samme hva man søler, de suger jo til seg alt med litt fuktighet. Men pent blir det jo Smile
   #7
 104     Norge     0

Det var ikke alle flisene mine heller som gikk i oppløsning, men du kan jo tenke deg panikken når det skjedde. Det er noen år siden, og de kostet ca 1000m2 på den tiden Smile. Vannsag er uansett ikke dyrt å leie/kjøpe. Og det er jo av typen med mothold, enklere å kappe små fliser da.


Hehe, ser den, det kan fort bli dyrt;) Så det er nok absolutt et godt tips med den saga!

  (trådstarter)
   #8
 11     bergen     0
Tusen takk Wink Her var mange gode råd så dette må jo bare gå bra ,skal sende bilde når vi er ferdig Wink) Takker for gode råd Laughing
   #9
 948     0
gikk greit med marmor over kjøkkenbenk til meg, du må passe litt på med inndeliling som med andre fliser. lurt å tørrlegge litt, på benken. husk imprengnering flere ganger, når du er ferdig. muligens skal man gjøre det senere å?