Mange ser på AMS målere som noe bra, jeg er veldig skeptisk.....Det er nok med måler som fjernavleses. Dere som er fascinert av muligheter med AMS, hva tror dere det er å oppnå som privatperson? Billigere strøm eller??.......... Tror heller strømleverandør kommer til å benytte anledningen til å fakturere ekstra, når man bruker for mye/ dyr strøm på gal tid av døgnet. Så blir det vel noen flere tragiske branner om natta, fordi flere strømforbrukere benyttes da istedenfor dagtid.... Vet fra denne bransjen at kunder må betale uansett, og AMS eksempler med rådyrt "overforbruk" viser akkurat det
Signatur
"Den viktigste livsvisdom må vi oppdage med våre egne øyne" (Nansen)
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode (gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Jeg forstår din problemstilling. Jeg tror heller ikke de "begrenser" effektforbruk i den forstand, men at de setter en øvre grense for måleren, og hvis denne grensen blir overstiget vil bryteren slå seg ut i et viss tidsintervall.
Jeg seg for meg at ved for eksempel et brudd i ledningsnettet som fører til et begrenset tilførsel til et område, vil nettselskapene kunne sende ut en lignende melding:
*Hei, på grunn av en uventet feil med strømnettet i ditt område har vi lagt en øvre effektgrense på xxxx på alle husstander. Dette gjøres for å fordele effekt jevn, samt sikre strømtilførsel til de mest sårbare kundene. Vi håper på forståelse for dette, og hvis det skulle oppstå problemer, vennligst kontakt kundeservice.*
Så hvis en kunde nå overstiger effektgrensen, vil smartmåleren slå av alt strøm og det vil muligens komme en "overbelastning" indikator på displayet på måleren. Etter et viss antall minutter kan kunden få strømmen tilbake, så vidt han har skrudd av de nødvendige apparatene. Dette er hvertfall slik jeg har forstått denne funksjonen, men dette er nok opp til hvert enkelt nettselskap, så lenge de etterfølger forskriftene.
Til deg finnmark; Helt ærlig så er det nok ikke forbrukerne som er den store vinneren i denne investeringen. Det er heller vårt strømnett som lettere kan reguleres effekten jevnt ut over døgnet, og dermed ha mer ledig kapasitet. Dette fører til mye mindre utbyggelser av strømnettet. Videre øker det muligheten for å at hver enkelt kan produsere energi selv, og "selge" det videre ut på nettet. Nettselskapene sparer også millioner på kundeservice, det blir lettere å oppdage feil hurtig. Dessutten er det jo forbrukerne som skal finansiere dette, ved en økt nettleie på 400-500 kr i året (oslo). Så størstedelen av gevinsten går nok dessverre ikke til forbrukerne.
Det sier seg selv at disse målerene ikke kommer for å blidgjøre kunder. Men når de først velger å gå for slike målere er det viktig at ikke kun leverandørene bestemmer hvordan det skal gjøres. Lyse som forsøker å gjøre strømmålere til smarthus er en av de mest latterlige tingene jeg leser i denne sammenhengen. De har vel snakket om en økt avgift på rundt 300 kroner i året for å dekke inn kostnadene med de nye målerene. Samtidig kommer det "rushtidsavgift" på strøm som er mer ettertraktet. Dette kan vi ha delte meninger om, noen vil synes det er dumt mens andre velger å utnytte systemet ved å bruke strøm på de rette tidspunktene. Som i alt annet er jeg alltid opptatt av at noe blir standarisert og benytter standariserte protokoller og grensesnitt. I denne sammenheng henger jeg meg opp i måten man kan tappe ut relevant informasjon fra måleren. Da står døren åpen for alle som ønsker å lage dingser som kan spare deg for strøm. Jeg ser større potensiale i sparte strømutgifter sammenlignet med den økte avgiften.
Du er inne på et vanskelig område nå, ettersom dette er en av de aller største potensielle farene ved smartmåleren. Denne funksjonen betyr i prinsippet at hvis du får tilgang til nettselskapets systemet, kan du faktisk bryte strømmen til flere kunder kun ved bruk av fjernstyring. Dette skaper jo selvfølgelig et stort fokus på sikkerhet, og endringer vil dermed mest sannsynlig forekomme.
