61,164    25    3  

Male gipsplater eller legge tapetforsterker

 17     0
Vi legger nå gipsplater på kjøkkenet og skal igang med sparkling. Bare det er en hel vitenskap.......ref diskusjoner på dette forumet.

Spørsmålet vårt er hvilke erfaringer dere har på etterbehandling av gipsplatene. Dvs etter sparkling.

1. Grunning og maling
2. Grunning, tapetforsterker og maling
3. Tapetforsterker, grunning og maling
4. Eller en annen kombinasjon

Ønsker at veggen skal være så sterk som mulig. Gips er gips, på godt og vondt.
Tenkte kanskje at den ble litt mer motstandsdyktig med tapetforsterker, muligens tar jeg også feil her. Ble iallefall anbefalt av byggmakker.

mvh

   #1
 323     1
Det er mange løsninger på dette. Den mest vanlige jeg har sett er sparkling, grunning og maling. Noe som jeg er enig i hvis man ikke på død og liv må ha strier eller tapet.
Grunnen er at overflaten blir overraskende sterk og skulle du få en skade (være seg hakk, sprekker o.l) fikser man dette mye lettere med litt sparkel\lapping +ny maling uten at det synes.
Har man strier o.l er man fort ute å kjører mad tanke på lapping, mønster osv osv..
Siste redigering: Tuesday, June 17, 2008 8:01:49 AM av Wessel
   #2
 22,342     Akershus     0
Jeg har brukt malt gips i utleieleiligheter og det har fungert greit. Skader er også lette å reparere uten at det synes. Hjørnene er mest utsatt, men der bruker man "gipshjørne" uansett.
   #3
 12     1
Jeg har nettopp vært gjennom liknende valg under oppussingen av en leilighet fra 1958. Stygg glassfiberstrie som måtte vekk. Her er noen av erfaringene jeg gjorde:

Gipsplater:
Løsningen vi stort sett gikk for var rehab-plater på 6mm. Disse kan festes på ymse måter - pga. mange betongvegger prøvde vi oss frem med Casco setlim / superfix noe som gikk overraskende greit. Er den veggen du skal fikse ujevn, kan platene rette opp dette mer effektivt enn andre alternativer. Ulempe med disse platene er skjøtene, som pga. ujevnhetene i veggen kan bli synlige selv om du sparkler deg ihjel (jmf. tidligere tråd).

Helsparkling:
Vi helsparklet en vegg, som stod igjen etter at vi hadde satt opp gipsplatene. Pga. radiatorer, rør og store vindusflater var det problematisk med gipsplatene (og så var vi jo litt ivrige etter å teste hvordan helsparkling ble). Synes faktisk at jobben var langt mindre problematisk enn forventet, og med tanke på de leie turene jeg måtte ta opp i fjerde etg. med rundt 35 gipsplater på slep så ville jeg nok brukt denne metoden på flere vegger. Ulempe: Støver ned hele kåken, og du kan risikere et evighetsprosjekt der du aldri blir helt fornøyd selv om du er på 7. laget. Prisen er nok en fordel sammenlignet med de andre alternativene. Men hvis du allikevel ender opp med å legge fiberdec kunne du spart deg for et par lag sparkling.

Fiberdec fra Rasch (ikke veggfornyer'n, men jevnere, mindre byggende alternativ - Maxbo):
Vi dampet / skrapte av gammel tapet på noen av rommene, sparklet, pusset og la fiberduk. Med litt brains er det ikke noe stort triks å legge denne duken - du smører Casco New Start på veggen (forholdsvis tynt lag, ikke mengder som man skal ha på veggfornyer'n) og klasker opp tapeten. Etter noen prøverunder fikk vi teknikken, og resultatet blir bra. Overflaten blir omtrent identisk med gipsplatene, men skjøtene mindre synlige. Ulempen med denne løsningen er selvfølgelig at tapet ikke dekker ujevnheter i nærheten av like bra som helsparkling / platelegging. Er veggen stort sett jevn, er dette et greit alternativ for å fikse skjønnhetsfeil / sparkelflekker etc.

Personlig tror jeg at jeg ville prøvd meg på helsparkling, sett an resultatet og eventuelt gått over på fiberdec. Med et par lag sparkel er underlaget mer enn jevnt nok for fiberdecen, og resultatet blir bra. Misliker du sparkelstøv men liker å bære plater på 2.70 kan du jo gå for platene. Det blir bra det også, men skjøtene er altså problemet.

