#11
 24,743     Akershus     0
Bruk av hevert ser jeg ikke hvordan en skulle bruke her.

Kommer an på om det er jevnt fall hele veien, eller motfall et stykke. Selv med stykkevis motfall vil det renne etter hevertprinsippet (og uten behov for pumpe, i alle fall når røret/slangen først er fylt med vann/tømt for luft.) om utløp er lavere enn inntaket.


La oss forenkle litt: røret faller monotont i 145 m. Deretter stiger det monotont (motfall?) i 5 m og utløpet løfter seg 2 m før utløpet inne i hytta.

Jeg ser ikke hvor heverten er. Jeg ser ikke at en behøver det vanlige styret med å fylle heverten/tømme den for luft, her er det bare å sette på vannet øverst, så kommer det ut nede.

Dersom røret ikke faller monotont, men går litt opp og ned, vil vannhastigheten og trykket i røret underveis variere litt. En ser det enklest ved å tenke bakken asfaltert i rørets trassé og slipper en ball. Ballen sakker i motbakkene og aksellerer der det er mer fall. Det er rett at trykkvariasjoner i røret vil ha sammenheng med hevertlignende forhold, men i praksis er dette akademisk snurrepiperi, vannet begynner å renne straks det blir satt på.
Signatur

   #12
 2,794     1
La oss forenkle litt: røret faller monotont i 145 m. Deretter stiger det monotont (motfall?) i 5 m og utløpet løfter seg 2 m før utløpet inne i hytta.

Jeg ser ikke hvor heverten er. Jeg ser ikke at en behøver det vanlige styret med å fylle heverten/tømme den for luft, her er det bare å sette på vannet øverst, så kommer det ut nede.

Når jeg opprinnelig skrev "motfall" i innlegg #6, så mente jeg naturligvis nettopp det samme som du selv har kommet frem til i siste avsnitt av innlegg #8, og ikke at det er et bittelite stykke helt ved utløpsenden som stiger marginalt oppover...
TSt
   #13
 14,590     2
Hevert er det hvis høyeste punkt er høyere enn startpunktet. Ellers er det en trykkledning du har etter det du beskriver. Men litt mere fall underveis slik at slangen blir som del av en U. Det er viktig med godt tversnitt. Vi lenset et hull med hevert med 3/4" slange, startet med 1/2" men det er voldsom forskjell i mengde ut i fra tversnittet.
   #14
 24,743     Akershus     1
At tverrsnittet betyr mye har jeg sett. Tømmer en dam på ca 1,5 m2 ved hytta. Først med en vanlig hageslange, tok en evighet.
Nå med en 32 mm. Den siste er som en brannslange. Vi har fått trykkvann. Nå eksperimenterer jeg med en venturi for å lade heverten. Funkket i sommer, men er litt ustabil enda.

I tilfellet med 150 m må en regne på hva som lønner seg av tynt rør med buffertank kontra tykkere rør. Med overhøyde på 10 m får en et statisk trykk på nær 1 bar. Der er ikke mye til bruk i kran e.l., men plenty om en lar vannet renne i en balje og henter med bøtte.
Signatur
   #15
 705     0
Nå vet ikke jeg om elven har høydeforskjell nok til at det er hensiktsmessig, men dersom du hadde bygget en demning (feks bare på en del av elven) hvor uttaket mot hytta plasseres i bunn av demningen, vil du få et større trykk på slangen.

En vakuumpumpe vil nok hjelpe litt med å få opp trykket, bare den ikke er for kraftig til at slangen kollapser. Her er jo stivheten på rør/slange avgjørende. Det skal ikke mye vakuum til før vannmengden øker betraktelig, men det beste er selvsagt å øke trykket eller tverrsnittet.

Hvis du er ute etter kaldt vann året rundt, ville jeg gravd ned en buffertank. Stillestående vann i en hageslange blir naturlig nok lunkent/varmt.
   #16
 6,009     Finnmark     1
Har en bekjent som har tilsvarende fall og avstand til liten vannkilde med demning. Det fungerer fint
....... Med 32 mm PEM rør 
Signatur
   #17
 10,486     Akershus     0
Artig at noen "vet" hva TS trenger, etter så lite informasjon.

Han ønsker et alternativ til å bære vann. Altså er neppe behovet for store mengder vann tilstede. En løsning med hageslange der det sildrer såvidt er antakelig mer enn godt nok. Om det så tar en time å fylle ei bøtte, så er det bedre enn å bære bøtta.

Om terrenget først går opp, og så ned igjen, kan hageslange bli vanskelig, da vakuumet vil suge slangen flat. Da kan det være nødvendig med PEM. Om det er flatt/fall mer eller mindre hele veien, ser jeg ingen grunn til at ikke en rimelig hageslange er mer enn god nok.

Signatur

   #18
 3,210     Vestlandet     1
Pem er mye mer holdbart enn billig hageslange, så det vil jeg ikke anbefale. Da ville jeg heller gått ned til 25mm PEM for å spare penger.
   #19
 10,486     Akershus     1
Samtidig er ikke 150 meter mer enn at det kan være fornuftig å rulle opp på høsten, eller når hytta ikke er i bruk. Det greier man ikke med PEM.

Signatur