#41
 383     Østlandet     0
Gå for gewiss, billigere og kvalitet.

Ang Moeller, så er det veldig "fancy" med led visning, MEN! Har du sikringskap der folk kan se den, så ikke ta led, du kan være uheldig å få et regnbueaktig lys (rødt,gult,grønt) rundt kanten på døra i skapet. Skjedde værtfall hos en kamerat av meg

   #42
 1,545     Sørlandet     0

Vi lever med å kunne bruke maks 1 om gangen av komfyr, varmepumpe, oppvaskmaskin, eller vaskemaskin om vinteren (2 om sommeren), så jeg ser veldig godt synspunktet til shaukaas.

For min del ser jeg på shaukaas sine synspunkter som fullstendig overkill. Greit med god kapasitet, men å dele generelle 16A kurser mellom både 2, 3 og 4 rom er da intet problem. Ser på dedikerte kurser til hver eneste ting som ren sløsing med penger. Samtidig blir anlegget mer omfattende enn det trenger å være til lite eller ingen nytte. Er mye mer på linje med Sopp. Samtidighetsfaktor og korte belastninger gjør at et mindre anlegg heller ikke har kurser som faller ut nå og da.

Greit nok at man vil ha en Tesla modell S i garasjen, ikke er fornøyd med den innebygde 10 kW laderen men trenger 2 x 10 kW. Det er likevel bare 2 kurser.

Uansett om man har en heftig elbil eller ikke, så trenger ikke hvert soverom en 16A kurs. 40 kurser på en enebolig etter TEK2010 er i klasse med å legge opp en 16A kurs til den elektriske tannbørsten.

Signatur
   #43
 96     0
Normalt sett bruker man en sammtidighetsfaktor på o,7. Jeg ville anbefalt å bytte inntak vis du har kun enfas 32/35A og bor i enebolig. Det holder nok sikkert men pga brannfare og overbelastning over tid er dette ikke å anbefale.  Men har man oljefyr eller bor i en leilighet med sentralfyring holder dette.  Har dere skru sikringer husk at disse skal skrus godt til. Har bytta mange svidde inntak. Dette er typisk rundt jul-nyttår på helligdager.
   #44
 1,596     0
Her er det åpenbart endel som ikke har fått med seg "essensen" i mine synspunkter:

- Separate kurser for hvert rom (og da ikke nødvendigvis soverom) er for å få en modulær oppbygning. Jeg er rett og slett drittlei av å ikke finne frem i sikringsskapet! Jeg skjønner like godt som "alle dere" at man ikke makser ut en 16A kurs på et lite soverom. Det er heller ikke tanken bak. Om man velger å legge pengene i et "skikkelig" elektrisk anlegg eller dyre gulv får være opptil hver og en enkelt å avgjøre.

- Antallet kurser (ca 40) er ikke utelukkende et resultat av antall rom i boligen, men også det faktum at det er flere heftige strømslukere på kjøkken, verksted, teknisk rom, garasje + hybel (kjøkken/vask.)

- Jeg for min del har ingen TEK10 bolig, men renoverer et hus fra 50-tallet - med et påbygg fra 90-tallet. Målet er å klare meg med VBV - samt få pensjonert alt av varmekabler og panelovner. Med en årsmiddeltemp på rundt 7 grader, så skal man ikke se bort i fra at dette kan gå ved hjelp av vedfyring på de kaldeste dagene...

- Tesla S tror jeg bare er "starten" på hva som kommer av el-biler i fremtiden; jeg for min del vil få dekket 98% av "bilbehovet" mitt med en slik type bil. Det er nok kanskje litt overkill å dimensjonere etter maks effektbehov for en el-bil lader; men det elektriske anlegget blir bygget for fremtiden - og ikke nødvendigvis nåtiden.

- Jeg aksepterer ikke å måtte ta et valg hvor man enten kan vaske underbukser eller kaffekopper. Det funker ikke i min hverdag.

- Utfordringen her er å få dekket inn behovet for heftige spisslaster. Det er ikke årsforbruket som skaper hodebry.

- Jeg har ikke "prosjektert" med alt av elektrisk utstyr i heimen; men kun de tingene jeg forventer at skal kunne brukes samtidig. Jeg ser ikke for meg at kompressor, sirkelsag, bordsag, gjæringssag, plenklipper, hekksaks, terrassevarmer og strykejern skal gå samtidig som stekeovn, induksjonstopp og dampovn står på full pudding. Men det som kreves for å lage en heftig middag på et moderne kjøkken bør være et minstekrav. Mulig at C eller D automater løser utfordringen; men jeg fordeler heller dette på flere separate kurser...

- Jeg vurderer litt frem og tilbake om det blir luft/vann eller væske/vann varmpepumpe. Uansett hva jeg lander på; så trenger den strøm. Den gir jo i utgangspunktet mer energi enn hva den bruker fra strømnettet; men det er definitivt en stor forbruker som må innberegnes. Legg samtidig merke til at jeg ikke har tatt med en eneste panelovn eller varmekabel i "regnestykket" mitt.

- Hvilken samtidighetsfaktor skal jeg bruke for alt "kjøkkenutstyret" ?