   #4
 12     0
Flott.. Jeg leste gipsplater og skrev innlegget før jeg skjønte hva du spurte om. Vel, vel, sånt skjer!
  (trådstarter)
   #5
 17     0
Wink Uansett. Takker for gode utførlige svar. Tror jeg bruker litt tid på god sparkling av skjøtene og dropper tapetforsterkeren/fiberduken.

Min erfaring: Sørg for at gipsplatene legges jevnt. Falskanten må stemme overens fra plate til plate, hvis ikke blir sparklingen enn større utfordring enn nødvendig.

mvh
   #6
 5,569     1
Gode erfaringer å lese her!

Vi har nettopp helsparklet hele stuen i vårt nye hus. Forrige eier hadde tapet på gipsvegger som vi hadde store problemer med å fjerne. Klarte ikke få jevn fjerning, og dermed var veggfornyer en dårlig løsning. Vi prøvde forsåvidt det også - det så veldig bra ut i ca 24 timer før det tørket helt og la seg inn i alle ujevnheter. Kan forøvrig melde om noen sure 3-4 dagers arbeid med fjerning av GODT limt veggfornyer..

Uansett, helsparkling var ikke så vanskelig som det høres ut som, men det er litt arbeid. Her er noen erfaringer vi har gjort oss:


 • Selv den aller minste bit med lim/gipsplatepapp/etc lager vanskeligheter i sparkling (striper).

 • Vi syntes det fungerte best å bruke hendene først - god klump med rullesparkel ble påført veggen og gnidd godt utover (triks med doble engangshansker!) og så slettet med sparkelskei. Ved å bruke hendene fjernet vi med en gang alle luftbobler fra sparkelen.

 • Sliping funket best med en kombinasjon av slipebrett montert på stang, og en slipeklosse

 • Sliping før sparkelen var HELT tørr fungerte dårlig  ;D

 • Påføring av sparkel helt oppe under taket var lettest når man "smurte" sparkel på skeien først, og brukte den til å påføre - ungikk søling i taket (maskeringstape er likevel et must, selvsagt)

 • Selv de aller minste ujevnheter ble 100x forsterket når første malingstrøk kom på - derfor har vi sparklet de mest synlige ujevnheter om igjen etter første strøk var påført

 • Hjørnene sprekker fort uansett, og gjerne mens sparkelen tørker. Her har vi påført mye sparkel, slipt fint med pusseklosse og påført en eller annen "spesial-sparkel (silikon-lignende) for hjørner"

 • Pussingen støver ned hele huset - støvmaske og gjerne briller er en fordel. Spesielt når man står på gulvet og ser oppover på det man pusser og alt støvet ramler ned i øynene...
  [/list]

  (Som det fremgår av dette innlegget er vi fullstendig amatører på dette feltet, og dette er første gang vi gjør det).

  Det jeg imidlertid lurer på, og som muligens ganske mange kan svare på, er hvordan disse veggene vil være å leve med når de bare er sparklet/malt. En tømrer-kompis mente vi burde legge strie utenpå sparkelen også, ellers ville veggene bli veldig sårbare.. Noen som lever med slike vegger?
   #7
 24     0
Holder selv på å spakle gipsplater i huset....og vi skal legge en helt slett og ganske tykk tapet på alle veggene. Det er veldig lett å få merker og hakk i gipsen og tapeten vil helt klart hjelpe som forsterkning. Og hvis du skal male direkte på platene så er det bortimot umulig å ikke få skjolder på veggen. Dette vises veldig godt hvis du har store vinduer der dagslyset kommer inn fra siden av veggen(hvis du skjønner hva jeg mener).... Smile

   #8
 22,342     Akershus     0

Det jeg imidlertid lurer på, og som muligens ganske mange kan svare på, er hvordan disse veggene vil være å leve med når de bare er sparklet/malt. En tømrer-kompis mente vi burde legge strie utenpå sparkelen også, ellers ville veggene bli veldig sårbare.. Noen som lever med slike vegger?
Jeg har slike vegger og har ikke hatt noe særlig problem, men så hiver jeg ikke innboet på veggen heller. Hvis man skal sikre seg mot hakk i veggen må man ha stål eller mur.
   #10
 22,342     Akershus     0

Og hvis du skal male direkte på platene så er det bortimot umulig å ikke få skjolder på veggen. Dette vises veldig godt hvis du har store vinduer der dagslyset kommer inn fra siden av veggen(hvis du skjønner hva jeg mener).... Smile

Denne effekten får du selv ved malt strietapet. Grunnarbeidet må gjøres skikkelig. Lys fra siden avslører alt!