4,284
4
0
Utnyttelsesgrad i BRA (ikke bya)
190
0
Eier en fritidstomt på 1500 m2 der reguleringsplanen sier maksimalt utnyttelsegrad er 100 BRA.
Vi har allerede bygget 100 BRA, , men ønsker en garasje for lagring av diverse ting.
Hvis vi bygger en vanlig garasje, men senker det innvendige taket til 189 cm, vil vi da være innenfor reguleringsplanen.
Kjør debatt
Vi har allerede bygget 100 BRA, , men ønsker en garasje for lagring av diverse ting.
Hvis vi bygger en vanlig garasje, men senker det innvendige taket til 189 cm, vil vi da være innenfor reguleringsplanen.
Kjør debatt

Dersom du bygger en garasje med lavere innvendig takhøyde enn 1,9 meter, vil det si at garasjen er uten bruksareal (BRA). I og med at bestemmelsene sier BRA, så kan du føre opp denne uten å komme i konflikt med planbestemmelsene.
I "Grad av utnytting" på s. 52 trekkes det frem om hanebjelker er del av det statiske system eller ikke. Dette er hjemmelen til kommunen. Se link: http://www.regjeringen.no/upload/MD/Vedlegg/Veiledninger%20og%20brosjyrer/T-1459.pdf
En del kommuner håndhever dette, men de fleste kommuner har gitt opp å forfølge de som senker innvendig høyde på denne måten, da kommunen ofte ikke har nødvendige ressurser for å kontrollere det.
En del skriver i søknaden til kommunen at "hanebjelken er en del at bygningens statiske system og kan ikke fjernes".
Thomas Hansen (ansatt hos Byggesakskontoret AS)
Du kan fritt velge ferdig romhøyde i garasje/loft (189 cm eller lavere om du vil), men hvis din løsning kan bygges om uten at det går utover takstolleverandørens statiske (bæremessige hensyn) krav, så får du arealer som kan regnes med i BRA.
Mao: Hvis du senker vegghøydene og bestiller nye takstoler som gir deg 189 cm netto romhøyde, så skal ikke garasjearealet regnes med i BRA. MEN, dette er jo klart en omgåelse av intensjonene i reguleringsbestemmelsene, så det vil ikke forundre meg at det finnes en paragraf som kan brukes mot deg (Jeg har aldri stått ovenfor noen som vil ha 189 cm romhøyde i garasjen, så jeg har aldri stått ovenfor en slik sak.)
Hvis du forer ned garasjetaket, hjelper det ikke (fordi nedforingene kan fjernes uten at det går utover statikken (bæreevnen)). Dette blir det samme som å bestille feks. A-takstoler hvor hanebandet (evnt. "hanetrekanten") gir deg netto romhøyde på 189 cm eller mindre. Dette aksepterer kommunen kun hvis takstolleverandøren erklærer (skriftelig) at de MÅ legge hanebandet/"hanetrekanten" så lang ned, av statiske grunner... (noe du neppe får fra takstolleverandøren...)
Reguleringsbestemmelsene for din tomt er laget slik at det ikke skal bli for stor og dominerede bygningmasse på noen av tomtene. Forsøk på å omgå bestemmelsene ender bare opp med å irritere kommunen. Tviler på at evnt. Fylkesmannen vil gi deg medhold uansett, selv om du får lovteksten på din side. Fylkesmenn bruker hodet, ikke bare lovene.
Jeg har "vunnet" alle mine 5 anker til Fylkesmannen opp gjennom årene, men denne konkrete "kampen" ville jeg ikke påtatt meg...
Arnstein Bjone
Leverandør av elementbygg (fra Q-Haus OU, Estland). Bygningsingeniør, arkitekt, tømrerkyndig. Eier av Arkitektkontoret ing. A. Bjone.
Sentral godkjenning som ansvarlig søker, prosjekterende og overordnet utførelsesansvar (SØK, PRO, UTF)