904    19    2  

Ansvar for privat drens- og overvanns rør

 5     0
Hei.
Trenger litt råd i en fortvilet situasjon. Vi kjøpte vårt hus for 3 år siden. Vi har et hyttefelt på 6-7 hytter i overkant. Vi har i løpet av de tre årene hatt vann inn i huset et flertall ganger grunnet et rør som er ødelagt. Røret kommer inn på og føres via vår eiendom, noe vi ikke fikk opplysning om ved kjøpet. Røret fører drens-, tak  og overvann fra hytter og overliggende skog.
Hyttefeltet ble anlagt på 60-70 tallet så røret er både underdimensjonert, ikke vedlikeholdt og med skader flere steder ( vi har fått hjelp med kamera som har påvist dette).
Problemet vårt er at vi gang på gang får enorme vannmasser ned mot huset og eiendommen grunnet skader på dette røret.  Vi har tidligere varslet naboer om dette. Men, ingen mener de har ansvar. De mener ikke de har ansvar for noe som var anlagt før deres tid som eiere. Kommunen nekter også ansvar. Dermed er saken uløst. Og vi nedslitte...

Har bedt kommunen som forurensningsmyndighet å pålegge naboene å gjøre tiltak for å forhindre skade og forurensning. Kommunens svar er at de ikke har noe med dette å gjøre. Vi mener det ser ut som de har ansvar i følge forurensningsloven.

Er det noen som har kunnskap om dette og kan komme med råd, info? Vil sette stor pris på det. For vi står helt fast..

En annen sak av det hele. Vi har boligkjøperforsikring. Når vi nevner dette problemet, i forhold til kjøpesum og store alvorlige ting ved eiendommen vi ikke ble opplyst om og heller ikke hadde mulighet å finne ut av, så får vi svar at det er naboenes ansvar. Vi mener hele eiendommens verdi er sunket drastisk pga bla ovenforstående problem. Vi kan ikke selge eiendommen heller, da jo problemet ikke er løst.
Håper på gode svar.




HSt
   #1
 37,672     Lillestrøm kommune     0
Er det noe noen form for andelslag/velforening e.l. på området. På vårt hyttefelt har vie et sameie som eier friområder og har også tatt inn i seg andelslagsfunksjon for felles vann og avløpssystem. Dette er koblet til kommunalt anlegg nederst, men privat derifra og opp. Virker som det er fellesskapsløsningene som er litt ute å kjøre på deres hyttefelt.

Slipper de ut spillvann til et privat rør så er de medeier i et andelslag hvis ingen har tinglyst vedlikeholdsplikt for en lokal bonde e.l. (f.eks. de som selger tomt kan påta seg driftansvar).

Litt rart at kommunen ikke tar mere fatt i dette, brukstillatelse til avløpsanlegg bør ligge hos dem.
   #2
 230     0
Det er i utgangspunktet anleggseier, altså eier av røret, som er ansvarlig for at det ikke medfører vesentlig ulempe for andre. Du bør først finne ut om røret er kommunalt eller privat. Ut fra det du skriver høres det privat ut, er ikke usannsynlig at det tilhører en eller flere av hyttene. Hytteeierne trenger ikke vite om dette, det kan ha blitt lagt ned som en fellesskapsløsning for mange år siden og glemt senere. Det finnes eksempler på det.

Hytteeierne sitt argument er ihvertfall helt på jordet, det kan som sagt være deres selv om de ikke er klar over det, og det er de historiske realitetene, samt hvilke eiendommer det tjener, som avgjør eieren av røret. Selv om det ble lagt ned før dagens hytteeiere kjøpte. Det er naboloven som gjerne avgjør slike saker, og du bør vurdere å la deg bistå av advokat.
  (trådstarter)
   #3
 5     0
Hei HSt og Bifsak. Takk for svar.
En av naboene har prøvd å få hytteeierne til å gå sammen, uten hell. Så slik det er så eksisterer ikke noe andelslag eller forening.
Som nevnt så ble røret mest sannsynlig lagt i forbindelse med opprettelse av hyttefelt på 60 tallet. Det finnes ingen tinglysning som tilsier at de kan føre vannet ned mot og via vår eiendom.
Vi har sendt brev til alle hytteeiere og referert til lovverk og ansvar. Ingen vil ta ansvar.
På plan og teknisk etat i kommunen sier at de ikke har noe ansvar for privat rør, selv om jeg refererer til forurensningsloven der det står at de som forurensningsmyndighet er instansen til å pålegge tiltak. Så..vi ender opp å ikke kunne gjøre noe. Vi kan jo ikke selv komme med pålegg.
Til nå har vi nesten ruinert oss på advokater i forbindelse med flere saker angående eiendommen etter vi kjøpte for tre år siden. Derfor ville jeg forhøre meg litt her om noen hadde noen råd eller konkrete saker, rettssaker etc å henvise til, før vi enda en gang ruinerer oss på advokat. Men, ser poenget og at det nok er der vi må ta det.
HSt
   #4
 37,672     Lillestrøm kommune     0
Hos oss går komnunen på befaring og ser etter innlagt vann o.l der det ikke er godkjent avløp osv. Er hyttene med grunnmur eller på søyler, med søyler er det begrenset hvor mye de klarer å skjule. Jeg er ikke sikker på st advokaten hjelper så mye, Ta en ny dialog med kommunen. Hos oss er mange opptatt ikke å forurense grunnen så send ut varsel om at røropplegg vil bli inspisert. Det var dette jeg mente komnunen burde vært med på, men uten å ha noe ansvar. Hvis de og andre føler at det er å plassere et ansvar dere prøver på så bakker sikkert mange ut. Fokuser på at det må finnes løsninger og der må naboene etterhvert være med. Er ikke komnunen med ta med en lokal rørlegger e.l
   #5
 25,102     Akershus     0
Ender røret ovenfor dere, eller går det gjennom deres tomt? Er dere påkoblet? Er røret uskadet gjennom deres tomt eller er det bare lenger opp det er skader?

