2,002    24    4  

Hjelp til feilsøking av "jordingsfeil"

 10     0
Dette er ikke en tradisjonell jordingsfeil, men jeg kalte det det i mangel av et bedre navn. Situasjonen er som følger: Jeg har en "stereobenk" som har TV, spillkonsoll, tunere, forsterker, en ethernet switch og en strømforsyning til kjølevifter for benken som alt er koblet til et Monster Core Power 800 USB overspenningsvern. Forsterkeren har HDMI støtte og fungerer som inputvelger for både lyd og bilde, så alt er koblet til denne via HDMI. I tillegg er en PC som står litt lenger unna koblet til samme forsterker via HDMI.

Problemet mitt var her forleden da jeg skulle koble fra forsterker for å bytte et kort i den. Da jeg koblet fra HDMI fra PC'en kom jeg i kontakt med skjermen/jordingen til HDMI kabelen som går til PC'en. Da fikk jeg et realt støt som jeg raskt forstod at var mer enn bare litt forskjell i potensiale som man ofte kan oppleve. Jeg dro frem multimeteret og målte 180 V AC mellom skjermen på HDMI kabelen og "jord" i stereobenken. Både forsterker og PC var forøvrig avslått. Jeg har litt vanskelig for å forstå hvordan det engang kan bli så mye som 180 V, men gjentatte målinger viser det samme. Jeg koblet fra HDMI kabel fra PC og har ikke gjort noe mer med det før i dag.

Etter diverse måling hvor jeg bl.a fant samme 180 volts differanse mellom jord på den aktuelle kursen og skjermen på satelittantennekablen, og jeg fant at jord på kursen ikke har noe potensiale i forhold til skjermen på HDMI kabelen fra PC'en. Jeg koblet jeg fra ting til differansen forsvant, og det viser seg så at spenningen kommer fra HDMI skjermen som kommer ut av TV'en. Så fort denne er koblet fra øvrig utstyr forsvinner spenningen fra f.eks satelittantenne. Potensialet mellom HDMI skjermen på TV og jord på overspenningsvernet er dog tilnærmet 0. Jeg flyttet TV'en over i et vegguttak hvilket resulterer i at spenningen fra HDMI skjermen mot jord på kursen er tilnærmet 0. Det ser altså ikke ut til at det er noe feil med TV'en.

Det neste logiske var derfor å måle jord på kursen/i stikkontakt mot jord på spenningsvernet. Denne har en differanse på ca 100 volt. Hvordan det kan være 180 volt differanse noen steder og 100 vold differanse andre steder er en gåte for meg, men det ser i alle fall ut til at "feilen" oppstår i overspenningsvernet.

På meg ser det ut som om overspenningsvernet etablerer sitt eget "jordnivå" som ikke stemmer overens med jordingen på kursen, og at dette er kilden til problemet. Det fungerer sikkert helt fint så lenge man ikke kobler utstyr som ikke står på dette spenningsvernet til via HDMI, men det er ikke praktisk mulig å få til og jeg er ikke så sikker på at det ville være forsvarlig belastningsmessig heller.

Jeg synes det er rart dersom det er tillatt å etablere slike egne jordnivå (jeg vet ikke om det er faseforskjøvet eller hva som egentlig skjer her), og lurer på om noen har noen forklaring på hvordan dette kan henge sammen. Jeg lurer også på hva som er den beste løsningen på problemet, men det virker relativt innlysende at overspenningsvernet må vekk. Da det er noen tusen kroner i utstyr der ville jeg dog gjerne hatt et overspenningsvern på "stereobenken", og planen er å ha en UPS med overspenningsvern på PC'en. Jeg må dog få klarhet i hvordan disse behandler jord før jeg vet hvordan jeg skal gjøre det hele.

   #1
 7,686     Bærum     0
Har du galvanisk skille på antennekabelen? Det kan være forskjellig jordnivå på TV-kabelen og el-nettet. Tror ikke spenningsvernet lager noe eget jordingsnivå. Du kan jo koble det ut og se om det hjelper.
  (trådstarter)
   #2
 10     0
Det er satelitt/parabol, så dette har ikke noe eget jordnivå. DiscEq og antennemotor blir drevet via antennekabelen, så et galvanisk skille ville ødelegge det hele.

Jeg forsøkte som beskrevet over å koble TV'en utenom overspenningsvernet, og da målte jeg ingen spenning på HDMI skjermen mot jord på kursen. Det jeg undres er hvorfor/hvordan dette skjer, at det skyldes overspenningsvernet er jeg rimelig overbevist om. Som alt annet fungerer det tilsynelatende fint og lyser grønt på "active protection".
   #3
 7,686     Bærum     0
Sjekk jordnivået på spenningsvernet mot fasene. Det virker som det er defekt.
  (trådstarter)
   #4
 10     0
Jeg måler 117 og 119 mot jord ut fra overspenningsvernet, så det ser bra ut.
   #5
 7,686     Bærum     0
Dette høres snodig ut. Er PCen og overspenningsvernet på forskjellige kurser? Er både kontakten til PCen og overspenningsvernet jordet? Kan i tilfelle måle jord mellom kontaktene og se om du har spenningsdifferanse. Hvis du setter overspenningsvernet i en dobbeltkontakt, måler du da spenningsdifferanse mellom jord inn og ut av spenningsvernet? Kan du ha feil i jordingen i el-nettet ditt?
Litt vanskelig å fjerndiagnostisere dette, så mine forslag er litt skudd i blinde.
  (trådstarter)
   #6
 10     2
Eh Blush

Dette er ganske flaut, men overspenningsvernet står ikke i jordet stikk. Jeg trodde det gjorde det, men når jeg nå sjekket for å være sikker så er det stikket ikke jordet. PC'en derimot står i jordet. Det er samme kurs. Jeg tror også jeg skal dobbeltsjekke at jordingen på kursen faktisk leder til jord, da det tydeligvis eksisterer ujordede stikk på den.

