117,707    61    4  

Byggebob Garasjeblogg: Dobbel garasje 7x7m med W-takstol

 5,112     Troms     0
Hei.
Bestemte oss for bygge fra grunnen, da besparelsen på nøyaktig samme garasje fra ferdigleverandør var vesentlig.

Forskaling vcar 22x98mm som ble støttet godt opp før støp. Ikke noe isolasjon da garasjen ikke skal isoleres og det er ikke fare for tele i massene som er meget drenerende (sprengstein og fjell).

Brukte ca 10 timer på forskaling, utlegging av armeringsmatter og legge el kabler under der hvor port kommer.
Byggebob Garasjeblogg: Dobbel garasje 7x7m med W-takstol - garasje_byggebolig_0001.jpg - byggebob
Byggebob Garasjeblogg: Dobbel garasje 7x7m med W-takstol - garasje_byggebolig_0002.jpg - byggebob
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 5,112     Troms     0
Selve støp av plata så gikk det med 8m3 med betong som vi fikk pumpebil til å levere. Platen ble grovavrettet før vi slipte med helikopter. Så den skal være bra tettet.
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0005.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0008.jpg - byggebob
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5,112     Troms     0
Under der hvor porten kommer så valgte vi legge varmekabler for å hindre fastfrysing om vinteren. Derav el rør som stikker opp. Jeg la også inn en sluk, men har i ettertid funnet ut at denne er overflødog, så her kommer strømkabel til å komme inn tenker jeg. Har klargjort for 2 16A kurser inn til garasjen.
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0013.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0015.jpg - byggebob
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 5,112     Troms     0
Valgte å støpe med Leca U-blokk 15 cm. Denne ble avrettet direkte på plata slik at jeg slapp støpe en krone. Mindre jobb og mer renslig.
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0018.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0019.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0020.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0021.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0025.jpg - byggebob
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 5,112     Troms     0
Når muren var pusset både utvendig og innvendig, så gikk jeg igang med reisverk. Valgte å bruke 2x4" impregnert som bunnline og dobbel 2x4" til toppline. Staver i 2x4" selvsagt. Dette skulle sikre at reisverket blir kraftig nok iallefall. Standard er visstnok 36x98 etter hva jeg fikk fra de ulike garasjeleverandører.
Vel, kona kappet ferdig stavene og jeg bygde veggene liggende før jeg reiste de opp. Enkel jobb som gikk utrolig raskt. Med en spikerpistol og ei kapp gjærsag er dette antakelig den enkleste jobben.
Veggene blei støtta oppe av tynt reisverk, loddet og skrudd sammen i hjørnene. Jeg monterte de slik at jeg har spikerslag for evt seinere innvendig platekledning.
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0026.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0027.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0028.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0030.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0037.jpg - byggebob
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 5,112     Troms     0
Grinda, eller fronten ventet jeg litt med for å sikre korrekt høyde. Slik jeg har satt garsjen nå så er det ca 2,57cm fra innvendig ferdig gulv opp til taket. Standard er vel ca 2,50 mener jeg. Men har et ønske om å ha en port med høyde på ca 2,25 eller deromkring, så kjekt med litt margin. Lysåpningen på grinda ble vel tilslutt sånn ca 4,92m og høyden ble 2,24 meter.
Får vel finne en port som passer disse måla etterhvert.

