18,954
29
1
Bygge ekstra soverom i selveierleilighet
14
0
Hei. Jeg eier en 2-roms selveierleilighet. Dette er et relativt nytt sameie fra 2009.
Planløsningen gjør at jeg ønsker å bygge et ekstra soverom i leiligheten. Rent praktisk er det lite som må gjøres for at dette skal bli en realitet.
Jeg lurer på om der må søkes for å gjøre dette og om sameie kan hindre meg i dette.
Soverommet jeg planlegger vil være i tråd med retningslinjer fra plan og bygningsloven. Videre vil ikke tiltaket være til sjenanse, eller berøre bærevegger o.l.
Jeg ønsker med andre ord at leiligheten skal bli omgjort til en godkjent 3-roms leilighet.
Jeg setter stor pris på om noen kan hjelpe meg på emnet.
Mvh Fredrik
Planløsningen gjør at jeg ønsker å bygge et ekstra soverom i leiligheten. Rent praktisk er det lite som må gjøres for at dette skal bli en realitet.
Jeg lurer på om der må søkes for å gjøre dette og om sameie kan hindre meg i dette.
Soverommet jeg planlegger vil være i tråd med retningslinjer fra plan og bygningsloven. Videre vil ikke tiltaket være til sjenanse, eller berøre bærevegger o.l.
Jeg ønsker med andre ord at leiligheten skal bli omgjort til en godkjent 3-roms leilighet.
Jeg setter stor pris på om noen kan hjelpe meg på emnet.
Mvh Fredrik
A: Skille ut en del av stue til et ekstra soverom, eller dele et soverom i to?
B: Gjøre om kjøkken til soverom og flytte kjøkkenbenk inn på stue?
C: Lage soverom av bod?
A bør være helt uproblematisk dersom de nye rommene tilfredstiller kravene om luft, lys og utsyn.
B vil kreve endringer i røropplegg, det kan et sameie ha synspunkter på.
C er bruksendring, søknadspliktig til kommunen.
lettvegger og endre litt på dagens kjøkkenløsning.
Har du innsikt i hva jeg må gjøre mht. Sameiet og om de har adgang til å nekte meg en slik løsning?
Mvh Fredrik
Min bror gjorde et omfattende renoveringsarbeid i sin leilighet, flyttet kjøkken og renoverte badet. Et par dager før håndverkerne skulle toge inn i kåken ble han gjort oppmerksom på at styret (i borettslaget) skulle godkjenne slikt. Det var bare en formalitet når alt kom til alt, muligens grunnet et ønske om oversikt. Og borettslag er nok litt annerledes enn et sameie.
Reglene er som følger :
Man skal ikke plage andre,
man skal være grei og snill,
og for øvrig kan man gjøre som man vil.
Hva ville Dere gjort? Har styret adgang til å nekte meg?
Mine spørsmål til deg blir: Hvordan kan styreleder nekte deg å gjøre dette, er det eneveldig styre der du bor?
Som andre spør, med hvilken hjemmel nekter han deg dette?
Om dette er en selveierleilighet, hvordan skal du kunne nektes å sette opp en enkel lettvegg som ikke medfører noen bygningsmessig forandring?
Er det noen som truer med fysisk avstraffelse om du gjør det? Økonomisk?
Folk har gjort praktiske forandringer i sine egne hus siden tidenes morgen. En lettvegg er ikke det samme som å sage av grenen du sitter på, den kan med enkelthet rives om det skulle by på problemer å selge leiligheten med denne stående.
I 3 1/2 år fram i tid er det realistisk å regne med at den blå/blå regjeringa blir sittende, muligens lenger. De har ikke for tradisjon å legge bånd på folks frihet, slike bånd ble valgt bort i fjor høst.
Oppfør deg som en mann og sett opp lettveggen, du får lov av meg.