Den mest sannsynlige bruken, bortsett fra den tradisjonelle stengingen av strømmen, vil vel ikke være fra terrorister, men for å bekjempe terrorister - det er jo det som er standard-argumentet fra politiet i dag når de ønsker mer kontroll over sivilbefolkningen.
Det er jo allerede godtatt at politiet kan bruke jammere eller falske basestasjoner for å avskjære trafikk fra innbruddsalarmer til alarmsentralen, når de skal ta seg inn for å montere avlyttingsutstyr i private boliger. Pr. idag må de fortsatt "innrømme" det, dvs. rapportere til rettsapparatet hva som er gjort, men de har jo anmodet om å få slippe det også, så de kan gjøre det i hemmelighet for alle andre, uten noe som helst kontrollorgan som kan reagere.
Å slå av strømmen kan være "nyttig" for politiet for å sette ut av drift alarmer og andre hindringer for deres arbeide, og som ikke er avhengig av mobilnettet. Dessuten, hvis en "terrorist" forskanser seg i et hus og nekter å komme ut, vil mørlegging av huset, avstenging av oppvarming som er avhengig av elektrisitet og mulighet for å tilberede varm mat/drikke, avstenging av de fleste former form kommunikasjon med omverden (moderne mobiler må lades daglig) etc. virke sterkt demoraliserende på den/de politiet vil tvinge ut, og under en del omstendigheter gjøre det umulig for beboeren å holde skansen. Hvis den beleirede kjører elbil, kan politiet hindre lading av den, og gjøre et evt. fluktforsøk vanskeligere.
Bare de kan vise til "terrorister", får politiet med seg opinionen på at dette er en Bra Sak, selv om antallet terrorangrep i Norge som de fleste av oss husker kan telles på én finger - og da var heller ikke politibeleiring aktuelt. Hadde vi hatt fullstendige tall (men de blir ikke slått opp i avisene!) for hvor ofte politiet beleirer et hjem på vegne av barnevernet og andre "snille" etater som bare vil gjøre det som er best for barnet (dvs. fjerne det fra foreldrene), ville det gitt et langt bedre inntrykk av hva som er politiets reelle begrunnelse for å ønske mekansmer for å fryse ut ulydige samfunnsborgere fra sine hjem.
Vi vil nok se at det å gi politiet slik makt vil være være nyttig i mange sammenhenger. F.eks. hvis det innløper en klage på høy musikk fra en leilighet eller et hus, kan politiet stenge av musikken ut så mye som å reise seg fra stolen. (De har i mange år kunnet spore og avlytte enhver mobiltelefon i Norge uten å reise seg fra stolen; det er ingen grunn til å tro at det vil være annerledes med strømmen.)
Selv om det var "terroristbekjempelse" som ble brukt som argument for å kneble ethvert kritisk spørsmål da disse mekanismene ble innført: Når de nå er der, og de forenkles politiets arbeid for å hente ut unger fra familiene sine, få slått av høy musikk, få frosset ut den hasjrøykende ungdommen som nekter å komme ut, få installert spionutstyr i hjemmene til folk som kan ha uønskede tanker og ytre uønskede meninger ... da er det vel riktig å benytte det også, ikke sant? Siden ustyret er der og kan benyttes slik?
I Norge er det null tradisjon for å protestere: Det der ble innført for terrorbekjempelse - dere kan ikke bruke det slik! ... Her i landet risikere politiet beskyldnigner fra publikum om tjenesteforsømmelse dersom de ikke tar i bruk ethvert maktmiddel som finnes for å bringe ulydige samfunnsborgere inn i folden og få dem til å forstå at vi ikke har noen aksept for upassende barneoppdragelse, musikk, rusgifter eller meningsytringer. Så lenger jeg er lydig og veloppdragen vil politiet aldri ha noen grunn til å stenge av min strøm! Men det er fint at de får muligheten for å stenge av for andre!
