95    0    0  

Hvor sikkert er ditt hus egentlig?

 56     0
Norsk bravnnvernforening er opptatt av brannsikkerhet. Ikke uventet. Problemet deres er trolig ikke kompetanse i branntekniske spørsmål. 


Ellen S. de Vibe, etatsdirektør, Plan- og bygningsetaten, Oslo kommune hevder også at de er opptatt av brannsikkerhet. Det er de også i Asker og Bærum kommune.

Det som det kan stilles spørsmål ved erden sammenblanding av roller som Norsk brannvernforening står for. I følge konsernsjef Ole Feet i Trysilhusgruppen sier han at de møter én og samme aktør i ulike roller; som interesseorganisasjon, kontrollorgan, kommersiell aktør og utgiver av redaksjonelt magasin.

Problemet for  Oslo kommune er at når de finner klare branntekniske mangler ved bygg  (i Oslo) så viser erfaring at de, i følge vedtak fra Kommunal-og regionaldepartemtet  ikke har kompetanse til å tolke regelverket og derfor heller ikke overprøve ansvarlige byggeforetak.

Spørsmålet om sikkerheten er forsvarlig vil da først bli vurdert når skaden har skjedd og det skal avgjøres hvem som er ansvarlig. Konsekvensene av byggefeil og feiltolking av regelverket overlates således i sin helhet til boligkjøperne. I verste fall må boligeiere ta saken til retten for å få den sikkerheten de etter loven har krav på.

I fravær av uavhengig oppfølging / tilsyn av aktørene i byggebransjen er det en sannsynlig konsekvens at de mindre seriøse aktørene vil kunne styre løsningsvalgene etter hva som er økonomisk lønnsomt, mens de seriøse aktørene blir tvunget til å følge etter for å kunne konkurrere.

Det er grunn til å spørre om ikke denne negative spiralen forsterkes ved at de største entreprenørene selv i stor grad leier inn / kjøper tjenester fra en rekke underleverandører. Og her er det vel prisen som er det viktigste for å få oppdraget (?).

Hvor bra er dette for Norge og for oss som bor her?

Det er tross alt ca. 80 prosent av befolkningen som har sin egen bolig. Da må det offentlige, eller andre kvalifiserte uavhengige bedrifter, på oppdrag av myndighetene ha adgang til å kunne gjøre stikkprøvemessige tilsyn for å sikre et minimum av sikkerhet for beboerne. Hensikten med regelverket og praktiseringen av dette er vel å sikre forbrukernes rettigheter og sikkerhet?

Men så enkelt er det ikke.

For å sitere Ellen S. de Vibe, etatsdirektør, Plan- og bygningsetaten, Oslo kommune, sitat; "Konsekvensene av byggefeil og feiltolkning av regelverket overføres, for eksemplet fra Oslo i sin helhet til boligkjøperne.

Problemer med byggsikkerhet berører trolig flere andre områder enn brannsikkerhet, se bildet nedenfor.

Hvor sikkert er ditt hus egentlig? - kaffedralen-nyheter-kollaps-av-snøfangere-artikkel-aftenposten.png - Kezz

Regelverket er trolig ikke fulgt eller forstått for montering av snøfangere. Ganske så aktuelt i dissse dager med store snømengder.

Henvisninger
1. Vil ha flere branntilsyn i byggesaker - artikkel fra fagbladet Byggmesteren - lenke
2. Kontroll av snøfangere på taket ditt - forumtråd - lenke
Signatur