Når reisverket var oppe, så måtte jeg selvsagt prøveparkere.... ;D
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0038.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - garasje_byggebolig_0040.jpg - byggebob
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 5,112     Troms     0
Når reisverket var oppe, fikk jeg levert asfaltplater og 22x48 lekter. Jeg valgte bruke asfaltplater både for å tette mot vind i tilfeller isolering i ettertid, men like mye som avstivning av reisverket. Jeg var ikke gira på å bare nytte stålbånd og isola rullevindtetting. Dessuten liker jeg snekre og slå med hammer (not...)
Men jeg fikk selvsagt 2,70 plater og det var jo bra, siden jeg har dobbel 2x4" line i bunn og dobbel 2x4" line i topp og en takhøyde da på 2,57m. Da var det frem med Festo saga og skinna for å kappe til rektig høyde. Tok ca 4-5 plater i slengen og kappa opp. Festing gikk greit, brukte pappspiker og brukte vel va 1500 spiker på hele garasjen. beregn godt når du skal handle, kjedelig å gå tom som jeg gjorde midt under montering. Asfaltplater er forøvrig noe herk å skjære i, det støver veldig! Skjærte ut for vinduer og dører i etterkant med ei bajonettsag.
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - IMG_2816.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - IMG_2817.jpg - byggebob
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 5,112     Troms     0
Siden det enda ville ta noen uker før takstolene kom så kunne jeg like godt starte kle garasjen. Så da blei det til at jeg kledde skiten nesten helt opp. merket at hele greia ble stivere også, så det gjorde nok ikke noe. Det som var litt ugreit var egentlig fronten, der tok jeg meg noe bedre tid og brukte en lang ettermiddag på å få den ferdig. Bildene viser ikke dette, men skal legge de ut seinere.
Jeg valgte å spikre kledning med 65mm spiker og det er liggende Ålesundfals jeg har valgt. Med en kompressor og Bostitch F21 så gikk dette svært raskt. Jeg vurderte å skru, men fant ut at jeg kun skrur de nederste bordene samt hele fronten istedetfor. Hvorfor? Jo i tilfelle fronten må tilpasses og justeres for porten, samt at de nederste bordene langs garasjen kan da enkelt byttes ut i tilfelle vannskader.
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - IMG_2818.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - IMG_2819.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - IMG_2822.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - IMG_2825.jpg - byggebob
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - IMG_2827.jpg - byggebob
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 5,112     Troms     1
Så nå for tiden venter jeg altså på takstoler. Totalt 7 stk skal komme. De legges på cc1200mm fordi jeg skal ha w-takstol og har derfor ikke bruk for cc600mm. De er dimensjonerte for 600kg/m2 snølast og taklekter jeg må bruke er da i dimensjon 36x68mm.
Dette ble billigere også kontra cc600mm takstoler (også 600kg/m2 snølast dimensjonering). men skulle jeg hatt loftsrom, ja da hadde selvsagt blitt cc600mm. Taket jeg har valgt er Ventex og filmtex undertak (leftovers fra husbygging), Alsvåg takplater. Har Decra Elegance på huset, men Alsvåg TSP Higprofile er tilnærmet lik i utseende, men mye billigere. Så da blir det slik.
Siden jeg er verktølyfetisjist, så må jeg jo få lov å si hva jeg har brukt og hva som er smart å trenge ifm bygging av garasje. Nå klarer man jo alt med kun håndverktøy, men jammen går det mye raskere og enklere med skikkelig verktøy som holder mål. Hadde jeg kun brukt hammer, sag og snor hadde jeg blitt sprø...

Foruten standard håndverktøy er inventory listen slik:
GCM10SD kapp/gjærsag. Ga kona opplæring så hun kapper alt jeg trenger... ;)
Bostitch F21 spikerpistol, V28HX Borhammer for ekspansjonsbolter og forankring av reisverk, Festool T15+3 for skruing, Festool TS55 dykksag med skinne for kapping og kløyving, men fant ut at dette blei tungvint så jeg skaffa meg ei bordsag fra Dewalt, ei DW745 og den er jeg fornøyd med.. Brukte en Bosch GWS 125mm vinkelsliper for kapping av alle bolter under bunnlina samt jernet til armering. En laaang rettholt har vært svært behjelpelig og ikke minst krittsnor og en god kompressor fra Gebe. Utskjæring av asfaltplater blei gjort med ei Milwaukee V28 bajonettsag. Mye enklere å gjøre dette enn med håndsaga. Sist men ikke minst, all kledning må jo kappes i endene og dette er enklest og raskest med ei Bosch GST135 stikksag. Forøvrig svært fornøyd med denne.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 5,112     Troms     0
Tenkte oppdatere egen barasjeblogg. Siden det er ferdig, så vil jeg dele inn prosessen noe. pr i dag venter jeg kun på porter og så må den males til sommeren.
Takstolene er dimensjonert for en snølast på 600kg/m2 og er slike W-stoler med nedtrukken stav. Dette gir et greit lagrinsrom på loftet med en takhøyde på rundt 120cm. Jeg valgte bruke 1200mm mellom hver takstol for å spare noen kroner siden jeg ikke bygger med fullt loft. Dette medføer jo noe ekstra kubbing når gulvet skal legges, men den tid den sorg. takstolene blei montert av 2 mann pluss kranfører ila 1,5 timer. Hadde på forhånd målt opp korrekt cc avstand på reisverk og brukte beslag for å feste de. En grei jobb, men å gjøre dette alene er umulig. Jeg ville nok brukt 3 mann i tillegg til kranfører for å ha en håndtlanger neste gang. Wink
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - takstolene-på-plass.jpg - byggebob
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 5,112     Troms     2
Som avstiving brukte jeg bare noen enkle lange 19x148 planker og det holdt rimelig greit inntil videre. Undertak var jeg litt i tvil på hva jeg skulle velge, men brukte Ventex som vi hadde igjen fra husbyggingen. Råflott undertak for en garasje som ikke skal isoleres, men gratis var det. Hadde ikke nok Ventex, så Filmt4ex blei brukt på de siste meterene. Den verste jobben var faktisk å klatre på taket med taksperrer kun på 1200mm. Ble dårlig med fotfeste, så redningen ble en slik Instant Span rullestillas fra utleiefirma. Mønehøyden på garasjen er ca 4,2 meter så stillaset sammen med en krakk gjorde susen i høyden.
Min garasjeblogg, dobbel garasje 7x7m, W-takstol - ventex-undertak.jpg - byggebob
Signatur