1,035    14    0  

Hva har du lov å gjøre selv av elektrikerarbeid?

 32     0

Hva har du lov å gjøre selv av elektrikerarbeid?

Jeg har hørt før at det ikke er lov å legge ledning med 220-240 volt, at det ikke er lov å koble opp stikkontakter, brytere, osv. Alt arbeid i sikringsskapet er vel også forbudt.

Men hva med andre ting? Er det lov å lage sine egne hobbyprosjekter (f.eks. en radio, som en har loddet sammen selv) og koble disse i en allerede eksisterende stikkontakt? Er dette lov? Hva er begrensningene? Kan en gjøre dette på badet også?

   #1
 677     Norge     0
For å sitere DSB:

Ikke-faglærte kan bare utføre mindre arbeider i forbindelse med elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig, dersom slikt arbeid utføres sikkerhetsmessig forsvarlig. Med mindre arbeid menes:

a) Tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording

b) Tilkobling/skifting av topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording

c) Tilkobling og reparasjon av bordlamper/lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere

d) Tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt

e) Montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg

f) Utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser

Lavvoltsanlegg (under 50 volt) kan utføres/monteres av ikke-faglærte dersom:

g) Effekten ikke overstiger 200 VA

h) Monterings- og bruksanvisning følges nøye

i) Hele anlegget er lett tilgjengelig for visuell inspeksjon og kontroll

j) Tilkopling til 230 V-nettet utføres av registrert virksomhet, dersom tilkoplingen ikke er forutsatt gjort over transformator med sertifisert plugg/stikkontakt.
For lavvoltanlegg som forlegges i ikke brennbart materiale gjelder ikke begrensningen i pkt. g) og i).


En radio som ikke er fast installasjon, kan du fritt plugge inn kontakten på, selv om du har laget den selv.
   #2
 25,358     Akershus     0
Det utklippet fra dsb sier vel ikke at du fritt kan bygge egne apparater? Det nærmeste er reparasjoner av lampetter og lignene med bevegelig ledning med støpsel. Det er et visst sprang til å bygge egne ovner, og radioapparater med 700V anodespenning.
Signatur
   #3
 15,399     0
Når vi som fattige stundenter laget boks for motorvarmertilkobling (med standard kontakter inni) måtte den forevises stedlig tilsyn som først ikke ville godkjenne fordi de ikke ville ha oppgaven de er pålagt å ha.  Når vi etter mye om og men fikk de til å forstå dette (bl.a. ved å skaffe vilkårene for godkjenning av tilsvarende komersielt product hos Nemko og de så på boksen for oss) ble de godkjent for montering i fast instalasjon.  Var utenfor en 4 manns bolig så det var flere enn en.  (Men pass på det er mangeforhold en skulle tenke på men vi  hadde tilfredstilt alle med sunn fornuft og praktisk bruk av boksen. (Lagde så stor at en også kunne ha kobilingsur inne i boksen med klart uknusbart lokk). Hadde tilgang til bøyemaskin via en bekjent så produktet så helt OK ut.
   #4
 3,608     0
Det er et visst sprang til å bygge egne ovner, og radioapparater med 700V anodespenning.

Du er vel hakket over (eller mange hakk over) hjemmeutstyret hvis du har radioutstyr med 700V anodespenning!

Du snakker om sendere, ikke mottakere. Selv på sender-siden har vel radioamatørene i hovedsak brukt halvleder-utstyr i en generasjon, har de ikke? Selv om det finnes noen som vil holde på det gamle: De rør-konstruksjonene jeg studerte den gang hadde som regel anodespenning i området 200-250 V, og leverte all den effekten du hadde lov til å stråle ut!

Den gang hadde lisensierte radioamatører eksplisitt formulert rett til å bygge sitt eget utstyr for egen bruk som radioamatør (men ikke ut over det). Det var et reelt behov: Man kunne ikke akkurat stikke ned på Aktuell Elektriske og kjøpe seg en ny kortbølgesender... Det var ikke mange som hadde fabrikksproduserte sendere, en vesentlig del av hobbyen bestod i å bygge sitt eget.