Når jeg var lærling på slutten av 90-tallet måtte vi ute å skifte ut noen tusen av Elko sine cat 5 kontakter. Loddefeil.
   #45
 1,545     Sørlandet     0

- Separate kurser for hvert rom (og da ikke nødvendigvis soverom) er for å få en modulær oppbygning. Jeg er rett og slett drittlei av å ikke finne frem i sikringsskapet!

Jo færre kurser man har, jo lettere er det å ha oversikten.
Ikke å finne frem i sikringskapet er faktisk ikke noe argument. Med 40 kurser, må man nilese kursfortegnelsen før man kommer til riktig kurs.

Og om det står sov1 + sov2 + sov3 hovedetasje eller det står sov1 øst, sov2 øst og sov3 vest på 3 forskjellige kurser, må man jo i tillegg begynne å fintenke på hva som er øst og vest , så hvilken gevinst får du? Rot er det du får.



- Jeg aksepterer ikke å måtte ta et valg hvor man enten kan vaske underbukser eller kaffekopper. Det funker ikke i min hverdag.

Det er heller ikke det vi snakker om. Hvis du tror det er konsekvensen av å velge færre kurser, har du misforstått.

Micro og oppvaskmaskin må f.eks ikke ha separate kurser. De kan dele kurser. En oppvaskmaskin bruker under 1000W i snitt den timen den går og microen går gjerne i få minutter av gangen. Selv har jeg micro, kjøl/frys og oppvaskmaskin på samme 16A kurs og den har aldri løst ut noensinne. Og hvorfor skulle den gjøre det?



- Tesla S tror jeg bare er "starten" på hva som kommer av el-biler i fremtiden; jeg for min del vil få dekket 98% av "bilbehovet" mitt med en slik type bil. Det er nok kanskje litt overkill å dimensjonere etter maks effektbehov for en el-bil lader; men det elektriske anlegget blir bygget for fremtiden - og ikke nødvendigvis nåtiden.

Dette har jo intet med 40 kurser  gjøre. Dette har med en kurs å gjøre, inntakskursen.
Den dagen du kjøper Teslaen din, legger du ut en Tesla-kurs til ladingen og dimensjonerer etter effektforbruket.
Jeg gjør det samme når Teslaen eventuelt står i garasjen og da går jeg fra 20 til 21 kurser. Verre er det ikke. Jeg kobler ikke opp en superfeit 3-fas kabel til garasjen bare sånn i tilfelle jeg kjøper Teslaen.



- Jeg aksepterer ikke å måtte ta et valg hvor man enten kan vaske underbukser eller kaffekopper. Det funker ikke i min hverdag.
- Utfordringen her er å få dekket inn behovet for heftige spisslaster. Det er ikke årsforbruket som skaper hodebry.

Du trenger ikke ta slike valg selv om du har 20 kurser og ikke 40. Det eneste du egentlig trenger å tenke ekstra på er inntakskursen din.

Egne kurser til komfyr, tørketromme, vaskemaskin, bereder og en og annen teknisk duppeditt a la varmepumpe og så kan resten dele kurser etter en passelig samtidighetsfaktor og tidsfaktor.

Hvis "ingen" gjør som deg i valg av mengden kurser, er jo det i seg selv en grunn til å spørre seg hvorfor.
Signatur
   #46
 1,596     0
???

Grunnen til at "ingen" gjør det går jeg ikke uten videre med på. Jeg kjenner nemlig flere som "har" gjort det slik - og det kan også tyde på at enkelte her på forumet har gjort noe tilsvarende. De som ikke gjør dette er yrkeselektrikere som selgere dette til kunde; da er det snakk om pris. For mitt vedkommende er ikke prisen et problem - både fordi jeg står som selvstendig installatør og fordi dette i kroner og øre ikke utgjør en signifikant utgiftspost på mitt renoveringsprosjekt. Den lille ekstrakostnaden synes jeg dette er verdt, men vi har nok alle våre ulike betraktninger på dette og mye annet.

Hos oss har alle rom i huset et navn - og ikke et nummer. Kanskje litt merkelig med tanke på at det er snakk om et "hotell", men vi leier ikke ut enkeltværelser. Så det går greit. Ser uansett ikke på det som et enormt stort problem å holde en modulær oppbygning på kursene...

Akkurat med tanke på garasje - så har jeg tanker om nettopp å gjøre det: Trekke ut en feit 3-fas. Underfordeling i garasjen, slik at jeg i fremtiden kan lade både Tesla og det som kommer av hel eller semi-elektrisk fremkomstmiddel, og ikke minst diverse elektroverktøy både i og utenfor garasjen. Jeg gidder ihvertfall ikke å komme med dette om 5 år.

Jeg sier det igjen; dette er ikke noe nødvendigvis "alle andre MÅ gjøre" - jeg har mine ønsker og krav, og håper at dette til en viss grad kan være til nytting informasjon/inspirasjon til andre som måtte kommer over denne tråden. Samtidig er det naturligvis svært nyttig å få innspill fra dere som har dette som jobb; selv om jeg kanskje ikke nødvendigvis ikke alltid er enig i deres betraktninger. Jeg har fremdeles til gode å oppleve et "prikkfritt" elektrisk anlegg levert av en elektroentreprenør; men det må undstrekes at jeg kun har erfaring fra egne boliger opp gjennom tidene...