Jeg ville lest vedtektene (og husordensreglene) og forsøkt å skjønne hvilken paragraf som kan nekte deg dette. Hvis du ikke finner det selv, spør du styreleder. Styreleder/styret har ingen myndighet utover det som vedtektene tillegger dem.
Ok. Siden styreleder først har sagt seg noe motvillig tolker han kanskje vedtektene annerledes, eller har svart på magefølelse.
For å ikke ryke uklar med styret (aldri et lurt trekk) bør du forfatte et kort brev til styret om dine planer, og at du tolker vedtekene dithen at dette ikke er søknadspliktig, og at du derfor kan sette i gang umiddelbart. Husk å få med viktige detaljer som at du ikke rører bærende konstruksjon, og heller ingen vannrør.
Hvis du er ekstra høflig, så venter du med tiltaket til neste planlagte styremøte er passert, slik at styret får sjansen til å diskutere saken i ordnede former. Til syvende og sist, så er det fellesskapets tolkning av vedtektene som er gjeldende.
Hilsen ex-styreleder i sameie.
Var det eksakt ordbruk? "ikke godta"?
Kan det være han uttrykte en motvilje av frykt for at boligen blir overbefolket? Selv ville jeg ikke vært begeistret om jeg bodde i et bygg med mange toromsleiligheter med en rolig person per leilighet, og så begynte den ene etter den andre å gjøre om to-roms-leilighetene til treroms, for så å selge dem til familier med bråkete barn mens de selv flytter derfra og putter prisforskjellen mellom toroms- og treroms i lomma. Og jeg ville kanskje nevnt dette, eller stilt spørsmål om det var dette som var hensikten. Men noen makt til å "ikke godta" har jeg ikke, verken som nabo eller om jeg hadde vært styremedlem. Da må det i så fall finnes vedtekter som begrenser hvem som kan bo der (f.eks. kun enslige eller kun personer over 55 år) eller som sier at endringer i planløsning skal godkjennes av styre.
Hvis det ønskes endringer av ikke uvesentlig betydning for de øvrige sameiere, skal styret forelegge spørsmålet for sameiemøte for avgjørelse"
Slik jeg ser saken er ikke planlagt tiltak av vesentlig betydning. I sameiet jeg bor føler jeg meg ikke særlig velkommen. Jeg har gått stille i dørene og ikke festet/ bråket.
Selv bilen min som er en dyr bil, har blitt oppskrapet i lukket garasje.
"Ikke uvesentlig betydning" er jeg usikker på. Har dere inkludert varmt vann i husleie feks? Er leiligheten i utgangspunktet stor nok til at det kan bo 2-3 mennesker der?
I så fall tenker jeg at det ikke har vesentlig betydning for de andre sameierne, og derfor ikke trenger forelegges for avgjørelse. Men, du kan i ettertid, når du har bygget, orientere om det som er gjort?
Jeg lurer på om det påløper noen risiko ved å faktisk bare bygge det jeg har planlagt. Eller er holdningen "lettere å be om tilgivelse enn tillatelse" dumt i denne sammenheng.
Hvis den er pr. kvadratmeter, og sameiet består av leiligheter med mange forskjellige størrelser, mener jeg det sameiebrøken ikke skal være til hinder for å dele av stua.
At summen er akkurat 1000 kan tyde på at det ikke er antall kvadratmeter pr. leilighet som ligger til grunn, med mindre man har skalert tallene.
Og når man bruker areal som utgangspunkt i sameiebrøken, så betyr det at sameiet allerede har akseptert at det ikke alltid er perfekt korrespondanse (korrelasjon) mellom areal og antall individer, og sameiet skal derfor akseptere at du potensielt tar inn et ekstra individ i din leilighet. At du setter inn en lettvegg er egentlig irrelevant for sameiebrøken da (lettvegg er verken nødvendig eller tilstrekkelig for å sikkert øke antall individer med én i en boenhet).
Jeg står fortsatt ved min anbefaling lenger oppe.