(trådstarter)
   #111
 6,009     Finnmark     0
Alle som prater om dekning på DAB gjelder jo NRK blokken som har mye bedre dekning enn reklame kanaler....
Har liten pisk på bilen og DAB adapter.  Kan høre på reklame kanaler P4, P6 mm kun i tettbygd strøk.  Ellers  er det kun NRK kanaler som ikke har mudikkkanaler etter min smak....
Signatur

   #112
 3,612     0
Grunnen til at de prater om NRK-blokka er vel at folk klager til / på NRK, uansett hvilken kanal det gjelder. NRK har mange ganger fortalt om sinte lyttere som kommer til dem når det ikke er dekning for P4, Radio Norge eller en av de andre kommersielle kanalene.

Løsningen for å få bedre kommersiell dekning er å lytte nøye til reklamen, og kjøpe mer av de varene som det reklameres for. Hvis mange nok gjør det, vil produsentene forstå at det lønner seg med radioreklame, de vil kjøpe mer av det, og sendingene vil inneholde mer reklame, og da får også radiostasjonene bedre råd til å betale for en bedre utbygging av det kommersielle nettet. Det er slik vi ønsker det: "Gratis" radio som finansieres ved at vi bruker penger på det radioen gir oss beskjed om å bruke penger på, og en del av pengene vi bruker havner hos dem.

(Jeg har gratis radio uansett - uten TV betaler jeg ikke TV-lisens, og det er jo lisenspengene som går til å holde NRK Radio på lufta også. Men folk med TV, og det er de fleste, betaler for radioen sammen med TVen.)

Ellers er jeg imponert over at du har en musikksmak der du aldri finner noe på NRK. Mitt inntrykk er at de dekker det aller meste. Naturligvis har de ikke til enhver tid på dagen en kanal for hver eneste musikksmak - men skal du ha en 24/7-kanal for kun én spesifikk, smal stilretning, da må du over på Internett-radio uansett. Og da får du til fulle oppleve at det har vært mye reklameprat for mobilradio i bilen! Alle som skal overbevise om at det er et godt alterntiv baserer seg på NRK-kanalene, fordi NRK har fått laget en app med svært god (og imponerende velfungerende i praksis) bufring - du kan faktisk kjøre i en time uten dekning, uten at du oppdager det! Selvsagt får du da spilt av lyden en time senere enn ved direkte lytting, men for musikkanaler er ikke det noe problem. Skifter du så til en vilkårlig kanal, som du ikke får gjennom NRK-appen, men må bruke en annen app som kanskje ikke bufrer mer enn en håndfull sekunder, da får du et helt annet inntrykk av mobildekningen utenfor riksveiene!
   #113
 5,337     Tromsø     0
Løsningen for å få bedre kommersiell dekning er å lytte nøye til reklamen, og kjøpe mer av de varene som det reklameres for. Hvis mange nok gjør det, vil produsentene forstå at det lønner seg med radioreklame, de vil kjøpe mer av det, og sendingene vil inneholde mer reklame, og da får også radiostasjonene bedre råd til å betale for en bedre utbygging av det kommersielle nettet. Det er slik vi ønsker det: "Gratis" radio som finansieres ved at vi bruker penger på det radioen gir oss beskjed om å bruke penger på, og en del av pengene vi bruker havner hos dem.

Uff. Radioreklame er grusomt irriterende, og grunnen til at jeg aldri hører på kommersiell radio unntatt når jeg sitter i en buss eller går gjennom et parkeringshus. Jeg mistenker busselskaper og parkeringsselskaper får betalt av P4 for å spille P4, så de kan telle med alle som kjører buss eller parkerer i parkeringshus når de skal fortelle annonsørene hvor mange lyttere de har.
Radioreklame er verre enn TV-reklame. Radio med reklame er ikke god radio. Takk og pris at vi har NRK og lisensen.
Signatur
   #114
 25,368     Akershus     2
Amerikansk TV: "Two and fifty channels, and nothing's on!"

Har det godt med NRK. Dersom de ikke har noe som faller i smak, så er det tid for å gå en tur elle lese BB. Smile
Signatur
   #115
 3,612     0
Nå gjenstår det å se om de holder tidsplanen. Det ligger jo noen forutsetninger for å slukke FM-båndet.

Det eneste stedet jeg vet om at det kan ta "uendelig" lang til å slå noe av er Windows-PCen. Jeg fatter ikke hva den maskinen gjør når jeg har fortalt den at 'Dett var dett!'. (Og jeg snakker ikke om "Patch Tuesday", som i går kveld, da den brukte et kvarter på å få inn alle fiksene, og minst fem minutter på å fullføre fiksene i dag tidlig når jeg slo maskinen på igjen.)

Rett nok har vi hatt tre års forsinkelse på stengingen av FM-nettet: Den første foreslåtte stengedato for FM var 2014, i Digitalradio-rapporten fra 2005. Tre år utsettelse skyldes politikk, ikke tekniske grunner. Rett nok var det nylig noen som forsøkte å forpurre Stortingets nær-enstemmige vedtak om stenging i 2017, men Stortinget gjentok for et par uker siden at 'Det jeg sa, det sa jeg'. Nok en gang er det bekreftet at samtlige forutsetninger for Stortingets vedtak er oppfylt (dekningskravene har vært oppfylt i over to år, og etter det har dekningen blitt vesentlig bedre).