Hvis du har passert åtti år og har dårlig helse, har du liten grunn til panikk for hva slags makthavere vi kan ha om noen år. Er du i tjue-åra og har panisk frykt for ikke-kristne mosaiske religioners frammarsj, eller andre politiske retningers frammarsj (f.eks. ut fra terroraksjoner begått på norsk jord de siste årene), bør du kanskje tenke over at alle de mekanismer vi gir dagens snille, beskyttende myndigheter (forutsatt, selvsagt, at du hører til blant de lydige) vil være tilgjengelig for enhver konstellasjon som kommer til makten i Norge så lenge du lever. Det er kanskje greit dersom du velger å være veloppdragen og lydig etter makthaverenes krav uansett hva det måtte bety. De fleste av oss ønsker ikke det.
Likevel godtar vi blindt at bare politiet sier "kampen mot terror" (hvilken terror??? - jeg ser den ikke!) så gir vi dem rett opp i hånda mekanismer vil aldri ville betrodd et ikke-vestlig, eller et ikke-sekulær, eller et politisk-ytterfløy maktapparat, i trygg forvissning om at politiske omveltninger aldri vil kunne komme. Og at politiet og andre maktinstitusjoner i dagens samfunn aldri vil misbruke den makten vi gir dem.
Lyse, Skagerak, Hafslund og Eidsiva har inngått avtale med den finske leverandøren Eidon. BKK har inngått avtale med det norske firmaet Embrik som leverer målere fra Taiwan - ukjent navn for meg...
Jeg forstår din problemstilling. Jeg tror heller ikke de "begrenser" effektforbruk i den forstand, men at de setter en øvre grense for måleren, og hvis denne grensen blir overstiget vil bryteren slå seg ut i et viss tidsintervall.
Jeg er ikke gammel nok til å ha opplevd det selv, men mine foreldre fortalte at da "overforbruksmålere" kom, var det en velsignelse framfor de gamle "vippene": Hvis du brukte mer strøm enn avtalt og innstil på måleren din, ville strømmen begynne å koble seg inn og ut, inn og ut, inn og ut. Jeg er ikke sikker på frekvensen, men tror det må ha vært på og av en gang i sekundet, eller noe i det området. Det var en ganske "hard" beskjed; du var rask til å få slått av noen apparater. Erstatningen, overforbrusmåleren, betydde at du ikke ante når strømmen plutselig ble spinndyr; du merket det i lommeboka når regningen kom, flere måneder senere.
Forøvrig: En del industrikunder har allerede i en del år hatt et tilbud om å få strøm billigere enn tariffen, mot at kraftleverandøren har rett til å slå av (eller ned) klart identifiserte forbrukspunkter, nærmest som at du gir everket en fjernstyrt bryter. Tanken er vel at man kan innføre noe tilsvarende også for privatkunder. Her er det jo ikke megawatt som kobles ut, så for at det skal være kost-effektivt må det stanardiseres. Ett alternativ er at everket får myndighet til å slå av, via en eller annen smarthus-protokoll, spesifikke apparater som f.eks. VV-bereder, billader, el-kolbe til VBV etc. Det kan sette begrensinger på valget av smarthus-protokoll, men kan gi everket kontrollen der det er meningsfylt, uten å påvirke annen bruk. Et annet alternativ er at everket kan styre utvalgte kurser, ikke apparater. Da er man uavhegig av smarthus-protokoll, men det kan kreve egne kurser for de apparater som skal kunne styres.
Forøvrig må "everket" leses som "kraftleverandøren eller nettleverandøren" - det er like gjerne nettleverandøren som opplever et kapasitets-tak og må ta skritt for å handtere det.
Mitt stalltips er at folk flest er så uvillige til å gi fra seg kontrollen over vesentlige installasjoner i sitt eget hjem at det everket blir gitt lov til å slå av er altfor lite til å berettige etablering av et komplekst kontrollsystem. Det er trolig langt mer virkningsfullt å legge en gulrot i lommeboka til folk, gjøre det svært billig å bruke kapasitet når belastningen er lav (det er det som er gulrota), men ekstremt kostbart å bruke store effekter når belastningen er stor (og det forsøker vi å si på en veldig snill måte så det også skal høres ut som en gulrot, selv om det egentlig er en sur sitron).