Elektrisk sikkerhet utgjorde en ikke uvesentlig del av både opplæringsprogram og eksamen for å få tildelt lisensen. Jeg har i de senere år blitt fortalt at det i dag ikke lenger gis noen spesielle tillatelser til lisensierte radiamatører sammenlignet med andre, men er ikke sikker på om det er fordi vår tillatelse til å bygge eget utstyr er trukket tilbake, eller om alle andre (som stort sett står uten sikkerhetsopplæring) har fått samme rettigheter. DSB har over årene blitt mer og mer restriktive (iblant grensene mot det paranoide) så jeg mistenker at det er radioamatørene som har mistet rettigheter de en gang hadde, hvis det ikke lenger er forskjell mellom radioamatører og "vanlige folk".
   #5
 25,358     Akershus     0
Jeg kommenterte bare at jeg er usikker på hva en tilfeldig person har lov til å mekke sammen.

Ad 700V, det var snakk om en mottaker, ikke sender. Husker ikke lenger hvorfor spenningen var såpass høy, men husker at jeg kjente på den, anbefales ikke! Snekret med diverse sammenraskede deler. Mulig at anodespenningen var 350V, men at dette sto en slags push pull kobling med 2*350V på trafoen.

Er ikke alltid en 14-åring vet å passe puselankene.
Signatur
   #6
 3,608     0
Jøsses - hvor lenge siden er dette? Uansett hvor lenge siden det er: Det høres ut som en relativt spesiell konstruksjon, en eller annen forsterker-freak-konstruksjon. Det er ihvertfall ingen grunn til å bruke verken 350 eller 700 volt i tuner-delen; jeg antar det var i effektforsterkeren det var behov for 350/700 V.

Vi har hatt lyd-freaks til alle tider. I dag kjøper de nettledning til 24.495 kroner, slik jeg fant i en katalog sist jeg var ute på forsterker-innkjøp. Det var i samme runde jeg fikk beskjed i et HiFi-asyl av selgeren at han ikke ville selge noe som helst til meg, når jeg kunne komme og påstå at alle moderne forsterkere (over skrot-klassen) lyder likt, så lenge de ikke overstyres men får jobbe med trygge marginer. Slike kunder som meg, som kun var interessert i tilkoblinger og kvalitet på vendere og andre kontrollere, men som ikke ville innse at en dobbelt så dyr forsterker hadde bedre lyd, slike kunder ville han ikke ha. Jeg ble regelrett sendt på dør, som uinteressant kunde!
   #7
 3,608     0
Jeg bladde litt i gamle radio-bøker, og det slo meg: Den "push pull koblingen" du så var antagelig en helbølgelikeretter. Fant en konstruksjon der denne var brukt: http://www.drtube.com/datasheets/ez80-philips1953.pdf , med midten av sekundærspolen til jord og ytterendene koblet til hver sin anode på EZ80-røret. Det ser ut som om det finnes en utgave av EZ80 som tåler max 350 V, ja!

  (trådstarter)
   #8
 32     0
Hva med å sette opp sin egen vifte på badet montert på veggen for å suge ut fuktighet, igjen bare noe som er koblet rett i eksisterende stikkontakt?
   #9
 194     0
Korleis vert det i forhold til regelverket om ein lagar eigne verkstedmaskiner med elektriske motorar a la Matthias Wandel, men ikkje har dei fastmontert til elnettet? Vil dette vere lovleg?
   #10
 2,857     0
Sannsynligvis, hvis produsenten, altså du, sørger for at maskinen er i samsvar med X antall EU-direktiver (alle som er relevante), skriver en samsvarserklæring hvor du erklærer at den er det, og klistrer på den et CE-merke...