16,677    41    21  

Hente vann fra elv 150m fra hytta?

 208     3
På hytta (som er av enkel standard) har vi ei elv som renner med godt trøkk, og rikelig med vann. Det negative er at den er ca 150m unna, samt at det ikke er mye høydeforskjell mellom hytta og elva (vi snakker en plass mellom 5 og 10 m).

Så hvordan på enklest mulig måte kan vi få ledet "pittelitt" av dette vannet bort til hytta. Jeg tenker typisk skjøte av flere hageslanger. Men vil det være nok med denne høydeforskjellen på ca 5-10m når vi snakker om såpass lang avstand på ca 150m?

Krav til pumpe etc....jeg bare undrer om det finnes ei løsning. Eller om vi fortsatt må satse på bøttebæring i årene framover?

   #1
 1,729     0
Hei.
Er det fall mot hytta, kan dere ordne en hevert løsning med hageslanger. Liten pumpe i hytte delen som suger. Er det fall andre veien, er dykk pumpe løsningen.
   #2
 6,009     Finnmark     0
Signatur
   #3
 24,732     Akershus     0
Med fall mot hytta vil vannet renne greit i en hageslange. Vannhastigheten kan bli litt laber. En løsning er å la slangen kontinuerlig fylle en tank, f.eks en gammel vvb på 200l. Deretter en vanlig hyttepumpe fra tanken for å øke trykket.

Du kan ikke sette hyttepumpa direkte på en hageslange, den blir flat.

Alternativ kan være en stiv PEM 32mm.

Du kan også bruke en dykkpumpe i elva for å øke trykket, men da trenger du 150 m kabel.

Bruk av hevert ser jeg ikke hvordan en skulle bruke her.

Signatur
   #4
 3,210     Vestlandet     1
Det er noe som heter "ram pump" som eventuelt kan brukes i elva. Trenger ikke strøm.
   #5
 24,732     Akershus     0
Stemmer det.

SNL kaller det støthevert. Hever vann vha slag/energi i elva, men funksjonen er en helt annen enn hevertprinsippet. Gjetter på at en vil trenge en buffertank og hyttepumpe for å få brukbart trykk.
Signatur
   #6
 2,794     0
Bruk av hevert ser jeg ikke hvordan en skulle bruke her.

Kommer an på om det er jevnt fall hele veien, eller motfall et stykke. Selv med stykkevis motfall vil det renne etter hevertprinsippet (og uten behov for pumpe, i alle fall når røret/slangen først er fylt med vann/tømt for luft.) om utløp er lavere enn inntaket.

Om man får det til å renne frem til hytta av seg selv, så høres det ut som en god løsning å koble slangen (stiv PE-slange) rett til inntaket på en "hyttepumpe". Ellers høres jo en pumpe som drives av vannstrømmen i elva genialt ut...
HSt
   #7
 36,710     Lillestrøm kommune     0
En hageslange med lite trykk gir veldig lite vannmengde. gå opp til f.eks. 32mm PE aom aanbefalt over høres lurt ut, den vil tåle å fryse også tror jeg (hvis den ikke renner tom).

   #8
 24,732     Akershus     1
Etter mine begreper er ikke vann som strømmer fra et høyere reservoar til et lavere om enn via en laverliggende bukt/"U". Vannet ovenfra vil presse ned og trykket i slangen vil hele tiden være høyt.

Hever fungere når vann fra et høyt reservoar går over en enda høyere rygg før den tømmes i et punkt lavere enn innløpet. Vann i den lave delen skaper et undertrykk over ryggen.
Signatur
   #9
 2,794     0
Hever fungere når vann fra et høyt reservoar går over en enda høyere rygg før den tømmes i et punkt lavere enn innløpet. Vann i den lave delen skaper et undertrykk over ryggen.

Jeg vet utmerket godt hvordan en hevert funker, men du har åpenbart en annen oppfatning av uttrykket "motfall" (som i mine ører betyr at det er fall i feil ("motsatt") retning, altså ned mot inntaket, et stykke av veien) enn jeg har. Og det er vel ingen som har nevnt noe om en lavereliggende bukt i slangen, annet enn deg, altså... Smile
   #10
 992     Østlandet     0
Som flere skriver - 32mm PEM rør er det du trenger. Billig er det også.

Legg rør, se hva som skjer, fair sjanse for at du har en umiddelbar vinner hvis det er 5-10m fall over 150m.

I verste fall setter du pumpe på røret og tar det derfra.