Jeg er glad for at AMS gjør at jeg vil kunne få uttelling for "snilt" strømforbruk på mitt eget initiativ, men ville blitt sur hvis jeg en dag f.eks. hadde behov for ekstra varmtvann (med åtte overnattingsgjester), og everket sa: Nei, det får du ikke - vi har slått av berederen din, og krever full kontroll over den! Da ville jeg blitt sur.
Lagre målerverdier med en registreringsfrekvens på maksimalt 60 minutter, og kunne stilles om til en registreringsfrekvens på minimum 15 minutter
Spontan reaksjon: Det kan umulig stå det i forskriften! Så leste jeg på nytt. Jo, så f sier de det de mener. Men duverden så egnet for misforståelse!
Folk flest leser "registreringsfrekvens på minimum 15 minutter" som at det da er snakk om 15 min, 20 min, 30 min, ... "minimum 15 minutter" betyr "ikke mindre enn 15 minutter". Men her er det snakk om en frekvens på 1/(15min) - 15min er nevneren i brøken. 1/15 er minste akseptable verdi, 1/5 er strørre enn 1/15.
Når selv jeg, med sivilingenørgrad, stusser i to sekunder (før jeg ser at det likevel er korrekt), da er det en elendig formulering hvis "vanlige folk" skal kunne forstå det.
Nok en bekreftelse på at innenfor "min stand", ingeniører, er det alt for mange som stiller ganske svakt i språklig formuleringsevne, og særlig i å kunne uttrykke seg på en måte som blir korrekt forstått av ikke-ingeniører.
(Før noen spør om hva de burde skrevet: Hadde de sagt "et registreringsintervall på maksimum 15 minutter" ville risikoen for mistolking vært redusert betydelig. Kanskje det finnes enda bedre eller mer lettforståelige formuleringer.)
Man kan vel fint si en frekvens på 15 minutter og mene at repetisjonen er hver 15. minutt. Men de surrer litt med hensyn til maksimum og minimum som du er innepå. Frekvensen er jo høyere ved 15 minutter enn 60 minutter mens tallet 15 er mindre enn tallet 60. Tror ikke vi skal bruke opp de grå på dette siden de fleste forstår hva som menes.
Og til deg som er redd for at politiet skal slå av stereoanlegget ditt og plante avlytningsutstyr hos deg med hjelp av automatiske målere, ta deg en bolle.
Og til deg som er redd for at politiet skal slå av stereoanlegget ditt og plante avlytningsutstyr hos deg med hjelp av automatiske målere, ta deg en bolle.
Nettopp. Det er det som er den hyper-typiske holdningen blandt nordmenn.
Jeg tror at Snowden ville føle seg uvel om han slo seg ned her i landet, når han begynte å oppdag de typiske norske holdningene. Men de er der, og også vi som ikke er like servile må bare lære oss å leve med å ha dem rundt oss.
Dere som er fascinert av muligheter med AMS, hva tror dere det er å oppnå som privatperson? Billigere strøm eller??.......... Tror heller strømleverandør kommer til å benytte anledningen til å fakturere ekstra, når man bruker for mye/ dyr strøm på gal tid av døgnet.
Så blir det vel noen flere tragiske branner om natta, fordi flere strømforbrukere benyttes da istedenfor dagtid....
