507    7    2  

Forfallen mur på nabotomt

 2     0
For 4-5 år siden ble vår tomt med hus utskilt fra en større eiendom, hvor hele eiendommen ble stykket opp for sikkert å gis i arv etterhvert. Vi kjøpte huset og vet lite om disse som en dag skal arve disse eiendommene. 

Da vår tomt ble utskilt ble det holdt utenfor en lang støttemur, da eiendommen ligger i dalterreng og vi holder til nesten nederst.

Denne muren, som ikke ligger på vår tomt, men i direkte nærhet til vår hage begynner å rase sammen. Delen som raser sammen er ikke høyere enn ca 1 meter og omtrent 15 meter lang, men det er fortsatt store steinblokker som er løse og farlige.
Er også redd for at barna våre og barn i nabolaget skal leke på muren, og steinblokker skal skli ut.

Samtidig skaper denne muren en del dreneringsproblemer da det virker som den samler opp vann som renner ut som overvann og nedover vår plen.

Kan grunneier ha plikt på seg for å vedlikeholde, evt rive og fjerne denne muren? 

   #1
 4,033     Asker     0
Grunneier har plikt til å sikre den. Kan se så stygg ut som de vil, men de må sørge for at tomten sin er trygg og ikke skaper fare for noen. Kostnaden ligger på dem. Er noe. Regler knyttet til at den som gjør terengendring må stå for støttemurer, men tror ikke det er relevant her.
Signatur
   #2
 25,365     Akershus     0
Det kan være lokale forhold og historikk, men generelt så finnes ikke støttemur i naturen. Den er skapt med en hensikt. Vanligvis fordi den på nedsiden ønsket å sjakte ut, eller den på oversiden ønsket å fylle opp. Ansvaret for byggverket vil følge logisk av formålet.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 2     0
Takk for svar Børhaug og KjellG!

Sender snart en epost til grunneier og hører om vi kan finne en løsning.
Greit å vite at jeg antagelig har retten på min side.

Dersom han ikke ønsker å gjøre noe med dette, får jeg vel gå til kommunen eller?
   #4
 3,612     0
Det er jo en teoretisk mulighet for at mur-eieren sier: Vel, da fjerner jeg muren, hvis dere ikke liker den. Jeg fører naturen tilbake til slik det var, på oppfordring fra dere.

Jeg sier ikke at han i dette konkrete tilfellet har anledning til å gjøre det. Men hva om så er tilfelle? Det er lurt å vurdere det som en tenkbar risiko.
   #5
 25,365     Akershus     1
Hvis muren er oppført av naboen på oversiden slik at han kunne fylle opp og han nå fjerner muren, så er jo det helt ok. Han har imidlertid fortsatt ansvar for masser som siger fra sin tomt ned på naboen. Mao, fjerner han muren, må han også fjerne begrunnelsen for muren.
Signatur
   #6
 3,612     1
Muren kan også være satt opp i sin tid for å stoppe "naturlige" bevegelser, vannstrømmer etc.

Man kan tenke seg situasjoner der f.eks. regnskyll kunne føre med seg masse gjørmete overvann over tomtegrensa. Hvis du har forlangt fjerning av den muren som holdt gjørmevannet unna din plen, skal det nok ganske store mengder gjørme til før du etterpå kan klage over at du fikk det du ba om.

Fra det som er blitt sagt virker det ikke som at det er akkurat det som er tilfellet her. Likevel er det en god idé å tenke over konsekvensene av hva man krever/ber om. I verste fall kan det komme overraskelser om du får det som du vil.
   #7
 4,033     Asker     0
Ville bare startet en hyggelig dialog. Det absolutt viktigste er jo sikring mot skader på mennesker. Så kommer evt drenering etc siden, men der tror jeg neppe du kommer langt.
Signatur