4,612    7    0  

Kommunens egen målemetode for høyder

 32     Fetsund     0
I reguleringsplanen for området hvor vi skal bygge står det følgende:
"Gesims- og mønehøyde skal måles fra gjennomsnittlige terrengplan på bygningens lavestliggende terrengside.".

Kan noen forklare meg hvor en kommune kan finne hjemmel til å definere denne måten for å beregne møne og gesims? Alternativt hvorfor de ikke kan gjøre dette?

/JRR

  (trådstarter)
   #3
 32     Fetsund     0

byggteknisk forskrift med veiledning (tek10) §6-2


Jeg referer til del 4 i ovennevnte paragraf, hvor det står:
"Kommunen kan i planbestemmelser fastsette at høyder skal måles i forhold til ferdig planert terreng, eksisterende terreng, gatenivå eller en nærmere fastsatt kotehøyde. For bygning som går gjennom et kvartal, bestemmer kommunen hvilke høyder som skal brukes for de ulike deler av bygningen. Det samme gjelder for hjørnebygninger og for byggverk med meget stort areal eller uvanlig form."

Det står ingenting her om at kommunen kan fastsette at høyder skal måles fra bygningens "lavestliggende side". Kommunen kan bestemme om man skal benytte eksisterende eller ferdig planert terreng i kombinasjon med enten gjennomsnitt eller "lodd" fra møne og gesims. Men gjennomsnitt er gjennomsnitt etter mitt skjønn.

Ekstra opplysning: Det er ikke snakk om en tomt som er omgitt av veger i alle himmelretninger - altså noe som kan defineres som et kvartal.

/J
   #4
 3,277     I huset mitt     0
Jeg antar at du ønsker å bygge et høyere hus enn kanskje kommunen din har tenkt seg. ;)

Vet ikke om det er mulig eller regningsvarende å fighte kommunen på å endre reguleringsplanen sin, men en telefon til dem og spørre om det burde vært kotehøyde eller gjennomsnitt skader vel ikke?
  (trådstarter)
   #5
 32     Fetsund     0
Det stemmer! Og grunnen til det er at tomta er så bratt at man lett ender opp med kun to underetasjer hvis jeg må forholde meg til reguleringsplanen. Kommunen hevder de har hjemmel i pbl og TEK, uten at jeg har klart å få en mer konkret forklaring fra dem. I veileder T-1459 står det at "Det er viktig at reglene om grad av utnytting og målereglene forstås og praktiseres likt.". I veileder T-1490 (Reguleringsplanveileder) står det også at det ikke kan gis bestemmelser om forhold som er i strid med byggeforskriftenes bestemmelser om måling av bygningshøyde og om grad av utnytting.

Det er meget mulig at kommunen faktisk har rett - noe man bør kunne forvente - men jeg er ikke så sikker lenger etter å ha pratet med både MD og DiBK. Jeg ser for øvrig at flere reguleringsplaner rundt om i landet definerer målepunkt fra "øverst på grunnmur", eller "fra etasjeskillet" og liknende - som egentlig ikke er så forskjellig fra reguleringsplanen jeg må forholde meg til. Men jeg klarer likevel ikke se hvor man finner hjemmel til å gjøre det.

Jeg må selvsagt forholde meg til reguleringsplanen slik som alle andre, men det vil være nyttig å vite om man da forholder seg til en reguleringsplan som bryter med viktige prinsipper. Veien om omregulering føler jeg uansett ikke er noe for meg. Smile
   #6
 277     Hjemme     0
Det er vel lettere å få en dispensasjon (om ingen naboer er i mot) enn å krangle med kommunen om reguleringsplanen er korrekt.
   #7
 1,778     Norge     0
Hei. Enig med deg iht måleregler: de er å forstå som gjennomsnittlig målt høyde til ferdig planert terreng. Dette har også byggforsk bekreftet i min sak. Kommunen burde begrenset høyder på hus med feks etasje antall osv. Men, når det er sagt, så er det uansett kommunen som bestemmer om du får bygge huset du tegner.
Anbefaler deg å ikke provosere med et høyhus med x leieenheter.
Hvis en arkitekt el tegner ett forslag, så ber du om forhåndskonferanse. Da kan dere bli enige om regler ol. Og be om referat fra møte.
Bluesman