2,708    12    6  

Hvor mye snø tåler et betongtak?

 3     1
Hvor mye snø tåler et betongtak? - DD2CB982-59D9-464E-834E-5F26A50629E2.jpeg - Chris76
Hvor mye snø tåler et tak av betong? I tillegg til betongbjelkene på bildet er det lagt et cm 5cm tykt lag betong med armering, og så er det en terrasse av tre på toppen der igjen. 

HSt
   #1
 36,710     Lillestrøm kommune     1
Det burde jo være dimensjonert for full snølast 3.5kN/m2  men var du med i prosessen så burde jo dette fremgå av dokumentasjonen  Ser ishall i Skedsmo er stengt pga lav dimensjonerende taklast.
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Hei. Tror ikke jeg fikk noen dokumentasjon på dette. Noen som kjenner igjen betongelementene ut fra bildet, så kan jeg søke opp dokumentasjon på de.
Hvor mye snø tilsvarer 3.5kN/m2? Det er snart en meter snø her nå. Den er sikkert tung!
HSt
   #3
 36,710     Lillestrøm kommune     1
Det er ikke mulig å se hvor godt armert et element er armert, det bestemmer bæreevnen.

3,5kN/m2 er det samme som 350kg fordelt utover 1x1m flate. Tok en gang og målte ut 0,5x0,5m areal og spadde snøen i noen store bananesker og satte de på vekten, det var mer margin en jeg trodde. (Du har 4stk 0.5x0.5m areal på 1x1m så en har ca 87kg på 0.5x0.5m) Men om du kan forvente denne bæreevnen vet jeg ikke. Hvis leverandøren visste at dette var tak ute så burde de ha lagt inn nok styrke.
   #5
 3,589     0
Du finner noen antydninger om vekten av snø på http://www.yr.no/artikkel/sa-tung-er-snoen-1.6346988. Det er ikke ett svar - den tyngste snøen er femten ganger så tung som den letteste.

Hvis den meteren du har med snø startet som tre meter men har sunket sammen til én meter i mildværet, da begynner du kanskje å nærme deg en grensen. Det er neppe det du har i midten av januar - det aller meste av snøen er mye, mye lettere.

350 kg/kvm er én meter av den tyngste snøen du kan regne med å oppleve. Når du har så tung snø har du sjelden en meter av den! Snøen blir så tung når den synker sammen utover våren når sola kommer og den blir tett og kompakt.

For snø som enda ikke har opplevd plussgrader er 350 kg/kvm mer typisk en snødybde i området 3-4 meter. I fjellet kan du ha tre-fire meter snøfall i løpet av vinteren, en del steder mer, men du må vel tilbake til 1960-tallet for å ha tre meter snø på flatmark i lavlandet.

Det understrekes i Yr-artikkelen, men er verd å nevnes likevel: Sett at det ligger ti tonn lett og fin snø på taket ditt. Så blir det mildvær, og snøen blir våt og tung. Det blir likevel ikke mer enn ti tonn snø på taket ditt. Ti tonn våt snø er ikke tyngre enn ti tonn tørr snø; den bare faller sammen fra 1 meter til 30 cm, eller noe deromkring. Overraskende mange tror at taket står i fare for å knekke sammen når det kommer mildvære og "snøen blir tung" - det er en fullstendig ubegrunnet frykt (så lenge det ikke kommer nye store snøfall og legger seg på toppen av den våte, tunge snøen).

Men etter bildet å dømme er det fullt mulig å tiby guttungen jobben med å spa snøen over rekkverket, mot en passende økonomisk komensasjon, så klart. Så får gutten fysisk aktivitet, opplevelse av ansvar, litt penger å styre over... Har du ingen guttunge som kan tas seg av det, blir det kanskje den store gutten som tar skuffa fatt Smile
HSt
   #6
 36,710     Lillestrøm kommune     1
Og regn på lett snø kan lage den til tung uten at en ser det ...
   #7
 3,589     0
Hvis temperaturen tillater regn, da har du ikke noe lett snø som det kan regne på! Smile

Uansett: Hver millimeter regn gir en kilo pr kvm. Totalvekten av snø + regn blir ikke mer enn summen av vektene hver for seg. Får du et så solid regnskyll som 50 mm, 50 kg/kvm (det er ikke akkurat noe lett duskregn!) skal det godt gjøres om ikke en vesentlig andel av det forsvinner ned i takrenna ganske raskt. Et flatt tak (/terasse) har naturligvis mindre avrenning, men som regel er det sørget for avløp også der; det er ikke bygget som noe basseng for å holde på vannet.

Selvfølgelig skal man være på vakt om det oppå to meter halvtung snø kommer et dramatisk regnvær på hundre eller to hundre millimeter. Men det er greit å være litt nøktern, og forholde seg til 10 mm regn (som er langt mer typisk for vår-regn) som 10 av de 350 kg/kvm taket skal tåle. Ingen grunn til panikk.HSt
   #8
 36,710     Lillestrøm kommune     0
På skrå tak renner vann lettere av på flate
poenget er at når det ligger 1m med snø og det regner på dette er det lettere å absorbere regn
   #9
 3,589     0
Alle verandaer og terasser jeg personlig har vært borti har hatt en liten helling ut fra huset, for at regnvann etc. ikke skal samle seg opp mot husveggen. Hvis du har en terasse som er så pannekakeflat at 50 mm regn på toppen av søkkvåt snø overhodet ikke siver unna mot avløpet, da har du trolig et problem selv når det ikke er snø til å holde på vannet.

Selvsagt renner vannet lettere bort fra en skrå takflate! Alt jeg oppfordrer til er nøkternhet i vurdering av hvor stort problemet er!

Jeg vokste opp med en mor som fikk mer og mer panikk utover våren, når snøen "ble tyngre og tyngre", selv med mørkeblå himmel og uten regn: Frykten for at den tunge snøen skulle knuse taket utover våren var intens. Hvis ikke jeg og min far tidligere på vinteren hadde fått snøen av taket, måtte vi ihvertfall opp for å måke når mars-sola begynte å ta. Det var da det var farlig! Mor blokkerte fullstendig for argumenter om at det var akkurat den samme snøen som før; det ble ikke tyngre. Selvsagt visste hun at den ble tyngre! ... Total blokkering for rasjonelle argumenter.

Hvis du har panikk, er det jo bare å måke. Jeg bare argumenterer for at ingen bør unødig få panikk, føst og fremst ved enkel matematikk: 10 mm regn øker uansett ikke vekten av snøen med mer enn 10 kg/kvm. Selv på flatt tak: Er det så mildt at det regner, da blir snøen vassen, og en del av vannet (/vekten) siver ut og ned i overvanns-systemet. Det skal svært mye til at det skal være reell grunn til panikk. Det er naturligvis helt sant at snø kan holde på regn. Men å fokusere på dette er med på å opprettholde en panikk det ikke er grunnlag for.
HSt
   #10
 36,710     Lillestrøm kommune     0
keal, du vet også at snø kan absorbere noe av vannet som kommer ned, graden av dette blir noe større på tak med lite fall slik som verandaer.