som jeg sa tidligere, går man å gjeter ovnen jevnlig med små mengder kan man sikkert klare holde noe jevnere temperatur. Men da blir jo noe av poenget borte synes jeg. De svigers har er 1x1m i flate og ca 2m høye, fyllt med betong. De tar 6 x 60cm vedkubber (ganske store mengder) fyrer opp full ovn hver gang og da blir det som beskrevet tidligere.
En annen faktor er jo at man har ikke kontroll på utetemperaturen, så i noen tilfeller vil det lett bli varmere innendørs enn først antatt.
Dine erfaringer med den estlandske ovnen stemmer ikke med mine erfaringer. Men det kan kanskje hende er fordi den estlandske er av betong. Min ovn er bygget opp med en prefabrikert Finsk kjerne, kledd med 1 cm steinull og en kappe av teglstein ytterst. I tillegg er det murt opp et varmemagasin av tegl i bakkant av brennkammer på ovnen på ca B100XH120XD30 cm.
Konstruksjonen er utviklet av finnen Heikki Hyytianen som regnes som verdens ledende ekspert på masseovner. Han har forsket på dette siden 70-tallet nettopp for å få en jevn varmeavgivning samt høy virkningsgrad (målt til 89%)og en ren forbrenning.
PS: Dersom man "gjeter" en masseovn som du sier, ved å stadig legge på mere ved i brennkammeret, så vil man ikke utnytte energien i veden optimalt. Du får en del strålevarme, men ellers forsvinner mye varme ut gjennom pipa når massene i ovnen allerede er "mettet" av varme.
Britax: Den ovnen er definitivn masseovn , men en dårlig sådan, og virker i tillegg å være laget uten "kappe" dvs. fasad murt utenpå kjernen med luft/isolert spalte for å senke overflatetemperatur. Det man har laget er da en stråleovn med enorm masse som i tillegg avgir varmen fort. Klart det blir vanskelig å regulere fordi så fort ovnen er oppvarmet så avgir den i samme takt som det fyres. I tillegg skall man ha spjeld , som lukkes med en gang etter at de ikke er fyr i ovnen , slik at varmen ikke går ut av pipen
Dette er 20-30år gammle masseovner,og spjeld har de selvsagt. Det er nok et brennkammer og røykrør med en metallkappe rundt som så har blitt fyllt med betong, de er utrolig vanlige her i Estland i allefall, så og si alle på bygda har en eller flere slike.
Synes dog den ikke avgir varmen fort akkurat, det tar 2 dager under de forhold vi har nå å kjøle den ned. Akkurat nå er det 18grader i rommet,og det ville normalt blitt fyrt opp,mne siden det er kveld venter vi til i morgen tidlig. det er også 2 dager siden vi fyrte i den sist.
Ser ikke hvordan en med ekstra kappe skal gjøre noe stor forskjell, 1kWh tilført er 1kWh tilført hverken mer eller mindre. Denne ovnen har jo utrolig stor overflate også, ca 9m2. Dersom du setter en kappe utenpå denne igje oppnårdu jo ikke stort annet enn å senke temperaturen på den yttrekappen, konveksjonen vil jo være mer eller mindre det samme, og avgitt effekt det samme,så lenge arealet er likt. kun minimale forskjeller. Kan jo være at man bruker materialer med forskjellig evne til å ta opp energi,men det er vel ikke store forskjeller på stein/tegl og betong (uten at jeg har lett etter spesifikke tall på dette).
For å si det på en annen måte, jeg har jo ingen fordel av å lyve om hva som faktisk er tilfellet i dette huset, jeg selger ikke noe form for ovner eller andre enheter som avgir energi.
Ja, dette virker å være en slik "fattigmanns kakelovn" vanlige i finland og. altså blikksylinder fylt med betong. Ingen som påstår eller har sagt at du lyver eller gir falsk info. Det jeg sier er at den ovnen virker ikke å være bra. Det jeg ikke førstår er at dels så sier du at ovnen må "gjetes" for at den ikke skall bli for varm og at yttertempen synker mye ila 1 døgn. Nå sier du at det tar 2 døgn for at den skall bli kall. Det høres ut som at når det fyres så fyres det på for mye. kansje 2 mindre ovner morgen og kveld hadde vært bedre? Det du tilfør med en isolert kappe er akkurat det du tenker. Man senker yttertempen, dvs varmeavgivelsen/tidsenhet (hvis du senker yttertemp fra 60 til 45 grader så senker du jo varmeeffekt/tidsenhet med 25% ???) er . Det er som du sier fortsatt samme mengde energi som avgis men over lenger tid. + at det ikke blir ubehagelig varmt. Det er oftest ikke noen konveksjon på disse (altså kanaler og ventiler for å varme luft nært brennkammer). Men fortsatt så er teorien og poenget mitt at en masseovn må da passe et mooderne hus MYE bedre en en vanlig peisovn som avgir ALL varme ila 2 timer.
