6,076    7    1  

Kvister som fyllmasse?

 152     Nord-Trøndelag     0
Hei, trenger litt hjelp til hagen:

Jeg har et hull/søkk bortest i hjørnet av tomta som jeg planlegger å planere ut. Samtidig har jeg større mengder småtrær, kvister og busker fra en annen del av tomta. Det jeg lurer på er om det vil fungere å kappe all kvisten og fylle opp hullet? At det da blir en form for kompostdunge.

Tanken er at det får råtne i hullet til neste år og da legger jeg et tynt lag med jord over (med litt gressfrø). Samtidig grenser tomta mot skogen så at det ikke blir like pent som en golfbane er greit. Men vil denne delen få en gyngende effekt når jeg går over den?

Eller: Hvor mange år tar det før jeg har plen med denne metoden?
Signatur

   #1
 3,412     Akershus     1
Kvister råtner forholdsvis sakte.  Et år er ikke nok, ihvertfall ikke hvis det er litt tykkelse på kvistene.  Fyller du et stort hull med kvister og litt jord på toppen, vil du merke at området vil synke sammen i mange år framover, etterhvert som treverket brytes ned.

Skal du lage kompost litt kjappere av kvister kan du kjøre dem gjennom en kompostkvern, og blande inn endel andre ingredienser i kompost-miksen, som matavfall og gress. 

Signatur
   #3
 4,110     Akershus (Follo)     0
Jeg vil tippe det tar 5-10 år før det slutter å søkke. Lenger før det gir seg helt.

Nedi et søkk i bakken tar det lang tid å kompostere da det kommer lite luft til.

Less det på hengeren. Dra over lastestropper for å dra det godt ned. Legg på mer, så lastestropper over der igjen. Da får du med ganske mye på hver tur til tippen.
Signatur
   #4
 5,337     Tromsø     0
Ja, men kvist som har ligget ute og ikke er spesielt tørr kan være tungt. Jeg fikk bilen til å koke da jeg kjørte fullasta henger med kvist til fyllinga.
Signatur
   #6
 22,342     Akershus     0

Ja, men kvist som har ligget ute og ikke er spesielt tørr kan være tungt. Jeg fikk bilen til å koke da jeg kjørte fullasta henger med kvist til fyllinga.
Da er det nok noe feil med bilen din.
   #7
 5,337     Tromsø     0
Ja, det er det sikkert, og en henger som kanskje var dobbelt så tung som tillatt opp Tromsøbrua bidro til å utløse feil som ellers ikke er noe problem. Men verkstedet mente det ikke var grunn til å bekymre seg. De ga meg en gratis lufteskrue i messing til kjøleanlegget, den gamle i plast vart blåst ut.

Men poenget er: Ikke undervurder vekta når man laster henger. Selv om det er mer plass, kan det være fullt pga. vekta. Det kunne skjedd verre ting enn damp og en defekt plastskrue under panseret. Om man f.eks. ikke klare å stoppe i tide pga. tyngre lass enn det bremsene takler, har man skikkelig problemer.
Signatur