3,485    24    4  

Kan jeg legge Nexa CMR-101i downlightkassen?

 1,429     Enebolig     0
Jeg skal ha en dullion downlights i et rom, delt i flere soner, og takboksen har selvsagt ikke plass til mer enn én Nexa CMR-101 (som skal være den beste dimmeren for downlights). Men denne takler bare 24 watt av LED, og det betyr at jeg må ha en sånn for hver tredje downlight!!!!! Kan jeg legge dimmeren inni downlightskassen? Det er lavtbyggende kasser på 65 mm, med Junistar Gyro spotter. Det er ikke nevnt noen makstemperatur på dimmeren, men det skal jo aldri bli mer enn rundt 70 grader av spottene. Vil det gå greit hvis jeg dytter dimmeren lengst bort i kassen fra spotten?

Jeg ser forresten at Eiko skryter av at " Vi har testet 12 stk 7,5w på CMR-101 uten antydning til overbelastning. " Så kan det være at verdien som står på Nexaen er altfor konservativ?

   #1
 50     0
ser ut til at CMR-101 er beregnet til 230v led.mens M-SPOT 12-24V er beregnet for led med led driver, jeg er ikke elektrikker men vile ha undersjøkt dette først
  (trådstarter)
   #2
 1,429     Enebolig     0
Den funker nok ikke her, da måtte jeg hatt en for hver lampe, Junistar kommer med en driver på hver spot.
  (trådstarter)
   #4
 1,429     Enebolig     0
Ja, men fremdeles i 12 eller 24 volt. Og når hver spot leveres med en egen driver, hjelper det ikke så mye. Hadde det vært én driver på flere spotter, ville det fungert, men det er det som sagt ikke. Den strømmen som må inn til hver "lysenhet" er 230V.
   #6
 2,435     Hordaland     0
Først og fremst: watt er watt, uavhengig om det er 12V, 24V eller 230V vi snakker om. Det er noe tap i driveren, som hensyntas med cos(phi) faktorer dersom det er store anlegg.

Parallellkobling av flere dimmere er sjeldent smart. I og med at vi snakker om Nexa her, så har kanskje Nexa en funksjonalitet som ivaretar slik at dette ikke er noe problem - altså at man fint kan sende telegrammer til parallelle enheter. Jeg har aldri vært borti Nexa, så jeg har null kjennskap til oppbyggingen av programvaren der.

Spørsmålet er: hvorfor velge denne dimmeren, dersom det ikke er forenelig med belysningen du skal bruke?

Neste spørsmål: Har Nexa 0-10V dimmere? I så tilfelle kan du benytte 0-10V for å styre en større effektdimmer som er forenelig med belysningsinstallasjonen din.

Sist men ikke minst et tips:
Jeg ville sjekket opp at Nexa dimmeren er godkjent for bruk i omgivelsestemperaturer over 70 grader før du legger de i spotkassene. Slik jeg har forstått det så har du tradisjonelle halogenspotter - altså ikke LED spotter. Alt materiell som benyttes sammen med halogenspotter skal ha en ytterisolasjon eller mekanisk oppbygging som gjør at de tåler temperaturutviklingen som kan opptå i spotkassen. Jeg har mine tvil til at Nexa dimmeren kvalifiserer til dette.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 1,429     Enebolig     0
Takk for svar! Nå skriver jeg i den første posten "24 watt av LED", sgå jeg trodde jeg hadde uttrykt meg klart (for ikke å snakke om at jeg ikke kjenner noen med vettet i behold som setter opp halogen nå), men det er altså LED. Nexa har absolutt lavvoltsdimmer, fra 12V. Hvis jeg kjører inn 10V i den, vi ljeg tro at det vil gi noenlunde riktig resultat. Hvis jeg så kan koble den til en effektdimmer vile det jo vært helt topp! Hvor finner jeg en sånn effektdimmer som tar input på lavvolt?

Jeg har ikke tenkt å parallellkoble dimmerne heller. Det blir flere soner, der jeg kjører én dimmer på et visst antall spotter. Jeg har egen strømtilførsel for hver fjerde spott, for sikkerhets skyld. Selve styringen gjør jeg med EventGhost. Jeg kan programmere inn ett felles signal som dimmer alle sammen, i tillegg til separate signaler, så den biten er ikke noe problem.

Og så skriver du at watt er watt, men hvorfor er det da så hysterisk stor forskjell på hvor mye den dimmeren klarer på LED i forhold til det den klarer på halogen? For på vanlige lyspærer og halogen takler den 200 watt, men altså bare 24 watt på LED!

Edit: Og jeg finner ikke noe i databladet til Nexa-dingsen om temperatur, derfor lurer jeg på om den kan dyttes inn i innerste hjørne av kassen.

   #8
 2,435     Hordaland     0
Halogen blir fortsatt brukt i mange tilfeller. Vi fikk bygget en ny familiehytte med overlevering i desember i fjor, hvor valget gikk for halogenspotter. Smile

Ser du nevner SG Junistar Gyro. Denne er 7W som LED. For å kunne si noe mer om Nexa ble jeg nødt til å gjøre litt research.