Sjekk også artikkel i Tidsskriftet "Kloka Hem" nr 1 2012 masse fine bilder på Massugnar. Den førklarer enkelt hva fordelene er med disse massive massugnene.
Dr.sakke: Joda det stemmer nok som du sier med ovnen, "fattigmanns masseovn". Det jeg mente med gjeting er at du legger inn en liten mengde ved feks 2 ganger i døgnet. En annen ting er jo at mens fyringen pågår drar du inn utrolige mengder oppvarmet inneluft for å holde forbrenningen i gang, her er det i allefall fokus på dette når det er minusgrader.
Jeg sier ikke at masseovner ikke fungerer eller de fungerer dårlig,men min erfaring er at det blir betydelig temperatur forskjell fra dag til dag, dersom du ikke skal gå å fyre i ovnen flere ganger daglig. Det er jo for såvidt ikke noe bedre med en tradisjonell vedovn.
Denne kappen du snakker om er det en lufttett kappe,eller sirkulerer luft fra rommet gjennom denne kappen,ala tradisjonelle moderne vedovner? Dersom luften sirkulerer vil jo konveksjonen bli tilnærmet lik alle andre ovner,og varmeavgivningen like høy (mer eller mindre). Men dersom dette er en lukket kappe som bare isolerer (samme prinsipp som et vindu) vil den jo bli veldig treg.
Mye mulig det er fordi dette er et gammelt hus at temperatur forskjellene blir forholdsvis store fra dag til dag. Et moderne hus med bare småfyring kan kanskje hjelpe på sitasjonen,men det er ikke noe jeg har erfaring med.
Nei, den murte kappen har enten lukket luftspalt, eller at denne spalten blir fylt med steinullsplater (se link som jeg sendte noen innlegg tidligere).
Hei, gammel tråd, men ingen vits i å lage ny tråd for en ovnsteknikk som er noen hundre år gammel
Slik jeg forstår masseovnene fra denne nettsiden: http://www.stensovner.no/0102.htm 1. røyken går en lang vei og avgir mye varme til steinen 2. hele ovnen består av mye masse som holder godt på varmen og avgir den sakte
Jeg ønsker en varmelagrende ovn på hytta, der det i dag er en peis fra 90-tallet. Jeg har ikke mulighet til å montere en ovn som veier flere tonn, og har heller ikke plass til en slik masseovn. Det beste hadde nok da vært en skikkelig klebersteinsovn, men de koster for mye, og vil være umulig å frakte ut på en øy (uten helikopterfrakt).
Jeg lurer derfor på om et kompromiss med å bruke en rentbrennende peisinnsats og mure innsatsen inn i så mye som mulig teglstein (og kleber/olivinstein der det er mulig) vil gi noen varmelagrende effekt? Forstår at røykrøret da må gå lengst mulig gjennom konstruksjonen, men det er begrenset hvor langt det vil gå grunnet lav takhøyde i første etasje i hytta.
Men da blir jo noe av poenget borte synes jeg.
De svigers har er 1x1m i flate og ca 2m høye, fyllt med betong. De tar 6 x 60cm vedkubber (ganske store mengder) fyrer opp full ovn hver gang og da blir det som beskrevet tidligere.
En annen faktor er jo at man har ikke kontroll på utetemperaturen, så i noen tilfeller vil det lett bli varmere innendørs enn først antatt.
Min ovn er bygget opp med en prefabrikert Finsk kjerne, kledd med 1 cm steinull og en kappe av teglstein ytterst. I tillegg er det murt opp et varmemagasin av tegl i bakkant av brennkammer på ovnen på ca B100XH120XD30 cm.
Konstruksjonen er utviklet av finnen Heikki Hyytianen som regnes som verdens ledende ekspert på masseovner. Han har forsket på dette siden 70-tallet nettopp for å få en jevn varmeavgivning samt høy virkningsgrad (målt til 89%)og en ren forbrenning.
PS: Dersom man "gjeter" en masseovn som du sier, ved å stadig legge på mere ved i brennkammeret, så vil man ikke utnytte energien i veden optimalt. Du får en del strålevarme, men ellers forsvinner mye varme ut gjennom pipa når massene i ovnen allerede er "mettet" av varme.
I tillegg skall man ha spjeld , som lukkes med en gang etter at de ikke er fyr i ovnen , slik at varmen ikke går ut av pipen
Det skall konstrueres slik:
http://www.pakkotoisto.com/kotitalous/83839-tulisijat-10/
MVH
Sakke
Det er nok et brennkammer og røykrør med en metallkappe rundt som så har blitt fyllt med betong, de er utrolig vanlige her i Estland i allefall, så og si alle på bygda har en eller flere slike.
Synes dog den ikke avgir varmen fort akkurat, det tar 2 dager under de forhold vi har nå å kjøle den ned.
