Det er få varmepumper som leveres med knx-interface, har du erfaring med slike Håvar Bettum? Hvis ja, hvilke funksjoner benytter du i ett slikt oppsett?
Først må jeg si at hvordan slike styringssystemer "snakker" er helt gresk for meg, jeg har et nokså godt språkøre for vanlige språk, men med dataspråk føler jeg meg som den dummeste i hele dagens kommunikasjonsverden.
Når det gjelder varmepumpenes egne integrerte muligheter vet jeg det er vanskelig. Ikke bare om det mangler muligheter, men først og fremst er det oftest håpløst å få noen av leverandørene med på at noe annet enn varmepumpens egen styring skal bestemme alt selv.
Det er derimot ikke alltid like hverken heldig eller smart at noe "lever sitt eget liv". Slike eksempler kommer tydelig frem når flere varmekilder skal kombineres i ett system; f.eks varmepumpe, solvarme og peisovner med vannkappe. Eneste mulighet for å kunne styre varmepumpene var å også importere og levere disse selv i samarbeid med en produsent som også mente dette var beste løsning. Ellers ender det fort med et Norgesmesteskap i ansvarsfraskrivelse om noe svikter eller ikke fungerer som forventet.
Jeg lar én boks styre både VP, el-kolbe, solfangere, vedovn på varmeproduksjon, og samtidig styre pumper og vanntemperatur på vannet som distribiueres ut i huset til oppvarming. Varmepumpen får dermed automatisk samme utekompensering/varmekurve som resten av systemet uten at dette behøver å være integrert i VP.
Hovedstyringen i mine varmesystemer har en integrert Bus-sak som de av kundene som virkelig kan slikt har koblet seg inn på og tilknyttet på en eller annen måte. Har prøvd å forstå selv, men innser at jeg nok må holde meg til den varmetekniske biten og sørge for at det blir mest mulig optimalt. Her er link til produsentens hjemmeside så kanskje dere på forumet kan gi noen tilbakemeldinger på hva som er mulig ift KNX og andre smarthusløsninger: http://www.sorel.de/en/products/heating/xhcc/
Selve varmestyringen for vannbåren varme disse først og fremst er laget for fungerer utmerket, så bruk det gjerne som eksempel om det er mulig å programmere KNX til å styre VBV på samme måte. Det er desidert både det enkleste og mest effektive.
Håper på noen quick-fix forklaringer på hvordan selv jeg kan forstå og få det til, for denne integreringen har jeg jobbet for lenge overfor ulike produsenter. Derimot er ikke smarthusstyring noe bransjen for vannbåren varme generelt har forstått ennå at allerede burde vært standard og enkelt å velge...
Sorel er sikkert bra til sitt formål men jeg finner lite informasjon om knx på Sorel sine sider. Endel varmepumper kan styres ved hjelp av modbus og da åpner mulighetene seg opp. For eksempel ved at knx kan styre varmepumpens turtemperatur med bakgrunn i ventilenes posisjon. Hvis for eksempel alle ventilene står 50% åpne bør det være mulig å senke turtemperaturen, hvis en eller flere ventiler står 100% åpen bør turtemperaturen økes. Tanken er at varmepumpen jobber med en lav turtemperatur, det vil gi en effektiv varmepumpe. Det fine med knx er at "boksene" snakker samme språk uavhengig av produsent. Det bør være lett match å få en knx logikkenhet til å styre solvarme.
En varmepumpe, spesielt luft/vann, har svært mange parametere dens egen drift av alt fra kompressor, vifte, ventiler og pumpe justeres etter. De jeg har levert har modbus, men aner som sagt ikke hva eller hvordan det kan brukes videre. Jeg styrer de til å starte/stoppe fra xhcc når buffertemperatur i tanken er f.eks +/- 3 grader ift vanntemperaturbehovet på gulv/radiatorer som også xhcc styrer.
Xhcc har integrert canbus, og som visstnok også skal være en såkalt åpen protokoll men det sier meg som sagt ingenting.