Vet fra denne bransjen at kunder må betale uansett, og AMS eksempler med rådyrt "overforbruk" viser akkurat det
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Jeg seg for meg at ved for eksempel et brudd i ledningsnettet som fører til et begrenset tilførsel til et område, vil nettselskapene kunne sende ut en lignende melding:
*Hei, på grunn av en uventet feil med strømnettet i ditt område har vi lagt en øvre effektgrense på xxxx på alle husstander. Dette gjøres for å fordele effekt jevn, samt sikre strømtilførsel til de mest sårbare kundene. Vi håper på forståelse for dette, og hvis det skulle oppstå problemer, vennligst kontakt kundeservice.*
Så hvis en kunde nå overstiger effektgrensen, vil smartmåleren slå av alt strøm og det vil muligens komme en "overbelastning" indikator på displayet på måleren. Etter et viss antall minutter kan kunden få strømmen tilbake, så vidt han har skrudd av de nødvendige apparatene. Dette er hvertfall slik jeg har forstått denne funksjonen, men dette er nok opp til hvert enkelt nettselskap, så lenge de etterfølger forskriftene.
Til deg finnmark; Helt ærlig så er det nok ikke forbrukerne som er den store vinneren i denne investeringen. Det er heller vårt strømnett som lettere kan reguleres effekten jevnt ut over døgnet, og dermed ha mer ledig kapasitet. Dette fører til mye mindre utbyggelser av strømnettet. Videre øker det muligheten for å at hver enkelt kan produsere energi selv, og "selge" det videre ut på nettet. Nettselskapene sparer også millioner på kundeservice, det blir lettere å oppdage feil hurtig. Dessutten er det jo forbrukerne som skal finansiere dette, ved en økt nettleie på 400-500 kr i året (oslo). Så størstedelen av gevinsten går nok dessverre ikke til forbrukerne.
De har vel snakket om en økt avgift på rundt 300 kroner i året for å dekke inn kostnadene med de nye målerene. Samtidig kommer det "rushtidsavgift" på strøm som er mer ettertraktet. Dette kan vi ha delte meninger om, noen vil synes det er dumt mens andre velger å utnytte systemet ved å bruke strøm på de rette tidspunktene.
Som i alt annet er jeg alltid opptatt av at noe blir standarisert og benytter standariserte protokoller og grensesnitt. I denne sammenheng henger jeg meg opp i måten man kan tappe ut relevant informasjon fra måleren. Da står døren åpen for alle som ønsker å lage dingser som kan spare deg for strøm. Jeg ser større potensiale i sparte strømutgifter sammenlignet med den økte avgiften.
Den mest sannsynlige bruken, bortsett fra den tradisjonelle stengingen av strømmen, vil vel ikke være fra terrorister, men for å bekjempe terrorister - det er jo det som er standard-argumentet fra politiet i dag når de ønsker mer kontroll over sivilbefolkningen.
Det er jo allerede godtatt at politiet kan bruke jammere eller falske basestasjoner for å avskjære trafikk fra innbruddsalarmer til alarmsentralen, når de skal ta seg inn for å montere avlyttingsutstyr i private boliger. Pr. idag må de fortsatt "innrømme" det, dvs. rapportere til rettsapparatet hva som er gjort, men de har jo anmodet om å få slippe det også, så de kan gjøre det i hemmelighet for alle andre, uten noe som helst kontrollorgan som kan reagere.
Å slå av strømmen kan være "nyttig" for politiet for å sette ut av drift alarmer og andre hindringer for deres arbeide, og som ikke er avhengig av mobilnettet. Dessuten, hvis en "terrorist" forskanser seg i et hus og nekter å komme ut, vil mørlegging av huset, avstenging av oppvarming som er avhengig av elektrisitet og mulighet for å tilberede varm mat/drikke, avstenging av de fleste former form kommunikasjon med omverden (moderne mobiler må lades daglig) etc. virke sterkt demoraliserende på den/de politiet vil tvinge ut, og under en del omstendigheter gjøre det umulig for beboeren å holde skansen. Hvis den beleirede kjører elbil, kan politiet hindre lading av den, og gjøre et evt. fluktforsøk vanskeligere.
Bare de kan vise til "terrorister", får politiet med seg opinionen på at dette er en Bra Sak, selv om antallet terrorangrep i Norge som de fleste av oss husker kan telles på én finger - og da var heller ikke politibeleiring aktuelt. Hadde vi hatt fullstendige tall (men de blir ikke slått opp i avisene!) for hvor ofte politiet beleirer et hjem på vegne av barnevernet og andre "snille" etater som bare vil gjøre det som er best for barnet (dvs. fjerne det fra foreldrene), ville det gitt et langt bedre inntrykk av hva som er politiets reelle begrunnelse for å ønske mekansmer for å fryse ut ulydige samfunnsborgere fra sine hjem.
