#22
 537     1

Og da hadde du bjelkelaget over krypkjeller ute?

Jepp, fylte igjen alt og la radonduk og vannbåren varme og støpte nytt gulv.
Det bør nevnes at huset bare er på 35 kvadrat og jeg hadde ikke noe bærevegger å forholde meg til.
Signatur
   #24
 6,939     Akershus     0

Med fare for å kuppe tråden:

Hva skal til for å holde krypkjelleren tørr?
Jeg har ventiler i hver kortende av huset og håper det beste...

Hvor mye har grunnen å si? Jeg har hovedsaklig berggrunn, hvor mye har det å si kontra jord/grus/leire osv.?

Og hva kan man egentlig gjøre med en krypkjeller? Å fylle den opp høres drastisk ut (og litt dyrt). Kanskje heller grave ut litt hvis mulig og bruke den til .. vet ikke, forslag?


Me ett ord: Sirkulasjon! Har et hus på 150m2 og krypekjeller der der renner vann inn langs usprengt fjell og samler seg i kulper. Har egentlig bra med ventiler, men det var litt innestengt luft der inne. Fikk montert opp en kanalvifte som står og går hele tiden, og nå er luften bedre, og vannet tørker opp fortløpende, mao det er ingen kulper der. Det hjelper ikke med ventilhull dersom det ikke er noe bevegelse i luften.

Du kan prøve å sette inn en bordvifte i kjelleren og la den gå noen dager, og se om du merker forskjell?

Bruk? Avhengig av høyden. Min kjeller går fra 200cm0+ til ca 80cm. Bruker den ikke til noenting...

.Thag
  (trådstarter)
   #25
 11     1
For å summere opp min erfaring med krypkjeller til nå.
Etter grundigere inspeksjon fant vi at bunnsvillen var rotten rundt krypkjelleren. og at det var lett råteangrep i tilgrensende dragere i etasjeskiller. Ellers var det kun overfladisk mugg på sponplatene i taket i jordkjelleren og ingen råteskader. Det viste seg også at isolasjonen i etasjeskilleren var fallt en del sammen. Vi endte derfor opp med å bytte bunnsville rundt hele veien. Vi rev også ut alle sponplatene og gammel isolasjon fra etasjeskilleren slik at vi sto igjen med bare dragere og gulvet i etasjen over. Deretter fyllte vi på med 20CM glava profesjonal 30, så lektet vi ned på tvers av dragere med 2"2" og la 5cm Glava extreme før vi forseglet hele pakken med asfaltplater og tettet igjen med skum og fugemasse før vi tilslutt la impregnerte bord over skjøtene til asfaltplatene.
Jeg ser at relativ fuktighet i kjelleren varierer mellom 60-80% til forskjell fra 100% tidligere. Dette har vi nok økt ventilasjon å takke. Så får vi se om vi får RF ned på et akseptabelt nivå. Det er usansett ikke eksponerte bærende treelementer i kjelleren da alt er dekket av asfaltplater og kjelleren vil nok tåle høyere luftfuktighet enn tidligere. Dersom fuktigheten blir for høy er siste utvei en avfukter.
Jeg tror dette blir veldig bra jeg!
   #26
 205     0
Hmm. Tror du bør gjøre noen ekstra tiltak i selve krypkjellern som flere her har vært inne på dersom dette ikke allerede er gjort. Plast og isolering mot grunn med eps (på selve grunnen) er hovedtiltaket.

Asfaltplater tåler fukt langt dårligere enn tre. Tre er i bunn og grunn det organiske mateialet som har størst toleranse. Asfaltplater i krypkjeller kan mao bety (bedre) vekstvilkår for mugg dersom fuktnivået ikke holdes lavt. At golvet i tillegg er ekstra isolert er selvsagt bra vinterstid, men har den uheldige konsekvensen at kryprommet holdes enda mer kjølig i de kritiske sommermånedene.

En mulig grunn til at du nå opplever lavere RF er at gulvet fremdeles tar opp fukt fra kryprommet- lik en fuktsluker. Dette er naturlig nok uheldig, så hold et lite øye for denne muligheten.

