26,777    31    2  

Kondens i taket i garasje av betong

 91     0
Garasjen er bygget 100% i betong med støpt Peva-dekke.  Innvendig i taket er stålplatene synlig, med betong og armering oppi.  Bygget ligger under terreng på to og en halv side, og det er utvendig isolsert mot grunnen med 5 cm XPS.  Det er ikke varme inne i garasjen.  Størrelse 50 m2, og plass til to biler side om side.  Det er ventiler i begge langsidene.  Hørmann port som tetter noenlunde bra.  Bygget er tre år gammelt.

Under visse temperaturforhold, spesielt om vinteren kondenserer det kraftig innvendig i taket.  Trolig skyldes dette at bilene kommer inn med vann på og varme motorer.  Det henger store vanndråper i nedkant av ribbene på Peva-dekket.

For å komme problemet til livs planlegger jeg å montere en ventilasjons-vifte i den ene langsiden av rommet.  Hva er best av å suge luft ut av garasjen, eller skyve luft inn?  Og hvor stor bør viftemotoren være?  Kvalifisert synsing mottas.
Signatur

   #1
 269     0
Jeg har ikke så mye greie på det her,men er det ikke logisk og få den fuktige lufta ut,og ikke den kalde?Kald luft vil vel bare lage istapper på vinteren?
   #2
 21,481     Enebolig     0
Dette er ikke uvanlig når garasjen ligger delvis under terreng. Det isolerer så mye at garasjen er relativt varm selv midt på vinteren. Fukt som dras med inn er selvfølgelig ikke gunstig det heller. Kanskje det er verdt å prøve å sette inn en vifte i den ene ventilen.
  (trådstarter)
   #4
 91     0
Jeg har tre ventiler, alle runde og seks tommer i diameter.  En sitter i ene langveggen nær porten.  De øvrige to i andre langveggen.  En nær porten, den andre midt på.

Planen er å anrette en vifte og et kanalsystem slik at en luftstrøm vil kunne bevege seg diagonalt gjennom hele rommet.  Luft inn vil nødvendigvis resultere i luft ut.  Derfor lurer jeg på hva som er best av over- eller undertrykk i garasjen?
Signatur
   #5
 21,481     Enebolig     0
I mitt hode er det eneste riktige å blåse fuktig varm luft ut, og dermed få tørr kald luft inn.
   #6
 1,103     0
Nesten så jeg tror det er snaut med ventiler.
Bygde samme type garasje for et par år siden på 28 m2.
Der monterte vi 6 ventiler og der har det ikke vært noe problem.
   #7
 5,188     Østlandet     0
Her har du tydeligvis for lite ventilasjon. En vifte vil nok hjelpe.
Et annet alternativ er å kjøpe en luftavfukter hvis du vil bli kvitt kondensen. Uansett, det er ikke lett å unngå kondens hvis du har uisolerte stålplater i taket, pga stor forskjell på inne og utetemperatur.
Signatur

  (trådstarter)
   #9
 91     0
Takk for innspill.  Jeg kommer til å bekjempe problemet trinnvis etter hva som er rimeligst og påkrevd.

Første steg blir vifte.  Det burde ikke koste mange kronene for vifte pluss trinnløs motorstyring.  Monteringsjobben er rimelig kurant og utstyret kjøper jeg lokalt.

Luftavfukter var intet mindre enn en god tanke, den hadde jeg ikke vært innom selv.  Hvis vifta ikke blir tilstrekkelig kombinerer jeg med den.  Vifte, eventuelt i kombinasjon med avfukter trenger bare å gå i vinterhalvåret under spesielle temperaturforhold.

Isolere taket utvendig er uaktuelt, der har jeg terrasse.  Det toget gikk i byggeperioden.  Omvendt tekking ble droppet da behovet ble anslått til ikke å rettferdiggjøre kostnaden.

Innvendig isolering derimot, det er mulig.  Har plass til å fore ned 15 cm om nødvendig.  Dette krever imidlertid ommlegging av lys og elektro, så da venter jeg med dette til hvertfall etter neste vinter.  Da vil jeg vite om de øvrige tiltakene virker
Signatur
   #10
 9,677     Kysten     1
Innvendig isolering vil ikke ha noe for seg. Det kan tenke på er om du kunne lagt noe i taket ditt som kunne magasinert vannet og avgitt det når det ble tørrere luft i garasjen. Stål magasinerer ingenting og dermed får du lett drypp.