Om røret går forbi dere, hvor tømmer det seg, er det greit med vann der? Mao, om dere graver en grøft over tomta og leder vannet videre, er det greit?

Vann renner nedover. Dere vil for all tid få dette vannet. Spørsmålet er hvordan dette skal organiseres og hvem som skal betale. Så lenge dere ikke har nytte av røret, skal dere ikke betale, men noe ulempe kan det være vanskelig å slippe unna. 

Signatur
   #6
 1,756     1
Hei,
Hvordan kan dette : Røret fører drens-, tak og overvann fra hytter og overliggende skog, knyttes mot forurensingsloven ?
  (trådstarter)
   #7
 5     1
Takk for svar HSt, Høvding og Mestertomas.
HSt: Ja, du har noen poenger. Må prøve å ha dette i bakhodet. Vi har prøvd på dialog. Noen av hytteeierne er åpne for å gjøre noe, mens flere setter seg på bakbeina og er totalt imot å ha med saken å gjøre. Derfor får heller ikke de som vil bidra mulighet da jo hele røret må gjøres noe med.

Høvding; Røret kommer ned og går via og på vår eiendom. Vi er ikke tilkoblet på noen måte. Røret er blitt vurdert som både underdimensjonert og med klare sprekker/brudd flere steder grunnet ikke noe vedlikehold og grunnet alder. Røret fortsetter ned via landbrukseiendom og ned i bekk. Det er ikke mulig å lage bekk å føre over den eiendommen.
Ja, vann renner nedover og det er vi klar over. Overvann som renner på bakken og filtreres ned i grunn. Men her ledes vannet ned i et rør som er utdatert og skadet. Og vi får problemene..

Mestertomas; I både granneloven, forurensningsloven og Plan og bygningsloven står tydelig at enhver er ansvarlig som har, gjør eller forfolder skade på naboeiendom. Mye interessant lesing hvis du har tid:-)

Vi prøver nå å få kommunen til å ta sitt ansvar som forurensningsmyndighet, så får vi se hva de svarer.

HSt
   #8
 37,672     Lillestrøm kommune     0
hvis det er klart at det ikke er avløp/gråvann i rørene så har nok Thomas plukket opp noe som kan redusere kommunens interesse, men kanskje er det gråvann (vask, ikje WC) som følger med ?

Egentlig rart at overvann er lagt i rør i hyttefelt er det veldig tett mellom hyttene ?
   #9
 25,102     Akershus     0
Siden du ikke har noe nytte av røret, så skal du heller ikke ha hverken vedlikeholdsansvar eller annet ansvar for røret per se, men du må trolig akseptere at det er der. Ansvar har selvfølgelig alle dem som leverer vann til røret. Vann i et slikt anlegg er heller ikke overflatevann som renner på bakken, men et villet anlegg.

Finner du ikke annen løsning, kan det være aktuelt å lage en avskjærende grøft og lede vannet inn i nytt rør, bekostet av deg. Det er ikke rett, men en må vurdere hva alternativet koster.
Å plugge røret hadde vært en teoretisk mulighet, da ville nederste hytte fått alt ut på plena om røret var tett, men Jussen er vel så viselig at om du plugger igjen, så kommer du i heisen for selvtekt mens naboene bare kan la vannet gå.

Signatur
   #10
 1,756     0
Hei,
Hvis fint om du kan legge ut lovteksten i forurensingsloven som du mener omhandler ditt tilfelle.
Kommunen har etter det jeg har skjønt en plikt å følge opp brudd på PLB. Men unntaket er dette :

Etter § 32-1 annet ledd følger det et unntak fra plikten, kommunen kan avstå fra å forfølge overtredelser av "mindre betydning". I Ot.prp.nr 45 (2007-2008) s. 352 viser departementet til at begrepet "mindre" innebærer et noe større spillerom for kommunen med hensyn til å velge hvilke ulovligheter som skal følges opp i forhold til begrepet "bagatellmessig" som angitt i den tilsvarende bestemmelsen fra plan- og bygningsloven av 1985. Pbl. § 32-1, annet ledd annet punktum klargjør at en beslutning om dette ikke er et enkeltvedtak.