Vi vil nok se at det å gi politiet slik makt vil være være nyttig i mange sammenhenger. F.eks. hvis det innløper en klage på høy musikk fra en leilighet eller et hus, kan politiet stenge av musikken ut så mye som å reise seg fra stolen. (De har i mange år kunnet spore og avlytte enhver mobiltelefon i Norge uten å reise seg fra stolen; det er ingen grunn til å tro at det vil være annerledes med strømmen.)
Selv om det var "terroristbekjempelse" som ble brukt som argument for å kneble ethvert kritisk spørsmål da disse mekanismene ble innført: Når de nå er der, og de forenkles politiets arbeid for å hente ut unger fra familiene sine, få slått av høy musikk, få frosset ut den hasjrøykende ungdommen som nekter å komme ut, få installert spionutstyr i hjemmene til folk som kan ha uønskede tanker og ytre uønskede meninger ... da er det vel riktig å benytte det også, ikke sant? Siden ustyret er der og kan benyttes slik?
I Norge er det null tradisjon for å protestere: Det der ble innført for terrorbekjempelse - dere kan ikke bruke det slik! ... Her i landet risikere politiet beskyldnigner fra publikum om tjenesteforsømmelse dersom de ikke tar i bruk ethvert maktmiddel som finnes for å bringe ulydige samfunnsborgere inn i folden og få dem til å forstå at vi ikke har noen aksept for upassende barneoppdragelse, musikk, rusgifter eller meningsytringer. Så lenger jeg er lydig og veloppdragen vil politiet aldri ha noen grunn til å stenge av min strøm! Men det er fint at de får muligheten for å stenge av for andre!
Hvis du har passert åtti år og har dårlig helse, har du liten grunn til panikk for hva slags makthavere vi kan ha om noen år. Er du i tjue-åra og har panisk frykt for ikke-kristne mosaiske religioners frammarsj, eller andre politiske retningers frammarsj (f.eks. ut fra terroraksjoner begått på norsk jord de siste årene), bør du kanskje tenke over at alle de mekanismer vi gir dagens snille, beskyttende myndigheter (forutsatt, selvsagt, at du hører til blant de lydige) vil være tilgjengelig for enhver konstellasjon som kommer til makten i Norge så lenge du lever. Det er kanskje greit dersom du velger å være veloppdragen og lydig etter makthaverenes krav uansett hva det måtte bety. De fleste av oss ønsker ikke det.
Likevel godtar vi blindt at bare politiet sier "kampen mot terror" (hvilken terror??? - jeg ser den ikke!) så gir vi dem rett opp i hånda mekanismer vil aldri ville betrodd et ikke-vestlig, eller et ikke-sekulær, eller et politisk-ytterfløy maktapparat, i trygg forvissning om at politiske omveltninger aldri vil kunne komme. Og at politiet og andre maktinstitusjoner i dagens samfunn aldri vil misbruke den makten vi gir dem.
Jeg er ikke gammel nok til å ha opplevd det selv, men mine foreldre fortalte at da "overforbruksmålere" kom, var det en velsignelse framfor de gamle "vippene": Hvis du brukte mer strøm enn avtalt og innstil på måleren din, ville strømmen begynne å koble seg inn og ut, inn og ut, inn og ut. Jeg er ikke sikker på frekvensen, men tror det må ha vært på og av en gang i sekundet, eller noe i det området. Det var en ganske "hard" beskjed; du var rask til å få slått av noen apparater. Erstatningen, overforbrusmåleren, betydde at du ikke ante når strømmen plutselig ble spinndyr; du merket det i lommeboka når regningen kom, flere måneder senere.
