TSt
   #21
 14,660     0
Skjøter med overlap er veldig fuktutsatte. Når ting ligger på bakken får det ikke tørke nedenifra heller. Ville gått for hullplate, evt noe papp over bjelken slik at det ikke kommer fukt ned mellom bjelkene.

  (trådstarter)
   #23
 113     0
Etter mye haling og draing har endelig diagonalene begynt å stemme.
Er nede på under en cm i forskjell.

Men jeg lurer på en ting til.
Jeg har lyst til å legge de ytterste bordene som en ramme som er skjært 45 grader på hverandre i hjørnene.
Må jeg ha doble bjelker på de sidene som kommer på tvers slik at avslutningen på bordene OG rammebordet hviler på nok bjelke?
Dårlig forklart men.
Noen som har en link eller tegning kanskje?

Markterrasseforvirringen er total. Hjelp! - image.jpg - Anonym
   #24
 467     Stavanger     0
Ja, det må du ha, hvis ikke risikerer du at ting ikke blir så pent etter litt regn-sol-regn-sol... Det vil kunne se ut som hockeykøller i endene!
Dobbel bjelke, om du skal ha ett langt utstikk på rammen (hvor bred/tykk! er bordene? pass på at de tåler belastning av tråkk på kanten uten at de knekker!), eller du klosser i mellom to bjelker. Dette finner du ut av når du legger ett bord på og synser litt ut i fra hvordan du vil det skal se ut.
  (trådstarter)
   #25
 113     0
Ok. Takk.
Hva er fremgangsmåten for å få dette helt rett og pent? Jeg leste noe om å legge ytterbordene og noe, med fet skjønte jeg ikke noe av.
   #26
 138     0
Du må ha et spesielt bjelkeopplegg dersom du skal legge terrassebord parallelt med bjelkene.(For å lage sånn ramme.) Usikker på hvordan de gjør det, om de har ekstra bjelker parallelt eller vinkelrett på resten av bjelkene.


   #28
 5,569     1
Ja, du må ha god understøtting for alle terrassebordene, både "rammen" og de "vanlige", som roebba skriver. Pass også på at ytterste kant av rammen tåler å tråkkes på. Du kan vurdere å legge en ekstra bjelke her. Jeg tror jeg hadde laget den ytterste bjelken dobbel, og lagt "rammen" midt på denne med litt overheng på begge sider (noen cm). Så hadde jeg lagt en ekstra bjelke litt lengre inne, slik at de "vanlige" terrassebordene også kan ligge med litt overheng. Trenger ikke være mer enn et par cm. Mellom rammen og endeflatene til de "vanlige" terrassebordene blir det en liten glippe, og her bør det ikke være bjelker under. Da vil fuktighet og dritt bli fanget langs hele denne kanten. Avstand mellom "ekstra-bjelke" og den doble ramme-bjelken kan være f.eks 5-6 cm, med glippen mellom ramme og enden av de "vanlige" bjelkene midt mellom.

Om det er best å lage rammen først, eller de rette bordene, er jeg ikke helt sikker på. Dersom du forutsetter at alt er 100% nøyaktig og beint, betyr det ikke så mye. Sannsynligvis er det best å starte med de "vanlige" bordene først. Da kan du kanskje slippe å måtte kappe det siste bordet på langs dersom det er litt feilmålt. Det skal mye til å treffe på mm'eren. Alle terrassebord har litt ulik bredde, noen er litt skeive, etc.

Ofte er det en av sidene av terrassen som er viktigere å få bein og fin, f.eks. dersom den som ligger inntil en vegg eller lignende. Jeg ville startet med den og brukt den som utgangspunkt.

Det kan være lurt å legge de "vanlige" bordene slik at de er litt for lange, så kapper du alle samtidig med en sirkelsag til slutt. Da blir det beint og fint avsluttet. Så legger du rammen til slutt.
   #29
 467     Stavanger     0
Tja, jeg vet ikke helt hvor jeg ville begynt, men jeg tror jeg ville begynt i ytterkant slik at bordet mot rammen er helt og ikke slisset ned. Om et bord skulle vert slisset ville jeg valgt å slisse det mot betongterrassen. Da blir det ben, pen og ren avslutting mot rammen. Ellers kan du risikere å få en kileformet og nedslisset siste terrassebord mot rammen (avhengig av nøyaktighet i prosessen).

Ett alternativ er da motsatt, å begynne med et helt bord ved betong, legge bord utover og avslutte med helt bord. Da må du måle opp å sjekke at avstanden til den tenkte rammen er jevnt på begge langsider mens du jobber utover, du må samtidig ha gjort noen mål på at du kommer ut med helt bord slik at du får plassert rammen med passe overheng! Enten du bruker enkel, dobbel eller trippel ramme?

I begge prosessene er det bare å finne frem sirkelsag og skjære en jevn kant mot de andre sidene hvor rammen blir.

I ditt tilfelle (med en L-formet terrasse, blir det litt ekstra tenking for å se om bordene går ut mot rammer på begge sidene....! (For du vil jo begynne i "midten" om du starter fra betongen). Så gjør deg opp noen betraktninger og mål god og bruk tømmerblyanten og sett noen strek. Husk ikke å overdrive mellomrom mellom bordene...

Når du setter mål hvor du benytter bredde på bord og mellomrom, så setter du merker og passer på å holde deg mot disse. Du justerer deg inn 1-2 millimeter her og der på vei over. Når bordene tørker og sveller i ettertid blir det uansett noen få millimeter avvik i sprekkene...

  (trådstarter)
   #30
 113     0
Dette blir gull. Tenkte å avslutte inn mot betongen for der kommer det trapp på hele langsiden. Der blir det lett å skjule evt skjevheter under.