Jeg besøkte KNX på ei stor messe i Tyskland for et par år siden, og alt virket å kunne ordnes "veldig enkelt". "Bare å gjøre sånn og sånn" mens jeg stod der som et enormt spørsmålstegn helt på bærtur
Var det i Frankfurt du var da kanskje, der kunne jeg ogsså tenkt meg en dag for å se litt hva som finnes. Som du skriver er "alt" mulig med knx og mange av de som besøker dette underforumet er istand til å programere dette. Men KNX blir ikke smart av seg selv, det blir så smart som programereren designer det. Det er nok ofte her det stopper opp, særlig om det er den lokale elektrikeren som utfører jobben. Systemet du leverer Bettum krever også at det programeres riktig, at de leveres flere forskjellige bokser til sine formål forenkler sikkert programeringen men det må fortsatt programeres. Å koble til solvarme til ett knx system krever noen temperatursensorer, en modul med analog inngang til temperatursensorene, en utgangsmodul for å styre sirkulasjonspumpe og en form for logikk som kan utføre handlingene. Dette er deler som kan brukes til andre formål også og noen av delene er ofte allerede installert. Da blir det ikke så veldig dyrt forutsatt at man kan programere selv.
Du var innepå ansvarsfraskrivelse hvis man knyttet endel utstyr sammen og du har helt rett, av samme grunn foretrekker leverandører (Bettum?) egne styringer på sitt system. På en boligmesse var det en varmepumpeleverandør som anbefalte å ikke blande inn ekstern styring men han kunne ikke grunngi det annet at de hadde hatt mye ekstraarbeid med det på tidligere installasjoner hadde han hørt. Og da er vi tilbake til programeringen igjen, når leverandører ikke forstår hva integrering betyr eller hvilke fordeler man kan få av det så må man trå til selv. Det er noen varmepumpeleverandører som kan levere knx interface og da begynner man å snakke, men det er ikke særlig utbredt selv om det kunne blitt utslagsgivene for mitt valg av varmepumpe.
JA, ISH i Frankfurt er for oss varme- og energinerder som Disneyworld for barna
Du har helt rett! Det stopper opp hos oss leverandørers kunnskaper om hva og hvordan slikt kan og skal programmeres. Det er forsåvidt normalt i de fleste bransjer, men utviklingen går nok endel tregere når markeder som hovedsaklig består av svært mange mindre aktører på hvert sitt felt. Slik er varmebransjen veldig typisk, og selvom mange er svært dyktige på sitt felt, er ingen verdensmester i alt.
Jeg innrømmer glatt at jeg er helt molbo på dataprogrammering, og hovedgrunnen til at jeg valgte å samarbeide med Sorel som leverandør av kontrollere/styringer var at selv med mange avanserte funksjoner integrert er så enkle i bruk at selv jeg klarte å forstå hva og hvor jeg skulle trykke. Da regnet jeg det som plankekjøring å få kunder og installatører ellers til å forstå også.
Jeg er ikke så redd for å hverken velge eller blande inn andre måter å styre produktene jeg leverer, det har også vært gjort flere ganger. Vannbåren varme og diverse varmekilder til dette er i utgangspunktet veldig enkelt; åpne/lukke og start/stopp, så de som har ønsket å bygge dette selv har jeg heller valgt å ha tett dialog med så vi hvertfall kan sikre at det blir så optimalt i drift som mulig. På andre siden er de som helst vil regulere alt manuelt med minst mulig styring, noe som også er fullt mulig så lenge de gidder det, og er bevisste på at de da blir mer vaktmestere for å både sikre god nok komfort og energieffektiv drift.
Mannen som skrur på kranene, og mannen på pc´en blir i så måte hvert sitt ytterpunkt ift alle de i midten som behøver noe som er en kombinasjon av enkelt, rimelig og avansert nok til at daglig drift går av seg selv.
Det er ingen tvil om at alt i hus og hjem vil bli mer og mer automatisert, integrert og brukervennlig fremover, og varmebransjen kommer nok haltende etter til slutt de også.
Hei. Jeg mener dere er på feil spor. Skal du ha jevn gulvvarme så er det å øke sirkulasjonen. Og da går det mer strøm til sirkpumpa. Finnes ikke noe annet alternativ til dette. Og når ventilen stenger så vil hele gulvet kjøles ned likt. Men vannbåren varme er jo til for å varme opp huset/rommet, så hva er problemet med at det skal være helt lik varme på gulvet?
Jeg måtte snu tur og retur da lengden på vv rørne tilsa det uten å skjøte(stua), da økte faktisk romtemp. Så det er ikke så lurt å bruke den varmeste helt ut mot yttervegger da gulvtempen ikke vil variere like mye som varmekabler.