Forøvrig: En del industrikunder har allerede i en del år hatt et tilbud om å få strøm billigere enn tariffen, mot at kraftleverandøren har rett til å slå av (eller ned) klart identifiserte forbrukspunkter, nærmest som at du gir everket en fjernstyrt bryter. Tanken er vel at man kan innføre noe tilsvarende også for privatkunder. Her er det jo ikke megawatt som kobles ut, så for at det skal være kost-effektivt må det stanardiseres. Ett alternativ er at everket får myndighet til å slå av, via en eller annen smarthus-protokoll, spesifikke apparater som f.eks. VV-bereder, billader, el-kolbe til VBV etc. Det kan sette begrensinger på valget av smarthus-protokoll, men kan gi everket kontrollen der det er meningsfylt, uten å påvirke annen bruk. Et annet alternativ er at everket kan styre utvalgte kurser, ikke apparater. Da er man uavhegig av smarthus-protokoll, men det kan kreve egne kurser for de apparater som skal kunne styres.
Forøvrig må "everket" leses som "kraftleverandøren eller nettleverandøren" - det er like
gjerne nettleverandøren som opplever et kapasitets-tak og må ta skritt for å handtere det.
Mitt stalltips er at folk flest er så uvillige til å gi fra seg kontrollen over vesentlige installasjoner i sitt eget hjem at det everket blir gitt lov til å slå av er altfor lite til å berettige etablering av et komplekst kontrollsystem. Det er trolig langt mer virkningsfullt å legge en gulrot i lommeboka til folk, gjøre det svært billig å bruke kapasitet når belastningen er lav (det er det som er gulrota), men ekstremt kostbart å bruke store effekter når belastningen er stor (og det forsøker vi å si på en veldig snill måte så det også skal høres ut som en gulrot, selv om det egentlig er en sur sitron).
Jeg er glad for at AMS gjør at jeg vil kunne få uttelling for "snilt" strømforbruk på mitt eget initiativ, men ville blitt sur hvis jeg en dag f.eks. hadde behov for ekstra varmtvann (med åtte overnattingsgjester), og everket sa: Nei, det får du ikke - vi har slått av berederen din, og krever full kontroll over den! Da ville jeg blitt sur.
Spontan reaksjon: Det kan umulig stå det i forskriften!
Så leste jeg på nytt. Jo, så f sier de det de mener. Men duverden så egnet for misforståelse!
Folk flest leser "registreringsfrekvens på minimum 15 minutter" som at det da er snakk om 15 min, 20 min, 30 min, ... "minimum 15 minutter" betyr "ikke mindre enn 15 minutter". Men her er det snakk om en frekvens på 1/(15min) - 15min er nevneren i brøken. 1/15 er minste akseptable verdi, 1/5 er strørre enn 1/15.
Når selv jeg, med sivilingenørgrad, stusser i to sekunder (før jeg ser at det likevel er korrekt), da er det en elendig formulering hvis "vanlige folk" skal kunne forstå det.
Nok en bekreftelse på at innenfor "min stand", ingeniører, er det alt for mange som stiller ganske svakt i språklig formuleringsevne, og særlig i å kunne uttrykke seg på en måte som blir korrekt forstått av ikke-ingeniører.
(Før noen spør om hva de burde skrevet: Hadde de sagt "et registreringsintervall på maksimum 15 minutter" ville risikoen for mistolking vært redusert betydelig. Kanskje det finnes enda bedre eller mer lettforståelige formuleringer.)
Men de surrer litt med hensyn til maksimum og minimum som du er innepå. Frekvensen er jo høyere ved 15 minutter enn 60 minutter mens tallet 15 er mindre enn tallet 60. Tror ikke vi skal bruke opp de grå på dette siden de fleste forstår hva som menes.
Og til deg som er redd for at politiet skal slå av stereoanlegget ditt og plante avlytningsutstyr hos deg med hjelp av automatiske målere, ta deg en bolle.
Nettopp. Det er det som er den hyper-typiske holdningen blandt nordmenn.
Jeg tror at Snowden ville føle seg uvel om han slo seg ned her i landet, når han begynte å oppdag de typiske norske holdningene. Men de er der, og også vi som ikke er like servile må bare lære oss å leve med å ha dem rundt oss.