3,399    5    0  

Planting av tre

 37     0
Hei, hei

Ønsker å plante et tre - usikker på hvilket, kanskje eik?
Antar at det kan plantes både nå etter sommeren og før vårvarmen setter inn neste år.

Gutten i huset mener hardnakket at treet må starte med et frø, å kjøpe et tre med litt høyde er juks. Meninger om dette? Frøet plantes vel bare med å grave en halvmeter ned og vanne etterpå?

Setter pris på tips på selve såing av frø og type tre til en vestvendt hage på Vestlandet.
Mvh

   #1
 744     Verdens navle     0
Er det ikke vanskelig og langtekkelig å få frem et tre fra frø? Hva med å finne et passe lite et i skauen?

Har gjort det med bjørk. Ca meterhøye med mest mulig medfølgende røtter og jordklump har klart seg fint, og er nå 5-6 m høye. Tror jeg hentet dem om våren, men vet ikke om det er det beste tidspunktet.
Signatur
   #2
 60     0
Jeg ville ha gjort begge deler, kjøpe et tre med litt størrelse, OG dyrke et selv fra frø til glede for guttungen.
Betinger jo at du har plass til to trær, men guttetreet kan jo dyrkes i potte, senere i en større kasse på terrassen.
   #3
 340     0
Er ikke noen ekspert, men planter litt nå å da, å også en del tre vi finner i skogen og lignende.

planter både vår sommer og høst egentlig. eneste vist de er veldig tørt er det lurt å vanne litt.

Ang frø, kan eg ikke tenke meg de skal en halvmeter ned i jorda.. par cm bør holde fint. men du bør ha god tolmodighet da.. når det er så lite. er det lett att de forsvinner blant ugress osv også.  plant de eventuelt inne først i en blomsterpotte.

Kjøpe ett lite tre koster heller ikke mange kronene.
   #4
 3,412     Akershus     0
Hvert av barna mine fikk et frukttre.  Det likte de veldig godt.  Det er stor stas å plukke sine egne epler og moreller, og eplekaken og morellsyltetøyet smaker spesielt godt da. 

Tipset om å starte med et frø og samtidig skaffe et tre som har kommet litt i gang hørtes ut som god psykologi kombinert med grei fornuft. 

Om TS Junior ønsker seg et eiketre vil det være hyggelig å gå en tur i skogen og lete etter eikenøtter.  Finner man først eikenøtter tipper jeg man finner noen planter som har vokst et par år også, så man kan bruke Espelid-metoden. 

Det høres litt risikabelt ut å starte bare med ett frø eller en nøtt; det er ikke nødvendigvis alle frø som spirer.  Jeg ville ha gardert meg med 10 eller 100.

Tror ikke en eikenøtt på en halvmeters dybde har sjanse til å komme opp.  Spiren har med seg nok niste til å bryte ut gjennom skallet, lage et par blader og komme i gang med egen energiproduksjon gjennom fotosyntese når den får lys.  Ser ikke for meg at en plante vil greie å vokse en halv meter bare på energien i ei lita nøtt før den får lys. 

Signatur
   #5
 60     0
En eikenøtt bør ikke settes dypere enn at litt av nøtta fremdeles er synlig. Sett 3-4 nøtter i ei potte, og la potta stå ute i vinter. For å gi den litt frostbeskyttelse kan du grave ned potta i et blomsterbed, ikke helt ned men la en liten cm av potta stikke over jordkanten, og dekk til med litt granbar når det begynner å bli frost om natta.