RTv
  (trådstarter)
   #11
 918     0

Men er det så mye arbeid å slipe av den malingen hvis man bruker en skikkelig båndslipemaskin?

Med plansliper eller rondellsliper vil det jo være en episk oppgave, men en båndslipemaskin med litt grovt papir (kombinert med en fein multimaster til de vanskelige plassene) vil vel kunne gjøre susen? Eller?

Jeg hadde et par polakker som slipte ned trinnene i trappen i det forrige huset vårt. Det ble bra, men med rondellsliper tok det mange timer.


Problemet er at malinga smelter i pussepapiret, og at ein derfor må bytte papir heile tida.

Noken som har prøvt malingfjærner som blir smurt på?

   #12
 2,044     0
Har brukt Biltemas maling/lakkfjerner, den er ett mye billigere alternativ enn disse en får på malerforretninger. Har kun brukt den på maskinlakkerte lister, men den fungerte i alle fall utmerket på det. Ca Kr 60,- pr flaske.

Fra Biltema.no:
"Malingsfjerningsmiddel
I geleform. Løser opp de fleste typer malinger, olje-, alkyd- og lateksmaling, lakk m.m. malt på tre, metall, stein, betong o.l. Ikke egnet for malte plastflater. Ikke etsende. 350 ml."

Alternativt kan du lage din egen billige malingsfjerner av kaustik soda, vann, tapetklister av pulvertypen og en skvett Zalo. Kaustik soda er etseren, vann og tapetklister gjør at blandingen ikke renner, Zaloen bryter overflatespenninga i blandinga.Treverket må nøytraliseres med eddik og vann etterpå. Ikke til å anbefale med småbarn eller kjæledyr i huset, dette er kraftige saker.

Batilla
   #13
 207     0
Bruk IKKE IKKE IKKE det grønnsåpetipset!
Skal se om jeg kan finne igjen en artikkel til dere! I mellomtiden IIIKKKKEEE!!!
   #14
 207     0
Kopiert fra oppussing-gruppe på nettby:

Vi leste i Vi i Villa og tenkte at vi skulle prøve det ene tipset som stod der om grønnsåpe som fjerner lakken i trappa.
Man skulle smøre fast grønnsåpe (den som er i boks, ikke flaske) i trappa og legge folie over slik at grønnsåpa laget en gass inni folien og ville løse opp lakken, etter 20t kunne man bare vaske vekk lakken og grønnsåpa.
Smart tenkte vi, da slipper vi å slipe og bruke så lang tid på det... Men så var vi innom en maleforretning for å høre om vi måtte ta vekk all lakk der vi skule male, ikke beise og fortalte om det vi hadde lest i Vi i Villa.
Dere må ikke finne på å gjøre det, fikk vi til svar. Samme dag hadde de fått tlf fra en fortvilet kvinne som hadde gjort dette med trappa si og trappetrinnene hadde blitt svarte! Dette pga gassen som ble og om vi hadde smørt på grønnsåpe, så må ALL grønnsåpe vaskes ordentlig bort før man kan male/beise, ellers vil det bare boble seg.
Grønnsåpe fjerner lakken, men ødelegger treet pga den kjemiske reaksjonen som blir mellom lakk og grønnsåpe.

Vil bare advare dere andre som har lest dette og tenkt som oss at dette er lettvint og smart..
   #15
 22,342     Akershus     0
Grønnsåpe har generelt ikke noe med treverk å gjøre.

Såpen får treverket til å flise seg.

For noen år siden var det en parkettleverandør som hadde anbefalt grønnsåpe. Dette førte til skade på gulvene og de måtte erstatte dem.

   #16
 5,569     0
Gammelt tråd ser jeg, men jeg kan jo likevel nevne at vi har brukt malingfjerner (husker ikke typen, men vi spurte etter "malingfjerner" hos malerbutikken.. Smile ).

Dette fungerte fint. Måtte fremdeles pusse litt, men de fleste steder var all maling borte. Lot malingfjerneren virke i 10-20 minutter. Malingen ble da "våt" og lot seg skrape av med plastskrape. Resterende maling vasket vi bort med white spirit (vet ikke om DET er så sunt for treverket, men...).

Litt maling hang igjen, så litt pussing ble det - men ingenting i forhold til det arbeidet vi måtte ha gjort uten fjerneren først. Påførte to ganger etter hverandre på områder der det var mye maling.

Kan også nevne at dette er sterke kjemikalier, og det er etsende. Siden fjerneren kom i en blikkboks med bare et lite hull øverst, fikk vi ingen malerpensel ned i selve boksen. Måtte derfor tømme dette over i noe annet. Det eneste som holdt, var en glasskuppel fra en gammel lampe.

Vi forsøkte blant annet med plastkopper - det tok omtrent 1 minutt før koppen var helt smeltet..