Hvilket spor tenker du på, noen i tråden mener at pwm styring er det beste, jeg holder en knapp på servoventiler. Jeg kunne tenkt meg å justere temperaturen fra varmepumpen etter hvor mye ventilene står åpne slik at pumpen jobber mest økonomisk. Man ønsker jo lavest mulig turtemperatur men nok til å varme opp alle sløyfene.
Nettopp derfor. Mitt poeng er at en modulerende ventil vil sette seg/strupe slik at energi tilført er lik energi tap på rom(aldri stenge). Det jeg sa, er at du må ha en høy vannstrøm hvis du skal ha jevn gulv temp. på gulv. Når dine ventiler strupes vil det bli stor forskjell på tur og retur. Og som andre sier, hvis du da skal strupe fra vp vil jo ventilene åpne. Så du oppnår kun at alle ventiler kun delvis stenger. Altså ventilen vil aldri stenge med ditt system. Hva er bra med det?
Ventilen vil stenge hvis romtermostaten er fornøyd, det er akkurat det samme signalet man sender fra romtermostaten til en pwm aktuator som en servoventil. La oss kalle signalet 0-100%, både pwm og servoventil vil begge stenge og åpne på samme måte hvis vi forutsetter at det er treghet i ventilen styrt med pwm. Jeg vil også tro at pwm aktuatoren sender ut på bussen 0-100% feedback hvis det er ønskelig. Hvordan sirkulasjonspumpen styres, eller turtemperaturen styres er en helt annen sak og den kan vi godt diskutere. Men jeg klarer ikke å se at det er den store forskjellen i virkemåten på disse. Men jeg vet fortsatt ikke periodetiden man benytter i en slik regulering. Jeg ser for meg at ved en pwm styring vil ventilen jobbe mot åpen og mot stengt hele tiden mens en servoventil kun vil flytte på seg når behovet er endret. Det er mulig jeg misforstår noe her, det er derfor vi har forum Jeg monterer dessuten gulvføler i rommene, hvordan jeg skal nyttiggjøre gulvsensor har jeg ikke helt klart for meg enda men det er neppe en ulempe å ha det tilgjengelig. Moderne varmepumper kjører sirkulasjonspumpen med varierende turtall, jeg antar det er forskjellen på tur- og returtemperatur som avgjør turtallet uten at jeg har studert dette noe mer.
Spennende tråd dette her; at servoventiler faktisk var rimeligere enn "vanlige" aktuatorer var nytt for meg, men tallenes tale er jo klare nok de. Men prisene i DK og Tyskland er jo på et noe lavere nivå. Betalte ikke all verden for en 24VDC ventil fra buildahouse, og bruker en utgangsmodul fra EIBmarkt.
Det bør jo være fornuftig å kunne regulere VBV kursene 0-100% med en servoventil, og på denne måten regulere flow i stedet for å gjøre dette mekanisk, som virker til å være den etablerte metoden. Sirkulasjonspumpene er vel sånn sett selvregulerende i utgangspunktet; og "lever sitt eget liv." Turtemperatur til fordelerstokk for VBV kan jo med fordel utetemperaturkompenseres på toppen vil jeg tro?
ON/OFF temperaturregulering er jo kanskje litt gammeldags; til og med kjøleskapet har jo variabelt turtall på kompressoren...
Gulvføler i rommene er jo fornuftig mtp tregulv kanskje ikke skal ha mer enn 27'C, samt at komforsoner som Bettum er inne på gjerne ikke skal under en gitt temperatur. Men å regulere romtemperaturen ut fra gulvtemperaturen har neppe noe for seg; men her mangler jeg foreløpig praktisk erfaring. Og nettopp det er så kjekt med KNX - når alle fysiske enheter er på plass, så er det jo bare å programmere om dersom noe ikke fungerer slik man ønsker seg. Legger derfor gulv og romtemperaturføler i samtlige rom. Noen med KNX roomcontroller, andre, fortrinnsvis utleiedel, vha 1-wire.
Det blir riktig temp i begge systemer. Det jeg prøver å sette fokus på er: La oss si ett rom har 200 watt varmetap. Ved en modulerende ventil vil da sette seg i en % åpning som tilsvarer 200 watt. Da stuper den flowen. Og som jeg sier, da vil delta t på tur/retur øke på det gulvet. Og du får større ujevnhet i gulvtempen. Men rommet får rett temperatur. On/off vil åpne og stenge en høyere flow og da vil du få jevnere temp på gulvet. Meget smart å bruke gulvfølere, da er man ikke så avhengig av om en dør står oppe i noen sekunder.