Det bygges fremdeles krypkjellere med hell, faktisk flere nå pga element- og ferdighus. Dette fungerer, men muren her er av en annen type enn det som kan være hos deg, uten at du har spesifisert dette nærmere. En mur fra 70- tallet kan ha stort fuktopptak, som avgis i rommet.

Et tiltak videre dersom plast og isolering mot grunn ikke fungerer tilstrekkelig, er å stenge alle ventiler sommermånedene, og avfukte rommet og helst også varme det litt opp. 
Deretter åpnes alle ventiler mot høst og vinter når RF ute er lavere og faren for kondensering av varm sommerluft er over. Da skal det selvsagt ikke avfuktes.


Det er ikke bare ulemper med krypkjeller. Du kan jo sende en tanke til de som får trøbbel med vann og kloakk- men må slå seg gjennom en såle som huset hviler på..







   #27
 10     0
Vi har hatt mye nedbør de siste dagene: Kikket ned i krypkjelleren i går og oppdaget en "bekk" av vann som rant inn fra en kant av kjelleren-langs fjellet i kjelleren og ut under huset ett sted. Bekken var ca. 7 cm bred og hadde skikkelig fart på seg. Krypkjelleren er laget på 1950 tallet. Har dermed takluft og pipefundamenter ned i krypkjelleren. Vet ikke hvor lenge dette har pågått-men kjelleren er ellers tørr og har ingen mugg. Hva bør jeg gjøre med dette??Det positive i dette må vel være at vannet renner ut av kjelleren også...

   #28
 967     Stavangerområdet     0
Jeg har et hus (2-manns bolig) med krypkjeller fra -75. Ringmur i leca på flat tomt. Når naboen bygde huset inisisterte han på å legge inn plastfolie og et lag med (rå)støp, slik at det er støpt dekke. Muren har en del ventiler (6-7 stykker på 120kvm), men de fleste er dekket og under terreng etter forrige eier la brostein i gårdsrommet uten å lage lysgroper. Mot "himling" er det asfaltplater, 8" bjelkelag og gulvspon.

Det oppleves som tørt i kjelleren (det støver veldig), uten at jeg har målt %RH. Det er litt kjellerlukt i den, men nå i sommer tok jeg opp 3 kubikk med trevirke og rot som forrige eier hadde lagret der nede. Det var grått og på noe var kanskje begynnende råte. (Vet ikke helt bestemt, for når forrige eier lagerer gjerdepåler i kjelleren vet jeg ikke om det var råte på det FØR den ble lagt i kjelleren). Det er mulig kjellerlukten kom fra trevirket.

Etter denne tråden skal jeg iallefall sette ned en fuktmåler.
   #29
 8,022     Bærum     0

Vi har hatt mye nedbør de siste dagene: Kikket ned i krypkjelleren i går og oppdaget en "bekk" av vann som rant inn fra en kant av kjelleren-langs fjellet i kjelleren og ut under huset ett sted. Bekken var ca. 7 cm bred og hadde skikkelig fart på seg. Krypkjelleren er laget på 1950 tallet. Har dermed takluft og pipefundamenter ned i krypkjelleren. Vet ikke hvor lenge dette har pågått-men kjelleren er ellers tørr og har ingen mugg. Hva bør jeg gjøre med dette??Det positive i dette må vel være at vannet renner ut av kjelleren også...


Utvendig drenering på oversiden av huset er vel fasiten. Lede tilsig av vann bort via grøft og rør før det kommer inn i krypkjeller.
   #30
 209     Eiksmarka     1
Hei Anrovik, Kan du si noe om hva det å bytte ut hele bunsvillen bestod i og hva det evt. kostet? Har et liknende problem og vurderer og ta stykke for stykke og pelle ut råtten bunnsvill, legge på grunnmusrpapp og ny impregnert bunsvill i 1 og 1 meter bortover. Evt erstatte om noen av reis/bindingverket som går vertikalt opp er skadet tenkte jeg å felle inn forsterkning om jeg må fjerne oe råt i de også.