Min erfaring er at det å koble både oppvask, micro og kjøleskap på én kurs ikke var tilstrekkelig; men det er meget mulig at dette var en 10'er og ikke en 16A kurs - dette var i forrige bolig. Jeg vil bare ikke ha tilsvarende problematikk igjen. Jeg sier ikke at oppvaskmaskin nødvendigvis skal ha sitt eget separate stikk; men det er da måte på hvor mye som skal inn på samme kurs. Fryser og kjøl/frys skal uansett få separate stikk; dette er ting som helst ikke skal miste strømforsyningen sin som følge av jordfeil/feil på et annet apparat. Jeg er ikke hysterisk, så det blir ikke UPS drift heller, så misforstå meg riktig.

Jeg har også diskutert dette med kollegaer; blant annet har jeg en svært matinteressert kollega som renoverte kjøkkenet for en tid tilbake, hvor elektroentreprenør omtrent nektet å gå med på et opplegg tilsvarende det jeg tidligere har skissert. Vel, kunden har alltid rett er det noe som heter - så kollegaen min fikk det som han ville. Men at det sitter så dypt hos utførende elektroentreprenør er jo nesten ikke til å tro.

Å si til en kunde at han aldri bruker ditt og datt samtidig; og at en samtidighetsfaktor på 0,7 er fastisvar på alle installasjoner - må i beste fall være tøys. Det funker sikkert i 80% av installasjonene; men har kunden spesielle ønsker og krav - så bør dette etterleves så lenge det ikke er fare for liv og helse. Hos meg er det et krav med en samtidighetsfaktor på 0,95 for 100% av det fastmonterte kjøkkenutstyret!  :P
   #47
 1,545     Sørlandet     0

Hos meg er det et krav med en samtidighetsfaktor på 0,95 for 100% av det fastmonterte kjøkkenutstyret!  :P

Hos meg er ikke samtidighetsfaktor på kjøkkenet det jeg bryr meg om. Ikke på vaskerommet heller. Det som er viktig er at jeg kan bruke det jeg vil når jeg vil og så lenge jeg vil uten å tenke på at sikringen kanskje vil slå ut.

Og vet du hva? Det får jeg til med halvparten så mange kurser som deg. Er det da jeg som har halvparten så mange kurser som jeg trenger eller er det du som har dobbelt så mange kurser som du i virkeligheten trenger?


På vaskerommet har jeg separate kurser for tørketrommel og vaskemaskin. Hvorfor? Fordi jeg vet at å regne samtidighetsfaktor på 0,7 for 2 duppeditter som jeg vet skal gå samtidig og som jeg vet effektforbruket på ikke er liv laga.

Samtidighetsfaktor er å finne ut hvilke duppeditter som ikke brukes samtidig det meste av tiden men som kan ha et overlapp i en kortere periode, type kaffetrakter.

Men som Sopp sier er det helt greit å ha 3 soverom på den samme 16A kursen. Og vet du hva? Det er jeg 100% enig i.
Signatur

   #48
 1,596     0

Og vet du hva? Det får jeg til med halvparten så mange kurser som deg. Er det da jeg som har halvparten så mange kurser som jeg trenger eller er det du som har dobbelt så mange kurser som du i virkeligheten trenger?


Hvorfor plager antallet kurser deg? Hva vet du om hva disse kursene skal gå til? Har jeg sagt at jeg skal legge en kurs til hver fastmonterte forbruker i hele huset, eller? Det eneste poenget jeg har, og som forårsaker noen kurser ekstra - er at jeg ønsker at hvert rom skal ha sin egen kurs. <- Punktum.

Med LED i alle lamper, kunne jeg sikkert hatt 1 16A kurs på hele huset - inn og utvendig. 1 kurs kalt "lyskurs" - men det sluttet de vel med en gang på 40-tallet? Så det er ikke dette som er poenget...


På vaskerommet har jeg separate kurser for tørketrommel og vaskemaskin. Hvorfor? Fordi jeg vet at å regne samtidighetsfaktor på 0,7 for 2 duppeditter som jeg vet skal gå samtidig og som jeg vet effektforbruket på ikke er liv laga.


Enig! Enig!


Samtidighetsfaktor er å finne ut hvilke duppeditter som ikke brukes samtidig det meste av tiden men som kan ha et overlapp i en kortere periode, type kaffetrakter.


Nettopp derfor har jeg ikke tatt med typiske ting som kaffemaskin/kaffetrakter, hårføner og skotørker i beregningen....

   #49
 23     0
snakk om overdimensjonering, haha. er noe som kalles samtidighetsfaktor..å kjøre flere soverom f.eks på en 16A, bør ikke være noe problem. hva er det som trekker strøm på ett soverom?
   #50
 1,596     0
Enda en som ikke skjønner norsk her, eller?  :o

M O D U L Æ R

Dette har ingenting med sikring mot overlast å gjøre - ingenting!