Jeg forstår hva du mener Bluesmann, med en on/off ventil bytter en ut alt vannet i sløyfen før den stenger igjen og dermed blir temperaturen jevn over gulvoverflaten. Med en servoventil vil turenden av gulvet alltid ha høyere temperatur enn returenden av gulvet. Romtemperaturen vil bli lik uansett type regulering.
Jeg tror vi dessuten har kommet til enighet at en motorisert servoventil vil ha bortimot samme stilling som en termoventil med pwm styring.
Jeg ser bort ifra gamle enkle systemer med mekanisk termostat som styrer on/off ventil, sånt benytter man ikke lengre!
Følgende argumenter mener jeg taler til fordel til servoventil og sikkert termoventil med pwm: -ved riktig legging av sløyfer kan man motvirke den ujevne gulvtemperaturen ved å la sløyfen snu på midten og gå tilbake parallellt med første delen av sløyfen, da vil man oppnå en jevn temperatur på hele gulvet. -man kan velge å ha varmere gulv mot yttervegger eller vinduer som går ned til gulvet. Igjen er leggemønster nøkkelen. -man får ikke dunkelyder i rørene slik som gamle on/off systemer kunne gi når de endret stilling. -man kan lese av feedback på ventilene slik at man vet hvor mye "pådrag" hver sløyfe har, dette er opplysninger som kan brukes til å beslutte om turtemperatur er satt rett. Tar man dette litt videre kan denne feedbacken benyttes til å regulerer turtemperatur. En varmepumpe vil være mer effektiv jo lavere temperatur den er satt til å produsere. -I knx verden vil jeg påstå at installasjonen er enklere, og enkeltes regnestykke ser ut til å være i favør servoventil.
Dere står som vanlig fritt til å argumentere mot meg
Først må jeg si at hvordan slike styringssystemer "snakker" er helt gresk for meg, jeg har et nokså godt språkøre for vanlige språk, men med dataspråk føler jeg meg som den dummeste i hele dagens kommunikasjonsverden.
Når det gjelder varmepumpenes egne integrerte muligheter vet jeg det er vanskelig. Ikke bare om det mangler muligheter, men først og fremst er det oftest håpløst å få noen av leverandørene med på at noe annet enn varmepumpens egen styring skal bestemme alt selv.
Det er derimot ikke alltid like hverken heldig eller smart at noe "lever sitt eget liv". Slike eksempler kommer tydelig frem når flere varmekilder skal kombineres i ett system; f.eks varmepumpe, solvarme og peisovner med vannkappe. Eneste mulighet for å kunne styre varmepumpene var å også importere og levere disse selv i samarbeid med en produsent som også mente dette var beste løsning. Ellers ender det fort med et Norgesmesteskap i ansvarsfraskrivelse om noe svikter eller ikke fungerer som forventet.
Jeg lar én boks styre både VP, el-kolbe, solfangere, vedovn på varmeproduksjon, og samtidig styre pumper og vanntemperatur på vannet som distribiueres ut i huset til oppvarming. Varmepumpen får dermed automatisk samme utekompensering/varmekurve som resten av systemet uten at dette behøver å være integrert i VP.
Hovedstyringen i mine varmesystemer har en integrert Bus-sak som de av kundene som virkelig kan slikt har koblet seg inn på og tilknyttet på en eller annen måte. Har prøvd å forstå selv, men innser at jeg nok må holde meg til den varmetekniske biten og sørge for at det blir mest mulig optimalt. Her er link til produsentens hjemmeside så kanskje dere på forumet kan gi noen tilbakemeldinger på hva som er mulig ift KNX og andre smarthusløsninger: http://www.sorel.de/en/products/heating/xhcc/
Disse kommer også med en ekstra tilvalgsløsning for å enkelt justere varmen via pc/telefon etc: sorel connect http://www.sorel.de/en/products/heating/sorel-connect/
Selve varmestyringen for vannbåren varme disse først og fremst er laget for fungerer utmerket, så bruk det gjerne som eksempel om det er mulig å programmere KNX til å styre VBV på samme måte. Det er desidert både det enkleste og mest effektive.
Håper på noen quick-fix forklaringer på hvordan selv jeg kan forstå og få det til, for denne integreringen har jeg jobbet for lenge overfor ulike produsenter. Derimot er ikke smarthusstyring noe bransjen for vannbåren varme generelt har forstått ennå at allerede burde vært standard og enkelt å velge...
