1,549    30    4  

Veggboks for vannrør i tørr sone

lwe
 6     0
Hei,
Jeg har nylig fått hjelp til å trekke opp nye vannrør i boligen og til kjøkkenet er vannrørene lagt slik at de stikker ut av veggen.

Jeg stusser over en slik løsning og mener at en naturlig avslutning vil være å legge disse rørene i veggboks slik at det er enkelt å koble til kjøkkenkran og oppvaskmaskin når den tid kommer.

Når det nå er blitt satt opp ny vegg og alt gjøres fra grunnen av er det ikke da mest fornuftig og enklest å benytte veggboks også på kjøkkenet (i tørr sone)?

Veggboks for vannrør i tørr sone - IMG_7684.JPG - lwe

Byggforsk henviser til at det er løses best ved å benytte veggboks:
Rør-i-rør systemer for vannforsyning i boliger
Men jeg er usikker til hvordan praksisen egentlig er...

KPB
   #1
 38     Fredrikstad     0
Her har rørlegger gjort alt riktig og benyttet endehylser på varerørene. Ikke ofte man ser det. Lekkasjevann fra rørene kommer da ut i samleskapet. Det er ikek nødvendig med veggbokser i tørre rom da det ikke skal søles vann rundt gjennomføringene.
Signatur
   #2
 24,751     Akershus     0
Tja. Her kommer varerøret ovenfra ser det ut til. Dersom endehylse er tett, vil vann fylle opp varerøret til det renner ut annet sted. Er det praktisk? En spiker i varerøret og en får vann som siver ut av varerøret og inn i veggen?

Dersom varerøret går ned, kan det være en fordel å lede lekkasjevann fra krantilkobling ut på gulvet slik at dette oppdages. Alternativt at vannsig langs varerøret ble ledet inn i varerøret og videre ned til dteksjonspunkt dersom gulvet ikke er vannfast.

Synes ikke dette er så enkelt, men kanskje det skorter på oversikt?
Signatur
lwe
  (trådstarter)
   #3
 6     0
Fordelerskapet er plassert på badet i 2.etg mens kjøkkenet er i 1.etg. Så varerøret kommer ovenfra...

Spørsmålet dreier seg også om hvor god denne løsningen er. Mine tanker er at dersom man benytter veggboks og monteringsskinne så vil vannrøret ha et fast punkt.
Veggen vannrøret kommer ut av er kun en enkel gipsplate og jeg kan ikke forestille meg at den gir stort feste til f.eks. en platealbue..
   #4
 24,751     Akershus     0
Hvis armaturen skal festes der rørene kommer ut må det være en fordel med veggbokser etter min oppfatning. Da har en grei avslutning på varerør og godt feste for armatur.

Nå ser det ut til at dette blir under benk? Da kan kanskje rørene «henge og slenge»?

(Med veggbokser, så er vel disse åpne slik at vann i varerør renner ut på gulvet?)
Signatur
   #5
 143     Troms     0
(Med veggbokser, så er vel disse åpne slik at vann i varerør renner ut på gulvet?)

Dette er jo grunnen til at det ikke brukes veggbokser i tørre rom. Rør-i-rør skal jo hindre vannlekkasjer.. Veggbokser lar lekkasjevann renne ut.
   #6
 2,794     0
Det er ikke nødvendig med veggbokser i tørre rom da det ikke skal søles vann rundt gjennomføringene.

Og ikke nødvendig med fiksering av rørene heller, annet enn i veggen og armatur/benkeplate.

Ser det stilles spørsmålstegn ved lekkasjevann når rørene kommer ovenfra, men også veggboksen er vel i utgangspunktet ment å være tett ut mot rommet, så også der ville varerøret fylles med vann før det steg opp til fordelerskapet og dreneringen der...

Veggboks for vannrør i tørr sone - DSC_0023.JPG - lwe
KPB
   #7
 38     Fredrikstad     0
Takk Inge79... Skjønte ikke helt ressonementet til KjellG jeg heller. Både tetningshylse og veggboks er tett og er der for å lede vannet ut i skapet og dermed siklemikken. Dette er forøvrig ikke min mening, med rom for videre diskusjon, men min faktaopplysning Wink Case closed. (neida.. er ikke så cokcy altså.. men det er sånn det funker Smile )
Signatur

KPB
   #8
 38     Fredrikstad     0
En spiker i varerøret og en får vann som siver ut av varerøret og inn i veggen?


Hvis du setter en spiker gjennom ytterrør og innerrør, for så å trekke denne ut igjen, så vil du ha hull i begge rør. Det vil du også ha når spikeren ruster bort om du ikke trekker den ut. Men du vil ha en langt høyere vannstrøm ut i fra det trykksatte innerrøret enn det trykkløse ytterrøret. Dermed vil ytterreøret fylle seg raskere enn det rekker å tømme seg og vannet vil synliggjøres ved å renne over og ut i skapet.

Signatur
HSt
   #9
 36,747     Lillestrøm kommune     0
Drypplekkasjer vil vel fint kunne renne ut før det renner "over toppen" og ned i skapet så ytterrøret må være 100% uskadet.
KPB
   #10
 38     Fredrikstad     0
Drypplekkasjer vil vel fint kunne renne ut før det renner "over toppen" og ned i skapet så ytterrøret må være 100% uskadet.

Absolutt.. Om du streifer røret med spikeren og få en svetting, så vil du få en lekkasje i vegg. Men 100% sikret kan man vel heller aldri bli Wink


Signatur