Ingen andre forutsetninger for å slukke FM-båndet er i dag u-oppfylte. Enkelte mener det er riktig å omtolke kriteriene Stortinget la til grunn, f.eks. at det ikke skal benyttes internasjonale standard-definisjoner av "dekning"; vi må kreve vesentlig høyere signalnivå. Kanskje enkelte stortingsrepresentanter ikke forstod implikasjonene av "RPC5", med forklaring at mottak skal være mulig i første etasje i et trehus med en typisk bærbar radio med antennepisk. Kanskje de trodde det betydde at det da også var dekning med antenneløse lommeradioer i dype kjellere eller bak tykke vegger i armert betong. Ingen frosøkte å skjule innholdet i "RPC5" for de folkevalgte. I den siste behandlingen sto heller ingen av dem opp og sa 'Jeg skjønte ikke hva som mentes, verken begrepene "trehus" eller "første etasje" eller "antennepisk", og derfor ble jeg lurt, og derfor krever jeg at vi må forandre på kriteriene og kansellere det gamle vedtaket'. Ingen seriøs folkevalgt står opp og sier 'Jeg forsto ikke hva jeg leste, derfor må vi vedta noe annet'.

Stortinget kunne naturligvis si at 'Vi gjorde et vedtak som har stått stødig i flere år, så Norkring/NRK kunne legge sine langsiktige planer, de har gjort slik vi la opp til. Men nå, få uker før det aller siste steget gjennomføres, har vi bestemt at vi vil ha noe helt annet istedet. Vi har rett og slett ombestemt oss!' - det er ikke slikt som bedrer respekten for politikerne. Vel, de kan si at 'Vi vil nå starte et nytt prosjekt for å vurdere gjennppstarting av nedlagte FM-sendere', men det må nok starte med en grundig konsekvensutredning og jurdisk vurdering (f.eks. om Norkring kan bli pålagt å gjenoppbygge et sendernett de ikke ønsker å tilby), og det nok ta noen år får alt er ryddet på plass. Dvs. jeg tviler sterkt på at det vil skje.

For en sterkt nostagisk artikkel fra 1995 da den siste langbølge-senderen ble lagt ned: Les Hallo Hallo, fra side 6, "Sic Transit...". Jeg har også lest (et sted på NRHF.no, men de har ingen søkefunksjon så jeg finner det ikke igjen) at allerede samme natt som senderen ble stengt ble senderen demontert og fjernet, av "frykt" for at vedtaket ville bli omgjort og sendingene beordret gjenopptatt. Parallell i dagens situasjon: Norkring har lenge annonsert "lokaler til leie" i de gamle senderlokalene som ikke er i bruk for DAB, og har tilbudt en del av elektronikken til interessenter. Sjansene for at det er undertegnet bindende avtaler er relativt stor, og vil være tilsvarende vanskelige å omgjøre.
   #116
 1,489     Oslo     0
Personlig er jeg for innføring av DAB.
Samtidig er jeg også for at alle teknologiske/praktiske sider diskuteres og at vi ser ut over våre landegrenser og undersøker nøye andre nasjoners erfaringer med DAB.
Men så kommer mitt naive spørsmål:
Etter suksessen med innføring av digital-TV i Norge - hvorfor er det så mye skepsis mot DAB-radio?
Signatur
   #117
 25,368     Akershus     2
Suksess? I vårt tilfelle mistet vi TV på hytta. Om vi vil se tv i ferien, må vi betale 3000/år ekstra, noe vi ikke behøvde før digitaliseringen. Om vi velger å betale, så blir det satellitt både hjemme og på hytta. Mao, DVBT er helt uten interresse.

Når det gjelder DAB, så blir det som å bytte en fult fungerende varmtvannsbeholser: masse styr og kostnader og etterpå har jeg varmt vann - akkurat som før skiftet. DAB gir marginale fordeler til store kostnader for særlig bileiere. Hjemme vil flere satse på tv-radio og nettradio. Skal bli artig å høre hvor mange som faktisk kjøper dab-radio. Garasjeradioen her blir den gamle FM, nå med en utdanket mobiltelefon som tuner.

Ser ikke gevinsten ved dab opp mot kostnaden.
Signatur

   #118
 1,489     Oslo     0
Jeg har naturligvis forståelse for det KjellG sier.

Men jeg fikk altså et enestående TV-tilbud på hytta - fra RiksTV.
Og man får fire dekoder-kort og kan, som bekjent, se TV fire forskjellige steder.
Billedkvaliteten er ypperlig - etter digitaliseringen.

Lånte en fabrikkny Fabia her om dagen og DAB-radioen var oversiktelig, lett å betjene og lydkvaliteten var meget bra.
Signatur
   #119
 25,368     Akershus     0
Joda, RiksTV er bra det, hvis du får signal. Hos oss lå omformeren 250m unna. Etter digitaliseringen står mast, elektronikkhus, strømtilførsel og transmisjon der fortsatt, men nå bare for 4G, tv er nedlagt og halve kommunen mistet bakketv, en gapfiller ble "for dyrt". Enkelte kaller dette fremskritt. Egentlig kunne en spart pengene til hele bakkeTV og konsentrert seg om kabel og satelitt.

Fastboende kan få gratis satelittkort for lisensbetalt NRK. Naboen betaler "bare" 9000kr/år for TV: lisens (helt OK å slippe reklamen!) , kabelTV innebygget i husleia hjemme - ufravikelig, og satellitt på hytta.
Signatur
   #120
 5,570     0
Har brukt DAB i bilen i flere år, fungerer helt flott. Som med FM detter det ut her og der, men merker ikke mye til det (nei, jeg kjører lite i grisgrendte strøk). Så jeg frykter absolutt ikke overgangen. Kommer neppe til å merke noe til det, for å være ærlig. Men om det er verdt det, for den enkelte, neppe. Det største spørsmålet er vel om det har samfunnsmessig verdi.