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Endel varmepumper kan styres ved hjelp av modbus og da åpner mulighetene seg opp. For eksempel ved at knx kan styre varmepumpens turtemperatur med bakgrunn i ventilenes posisjon. Hvis for eksempel alle ventilene står 50% åpne bør det være mulig å senke turtemperaturen, hvis en eller flere ventiler står 100% åpen bør turtemperaturen økes. Tanken er at varmepumpen jobber med en lav turtemperatur, det vil gi en effektiv varmepumpe. Det fine med knx er at "boksene" snakker samme språk uavhengig av produsent. Det bør være lett match å få en knx logikkenhet til å styre solvarme.
Xhcc har integrert canbus, og som visstnok også skal være en såkalt åpen protokoll men det sier meg som sagt ingenting.
Jeg besøkte KNX på ei stor messe i Tyskland for et par år siden, og alt virket å kunne ordnes "veldig enkelt". "Bare å gjøre sånn og sånn" mens jeg stod der som et enormt spørsmålstegn helt på bærtur
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Som du skriver er "alt" mulig med knx og mange av de som besøker dette underforumet er istand til å programere dette. Men KNX blir ikke smart av seg selv, det blir så smart som programereren designer det. Det er nok ofte her det stopper opp, særlig om det er den lokale elektrikeren som utfører jobben. Systemet du leverer Bettum krever også at det programeres riktig, at de leveres flere forskjellige bokser til sine formål forenkler sikkert programeringen men det må fortsatt programeres. Å koble til solvarme til ett knx system krever noen temperatursensorer, en modul med analog inngang til temperatursensorene, en utgangsmodul for å styre sirkulasjonspumpe og en form for logikk som kan utføre handlingene. Dette er deler som kan brukes til andre formål også og noen av delene er ofte allerede installert. Da blir det ikke så veldig dyrt forutsatt at man kan programere selv.
Du var innepå ansvarsfraskrivelse hvis man knyttet endel utstyr sammen og du har helt rett, av samme grunn foretrekker leverandører (Bettum?) egne styringer på sitt system.
På en boligmesse var det en varmepumpeleverandør som anbefalte å ikke blande inn ekstern styring men han kunne ikke grunngi det annet at de hadde hatt mye ekstraarbeid med det på tidligere installasjoner hadde han hørt. Og da er vi tilbake til programeringen igjen, når leverandører ikke forstår hva integrering betyr eller hvilke fordeler man kan få av det så må man trå til selv. Det er noen varmepumpeleverandører som kan levere knx interface og da begynner man å snakke, men det er ikke særlig utbredt selv om det kunne blitt utslagsgivene for mitt valg av varmepumpe.
Du har helt rett! Det stopper opp hos oss leverandørers kunnskaper om hva og hvordan slikt kan og skal programmeres. Det er forsåvidt normalt i de fleste bransjer, men utviklingen går nok endel tregere når markeder som hovedsaklig består av svært mange mindre aktører på hvert sitt felt. Slik er varmebransjen veldig typisk, og selvom mange er svært dyktige på sitt felt, er ingen verdensmester i alt.
Jeg innrømmer glatt at jeg er helt molbo på dataprogrammering, og hovedgrunnen til at jeg valgte å samarbeide med Sorel som leverandør av kontrollere/styringer var at selv med mange avanserte funksjoner integrert er så enkle i bruk at selv jeg klarte å forstå hva og hvor jeg skulle trykke. Da regnet jeg det som plankekjøring å få kunder og installatører ellers til å forstå også.
Jeg er ikke så redd for å hverken velge eller blande inn andre måter å styre produktene jeg leverer, det har også vært gjort flere ganger. Vannbåren varme og diverse varmekilder til dette er i utgangspunktet veldig enkelt; åpne/lukke og start/stopp, så de som har ønsket å bygge dette selv har jeg heller valgt å ha tett dialog med så vi hvertfall kan sikre at det blir så optimalt i drift som mulig. På andre siden er de som helst vil regulere alt manuelt med minst mulig styring, noe som også er fullt mulig så lenge de gidder det, og er bevisste på at de da blir mer vaktmestere for å både sikre god nok komfort og energieffektiv drift.
Mannen som skrur på kranene, og mannen på pc´en blir i så måte hvert sitt ytterpunkt ift alle de i midten som behøver noe som er en kombinasjon av enkelt, rimelig og avansert nok til at daglig drift går av seg selv.
