2,302
10
3
Oppdaget hovedvannledning på tomr
5
0
Hei! Vi søkte nettopp til kommunen om å bygge på huset, ca 5m. Vi fikk til svar at tilbygget ble liggende for nært en kommunal hovedvannledning. Dvs at vi kun kan bygge på 2,5m, noe som ikke er aktuelt. Da vi kjøpte huset for 6 år siden ble det ikke informert om at det var heftelser på tomta. Vi kan heller ikke finne noe informasjon om at hovedvannledningen er tinglyst. Har vi som eiere av tomta noen rettigheter her? Og hva kan vi evt gjøre?
Jeg har både vannledning og kloakkledning på tomten og har ikke sett at det er noe annet enn en generell anmerkning om at kommunen har rett til å anlegge og vedlikeholde vannledning. Det samme står det på nabotomten som også er min. Men der er det ikke hverken vann eller kloakkledning. Så det ser ut til å være en "i tilfelle" registrering.
Og her i kommunen (Ski) har ikke kommunen helt oversikt. Da naboen skulle bygge hus spurte vi hva de skulle gjøre med vannledningen da de stakk ut huset. "Den går der i kanten av tomta" sa de. Det hadde de fått fra kommunen. Men vi kunne fotelle dem at den gikk der de hadde stukket ut for huset. Og ganske riktig: mannen med søkeapparatet fant den der vi sa den var, ikke der kartet viste den. Så huset ble bygd lenger vest på tomta. Garasjen derimot fikk de bygge over vannledningen. Pussig!
Det har alltid vært helt klart at det ikke er lov å bygge på noen måte som hindrer kommunens adgang til vann- og kloakkledninger, og jeg blir nødt til å flytte på kloakkrøret for å få gjort huset mitt velegnet til alderdommen, dvs. UU-tilpasning: Jeg må utvide slik at jeg får bad på 1.plan, og trappefri inngang. Da jeg snakket med kommunen kikket de på sine kart (som er offentlig tilgjengelige; jeg har hatt kopi av dem lenge) kommenterte mannen: Den garasjen skulle aldri vært tillatt bygget! Den ligger altfor nært kloakken! ... Men i 1958 var det vel ikke like grundig oppfølging som det er i dag.
Jeg vil bygge ny garasje opp mot fortauet, og har fått opplyst at hvis jeg bygger kjeller under, slik at det blir en støpt vegg mot fortauet så det ikke raser ut dersom det det må graves i fortauet (allslags kabler ligger der), da kan jeg få dispensasjon til å bygge mye nærmere fortauet enn om garasjen flyter oppå underlaget, uten kjeller. (Det er trolig derfor min gamle garasje har kjeller som ikke står på tegningene: Det er garasjen som ifølge kommune-mannen ligger altfor nær kloakken, og trolig var det å støpe vegg to og en halv meter ned i jorda det som skulle til for å få lov til å bygge den så nær.)
Kommune-mannen spurte meg om jeg visste hvor dypt kloakkrøret lå(!) ... Det burde jo være meg som spurte dem! Så fortalte han at for mange år siden (det kan ha vært på 1950-tallet) begynte kommnen å grave seg ned til et rør, og grunnen raste ut slik at huset fikk store skader. Kommunen ble dømt i retten til å betale for skadene, med hovedbegrunnelse at de visste hvor dypt ned de skulle, og hadde ikke gjort den sikring de burde ha ha gjort ut fra det. Så derfor sluttet kommunen i flere tiår med å registrere dybden på ledningene, slik at den begrunnelsen ikke kunne brukes mot dem neste gang
Det som er litt bittert i mitt tilfelle er at kloakken skal legges om, trolig om 5-6 år, og røret over min tomt tas ut av bruk. De kostnadene jeg får er bare som en relativt kortvarig nødløsning, fordi vårt strøk ligger langt nede på kommunens prioriteringsliste: I hele Trondheim skal kloakk og overflatevann skilles, og det vil bli lagt helt ny kloakk i gata. Jeg kunne sluppet kostnadene om jeg hadde vært villig til å utsette oppussingen til det arbeidet var ferdig. Det ønsker jeg ikke. Shit!
Det blir mer forståelig om du ser det fra synspunktet til de andre brukerne av samme før (det kan være dusinvis av dem): "Sorry, folkens, dere har ingen kloakk de neste fjorten dagene - det vil ta et par uker for oss å grave oss en ny grøft fem meter ned i jorda, med sikring slik at ikke naboenes hager raser ut, få lagt nye rør og lagt om tilkoblingene".
Det er ikke spesielt mye bedre om det gjelder vann: Når vannrøret blir revet over fordi jorda flytter på seg litt ureglementert, og et dusin naboers tilgang til vann er begrenset til det de kan få fra vannvogn i plastkanner, da vil ikke naboene at det skal forsinkes av at kommunen må gjøre masse sikringsarbeide på huset ditt, eller at de må grave en ny grøft i en stor bue rundt huset ditt og legge ny ledning der, fordi bruddet er midt under kjelleren din.
Kommunen må kunne gå rett ned der skaden er, og rette den på kortest mulig tid, uten å bli hindret av verken ekstra sikringsarbeide eller behov for å legge om traseen. At de har godtatt at en garasje ligger over ledningen betyr at de kan komme med kommunens største showeldoser og skrape den til slde i en rask operasjon, og overlate vrakrestene til deg. Sånn kan de ikke gjøre med et helt hus.
Jeg vurderer (som en forberedelse på gammelmannslivet) å legge varmerør under oppkjørselen for tining av snø. De blir liggende over hovedkloakken over tomta, og jeg har fått opplyst at det er OK bare det blir registrert i kommunens arkiver, pluss at det ikke vil bli gitt erstatning av noe slag dersom det blir nødvendig å grave i oppkjørselen for å komme ned til kloakkrøret. Dette er en av grunnene til at jeg vil legge rørene som fire sløyfer for hver sin del av oppkjørselen, slik at eventuell graving bare påvirker én eller maksimalt to av sløyfene, og reparasjonsarbeide blir noe begrenset.
Mange kommuner har ikke dette som tinglyste heftelser på den enkelte eiendom. Men de forhindrer bygging offentligrettslig ved å nekte byggetillatelse. De kan ha en egen kommuneplanbestemmelse, ellers kan det også hjemles i plan og bygningsloven nr 29-4 om plassering av bygg. Her har både sivilombudsmann og departement uttalt at ledninger i grunnen er et aktuelt hensyn som omfattes av paragrafen.
Så det er en reell showstopper for en del byggeprosjekter. Anbefaler å gå i dialog med kommunen om hva som eventuelt kan gjøres.