Når overspenningsvernet er på jordet stikk og jordingen på kursen er sjekket, så tenker jeg dette fungerer helt fint jeg Blush

   #8
 3,610     0
Får jeg gjette på at du er tilkoblet et TN-nett, populært kalt '400V-nett', eller stjernenett? (I motsetning til et IT-nett, 230V-nett, deltanett)

I et IT-nett ligger jordpotensialet i nullkryssingen til faselederne; du måler 115-120V mellom jord og hver av fasene. I et TN-nett ligger jord på samme potensiale som den ene faselederen (N-lederen, Nøytral).

Det meste av små-elektronisk utstyr, f.eks til USB-nav (eller 'høbber', for å si det på nynorsk) har ingen jordtilkobling; nettledningen er ujordet 'Europlugg'. Skjermen i USB-kontaktene skal normalt være på jordpotensiale, og uten noen ekstrern jord-referanse blir de lagt i null-kryssingen til nettspenningen - som i et IT-nett. Plugger du USB-navet inn hjemme hos meg, måler du 0V mellom skjermen og jord-pinnen i stikkontakten.

Tar jeg med USB-navet på jobben, der vi har TN-nett, og bruker de i våre jordede ustyrs-hyller, vil skjermingen i utgangspunktet ligge midt mellom faselederne - navet vet ingenting om at det får strøm fra et TN-nett! Så snart kabelen plugges inn i utstyr (f.eks. en PC) som er jordet på forskriftsmessig måte trekkes USB-skjermen til samme potensiale. Men trekker du ut kabelen fra PCen mens den stadig er plugget inn i det ujordede USB-navet, kan det rykke ganske hardt om du samtidig kommer borti både hylla og USB-skjermingen.

Vi har satt opp advarselsplakater for å minne folk på å ta ut nettkabelen fra USB-nav (og lignende utstyr) før de begynner å plugge om. Det er altfor lett å komme borti en frakoblet USB-plugg samtidig som du har en hånd på jordede hyller eller annet ustyr som eksponerer en ledende jordet overflate. (Alterntivt: Trekk ut USB-kabelen i nav-enden først.)

Jeg har ikke egentlig forstått hva som er så fantastisk bra med TN-nett, sett fra brukerens standpunkt. Når jeg spør elektro-folk får jeg som regel høre om mindre kabeltverrsnitt pga høyere spenning (hvilken konsument bryr seg om kabeltverrsniittet som nettleverandøren bruker?), at 400V trefase brukes av motorer i industren (hva vedkommer det el-opplegget hjemme hos meg?) og at det visstnok skal gi større "sikkerhet", uten at det røpes detaljer. Selv opplever jeg 115V mellom én fase og jord som adskillig bedre enn 0V mellom den ene faselederen (N-lederen) og jord, 230V mellom den andre faselederen og jord. Hjemme behøver jeg heller ikke tenke over hvilken ende av kabelen jeg trekker ut først. Jeg har intet ønske om noen modernisering fra IT-nett til TN-nett i det strøket der jeg bor, ut fra de argumenter jeg har møtt til nå.
  (trådstarter)
   #9
 10     0
Det er IT nett her (heldigvis), dette skyldes nok snarere at manglende jord til overspenningsvernet tvinger det til å lage "sitt eget" jordnivå som av en eller annen grunn ikke stemmer med det som er i det elektriske anlegget forøvrig. Jeg vet ikke helt hvordan overspenningsvernet fungerer, og om det på en eller annen måte klarer å få "forskjøvet" sinuskurven litt slik at de to er ute av fase eller hva det er som skjer. Uansett satser jeg på at det blir i orden når jeg får på plass et jordet stikk til overspenningsvernet.

Angående TN nett så er jeg helt enig med deg. Jeg har alltid syntes det virker veldig merkelig å legge jord til en en av lederne med påfølgende dobbel spenning fra jord til den andre, og det skaper selvsagt slike problemer du nevner. For forbrukeren er det vel bare fordyrende, skilletrafo må man vel også koste selv. Den eneste fordelen jeg kan tenke meg er dersom man f.eks skal dra 3-fas til uthus/garasje, at man sparer litt på kabelen (slike kabler er svindyre). Men, man må jo da enten ha egen skilletrafo (hvilket sikkert spiser opp alt man sparte på kabelen og mer til) eller bare ha 400 volts uttak der. Det gjør vel at man sitter igjen med at den eneste mulige fordelen er om man har maskiner som kun kan bruke 400 volt 3 fas - om noe slikt finnes.
   #10
 25,359     Akershus     0
Kjøp dere en el-bil, f.eks ZOE eller Tesla, så vil dere fort finne ut at TN er sterkt ønskelig.

Ellers så trenger en sjelden noen trafo i et 230/400V TN-nett. Alt vanlig utstyr koblet med to strømledere får 230V. Det er kun 3-faseutstyr som "ser" 400V. Mye av dette kan enkelt laskes om mellom 3*230 og 3*400V.

Derimot, med ZOE så må du drasse på "bøtta" (skilletrafo) dersom du skal lade fra IT-nett.
Signatur