Akkurat nå er det 18grader i rommet,og det ville normalt blitt fyrt opp,mne siden det er kveld venter vi til i morgen tidlig. det er også 2 dager siden vi fyrte i den sist.
Ser ikke hvordan en med ekstra kappe skal gjøre noe stor forskjell, 1kWh tilført er 1kWh tilført hverken mer eller mindre.
Denne ovnen har jo utrolig stor overflate også, ca 9m2.
Dersom du setter en kappe utenpå denne igje oppnårdu jo ikke stort annet enn å senke temperaturen på den yttrekappen, konveksjonen vil jo være mer eller mindre det samme, og avgitt effekt det samme,så lenge arealet er likt. kun minimale forskjeller.
Kan jo være at man bruker materialer med forskjellig evne til å ta opp energi,men det er vel ikke store forskjeller på stein/tegl og betong (uten at jeg har lett etter spesifikke tall på dette).
For å si det på en annen måte, jeg har jo ingen fordel av å lyve om hva som faktisk er tilfellet i dette huset, jeg selger ikke noe form for ovner eller andre enheter som avgir energi.
Ingen som påstår eller har sagt at du lyver eller gir falsk info. Det jeg sier er at den ovnen virker ikke å være bra. Det jeg ikke førstår er at dels så sier du at ovnen må "gjetes" for at den ikke skall bli for varm og at yttertempen synker mye ila 1 døgn. Nå sier du at det tar 2 døgn for at den skall bli kall.
Det høres ut som at når det fyres så fyres det på for mye. kansje 2 mindre ovner morgen og kveld hadde vært bedre?
Det du tilfør med en isolert kappe er akkurat det du tenker. Man senker yttertempen, dvs varmeavgivelsen/tidsenhet (hvis du senker yttertemp fra 60 til 45 grader så senker du jo varmeeffekt/tidsenhet med 25% ???) er . Det er som du sier fortsatt samme mengde energi som avgis men over lenger tid. + at det ikke blir ubehagelig varmt. Det er oftest ikke noen konveksjon på disse (altså kanaler og ventiler for å varme luft nært brennkammer).
Men fortsatt så er teorien og poenget mitt at en masseovn må da passe et mooderne hus MYE bedre en en vanlig peisovn som avgir ALL varme ila 2 timer.
MVH
Sakke
Joda det stemmer nok som du sier med ovnen, "fattigmanns masseovn".
Det jeg mente med gjeting er at du legger inn en liten mengde ved feks 2 ganger i døgnet.
En annen ting er jo at mens fyringen pågår drar du inn utrolige mengder oppvarmet inneluft for å holde forbrenningen i gang, her er det i allefall fokus på dette når det er minusgrader.
Jeg sier ikke at masseovner ikke fungerer eller de fungerer dårlig,men min erfaring er at det blir betydelig temperatur forskjell fra dag til dag, dersom du ikke skal gå å fyre i ovnen flere ganger daglig. Det er jo for såvidt ikke noe bedre med en tradisjonell vedovn.
Denne kappen du snakker om er det en lufttett kappe,eller sirkulerer luft fra rommet gjennom denne kappen,ala tradisjonelle moderne vedovner?
Dersom luften sirkulerer vil jo konveksjonen bli tilnærmet lik alle andre ovner,og varmeavgivningen like høy (mer eller mindre). Men dersom dette er en lukket kappe som bare isolerer (samme prinsipp som et vindu) vil den jo bli veldig treg.
Mye mulig det er fordi dette er et gammelt hus at temperatur forskjellene blir forholdsvis store fra dag til dag. Et moderne hus med bare småfyring kan kanskje hjelpe på sitasjonen,men det er ikke noe jeg har erfaring med.
MVH
sakke
gammel tråd, men ingen vits i å lage ny tråd for en ovnsteknikk som er noen hundre år gammel
Slik jeg forstår masseovnene fra denne nettsiden: http://www.stensovner.no/0102.htm
1. røyken går en lang vei og avgir mye varme til steinen
2. hele ovnen består av mye masse som holder godt på varmen og avgir den sakte
Jeg ønsker en varmelagrende ovn på hytta, der det i dag er en peis fra 90-tallet. Jeg har ikke mulighet til å montere en ovn som veier flere tonn, og har heller ikke plass til en slik masseovn. Det beste hadde nok da vært en skikkelig klebersteinsovn, men de koster for mye, og vil være umulig å frakte ut på en øy (uten helikopterfrakt).
Jeg lurer derfor på om et kompromiss med å bruke en rentbrennende peisinnsats og mure innsatsen inn i så mye som mulig teglstein (og kleber/olivinstein der det er mulig) vil gi noen varmelagrende effekt? Forstår at røykrøret da må gå lengst mulig gjennom konstruksjonen, men det er begrenset hvor langt det vil gå grunnet lav takhøyde i første etasje i hytta.