CMR-101 har følgende belastningstabell:
- lysstoffrør og halogenpærer: 200W
- kompaktlysrør og sparepærer: 24W
- LED armaturer: 3 - 24W

Watt er watt, uavhengig av om det er 12 eller 230V. Forskjellen er at lavere spenning (volt) fører til høyere strøm (ampere). Watt definerer effektforbruket til komponenten.

Som du ser ut i fra belastningstabellen så tåler denne dimmeren maks 24W ved bruk sammen med LED armaturer, som du har påpekt. Grunnen er først og fremst at LED drivere er en "stygg" komponent. Når du slår på lysbryteren så vil LED driveren trekke mye strøm i et lite sekund. Mens LED driveren er i drift så har den tidvis noen høye strømtrekk som varer mindre enn ett sekund - dette kalles ofte peaker. Disse faktorene gjør at dimmeren ikke tåler like stor belastning, pga selve LED driveren har et eget effektforbruk som må tas hensyn til.

Konklusjon: med en Nexa CMR-101 kan du ha maks 3 stk SG Junistar Gyro spotter.

Etter litt mer research ser det ut til at Nexa har en dimmer som heter M-SPOTT 1-10.
http://media1.bauhaus.se/media/pdf/2141824A.pdf
Dette er en 1-10 volt dimmer som kan styre drivere, forkoblinger, andre dimmere eller øvrige komponenter som har 0-10 volt inngang.

SG Junistar Gyro kan leveres uten driver, slik at du kan kjøpe LED drivere med 0-10 volt inngang.
http://www.sg-as.no/produkt/3200203/
LED driver med 0-10 volt inngang:
http://www.el-produkter.no/product/11866104/trafo-350ma-1-10v-imp-power-led-2x12w

Alternativt kan du kjøpe SG Junistar Gyro med LED driver, og i tillegg kjøpe en 0-10 volt LED dimmer.
http://www.micromatic.no/?CatId=2916&ProdNo=NK33000701
MicroMatic Uniled+ 350 0-10V dimmer er en universaldimmer som fungerer sammen med de fleste LED lyskilder. Dimmeren styres med 0-10V signaler, som f.eks fra Nexa M-SPOTT 1-10. Uniled+ 350 kan dimme opptil 200W LED, men med en maks begrensning på 10 stk armaturer. Man kan koble sammen flere Uniled+ dimmere mot Nexa M-SPOTT 1-10, slik at Nexa modulen kan dimme et stort antall spotter totalt.

MicroMatic Uniled+ er ment til montering i sikringsskap, men den kan fint legges i downlightkasse så lenge det kun er LED belysning. Det samme gjelder Nexa M-SPOTT 1-10. Jeg kan ikke finne noe informasjon som tilsier at Nexa modulene er godkjent for høyere omgivelsestemperatur enn 70 grader C. Så lenge du har LED spotter er det ikke noe problem, det er utenkelig at temperaturen vil overstige 70 grader C selv om COB LED armaturer avgir en del varme.

Håper dette var noe til hjelp.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 1,429     Enebolig     0
Jeg burde nesten ansatt deg som researcher etter den der, du! Hvis jeg drev et firma som trengte det, da. Tusen takk, det var til stor hjelp! Jeg må si at den varianten med Nexa 0-10-dimmeren og så de MicroMatic-greiene høres veldig lokkende ut. Jeg ser at Uniled+ 350 koster rundt 1500 kroner på Deal, men kanskje elektrikeren kan skaffe den billigere? Ellers har jeg klart å grave meg fram til noen lignende (tror jeg) dimmere på SG, SDS61 1-10V. Jeg aner ikke hva den koster i Gnore, men jeg fant den iallfall hos en tysk forhandler til drøyt 60 euro, altså 500 kroner! Det er jo direkte grisebillig i forhold til andre løsninger. Får høre hva elektrikeren min kan skaffe dem for hos SG. Igjen takk for veldig nyttig info!
   #10
 2,435     Hordaland     0
Det er riktig at Eltako har en dimmer med 0-10V inngang som heter SDS61/1-10V:
http://www.mwg.no/files/Produktark%20installasjon/Produktark%20dimmer%20SDS61%201-10V%20Elnr%201438888.pdf

Jeg er litt usikker på hvordan denne er i kombinasjon med LED, derfor er det ikke noe jeg vil "anbefale" - men for all del, det er gjerne verdt å prøve ut!

SG Junistar Gyro er en nokså fleksibel LED spot, med kvalitetsdriver. Den kan fint dimmes med Elko GLE 315, noe som gjør at man fint kan eksperimentere med andre dimmere for å se om det fungerer. Jeg vil i så tilfelle anbefale deg at man eksperimenterer med forsiktighet, med kun 1 - 2 spotter koblet mot en Eltako dimmer. Opplever man rare tilstander er det best å gi seg med en gang. Man kan risikere å ødelegge utstyret - noe jeg har vært ute for et par ganger i slike tilfeller som dette hvor man vil eksperimentere litt mellom LED driver og LED dimmer.
Signatur