Det er ingen tvil om at alt i hus og hjem vil bli mer og mer automatisert, integrert og brukervennlig fremover, og varmebransjen kommer nok haltende etter til slutt de også.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Nettopp derfor.
Mitt poeng er at en modulerende ventil vil sette seg/strupe slik at energi tilført er lik energi tap på rom(aldri stenge).
Det jeg sa, er at du må ha en høy vannstrøm hvis du skal ha jevn gulv temp. på gulv. Når dine ventiler strupes vil det bli stor forskjell på tur og retur.
Og som andre sier, hvis du da skal strupe fra vp vil jo ventilene åpne. Så du oppnår kun at alle ventiler kun delvis stenger. Altså ventilen vil aldri stenge med ditt system. Hva er bra med det?
Jeg monterer dessuten gulvføler i rommene, hvordan jeg skal nyttiggjøre gulvsensor har jeg ikke helt klart for meg enda men det er neppe en ulempe å ha det tilgjengelig.
Moderne varmepumper kjører sirkulasjonspumpen med varierende turtall, jeg antar det er forskjellen på tur- og returtemperatur som avgjør turtallet uten at jeg har studert dette noe mer.
Det bør jo være fornuftig å kunne regulere VBV kursene 0-100% med en servoventil, og på denne måten regulere flow i stedet for å gjøre dette mekanisk, som virker til å være den etablerte metoden. Sirkulasjonspumpene er vel sånn sett selvregulerende i utgangspunktet; og "lever sitt eget liv." Turtemperatur til fordelerstokk for VBV kan jo med fordel utetemperaturkompenseres på toppen vil jeg tro?
ON/OFF temperaturregulering er jo kanskje litt gammeldags; til og med kjøleskapet har jo variabelt turtall på kompressoren...
Gulvføler i rommene er jo fornuftig mtp tregulv kanskje ikke skal ha mer enn 27'C, samt at komforsoner som Bettum er inne på gjerne ikke skal under en gitt temperatur. Men å regulere romtemperaturen ut fra gulvtemperaturen har neppe noe for seg; men her mangler jeg foreløpig praktisk erfaring. Og nettopp det er så kjekt med KNX - når alle fysiske enheter er på plass, så er det jo bare å programmere om dersom noe ikke fungerer slik man ønsker seg. Legger derfor gulv og romtemperaturføler i samtlige rom. Noen med KNX roomcontroller, andre, fortrinnsvis utleiedel, vha 1-wire.
Det jeg prøver å sette fokus på er: La oss si ett rom har 200 watt varmetap. Ved en modulerende ventil vil da sette seg i en % åpning som tilsvarer 200 watt. Da stuper den flowen. Og som jeg sier, da vil delta t på tur/retur øke på det gulvet. Og du får større ujevnhet i gulvtempen. Men rommet får rett temperatur. On/off vil åpne og stenge en høyere flow og da vil du få jevnere temp på gulvet.
Meget smart å bruke gulvfølere, da er man ikke så avhengig av om en dør står oppe i noen sekunder.
Romtemperaturen vil bli lik uansett type regulering.
Jeg tror vi dessuten har kommet til enighet at en motorisert servoventil vil ha bortimot samme stilling som en termoventil med pwm styring.
Jeg ser bort ifra gamle enkle systemer med mekanisk termostat som styrer on/off ventil, sånt benytter man ikke lengre!
Følgende argumenter mener jeg taler til fordel til servoventil og sikkert termoventil med pwm:
-ved riktig legging av sløyfer kan man motvirke den ujevne gulvtemperaturen ved å la sløyfen snu på midten og gå tilbake parallellt med første delen av sløyfen, da vil man oppnå en jevn temperatur på hele gulvet.
-man kan velge å ha varmere gulv mot yttervegger eller vinduer som går ned til gulvet. Igjen er leggemønster nøkkelen.
-man får ikke dunkelyder i rørene slik som gamle on/off systemer kunne gi når de endret stilling.
-man kan lese av feedback på ventilene slik at man vet hvor mye "pådrag" hver sløyfe har, dette er opplysninger som kan brukes til å beslutte om turtemperatur er satt rett. Tar man dette litt videre kan denne feedbacken benyttes til å regulerer turtemperatur. En varmepumpe vil være mer effektiv jo lavere temperatur den er satt til å produsere.
-I knx verden vil jeg påstå at installasjonen er enklere, og enkeltes regnestykke ser ut til å være i favør servoventil.
Dere står som vanlig fritt til å argumentere mot meg