13,577    11    1  

Tilluft til ovn/ peis

 38     0
Hei!
siden husa vi bygger i dag er potte tette bør det tilluft til ovn/ peis. I beskrivelsen fra leverandøren av balansert ventilasjon til mitt hus beskrives det at tilluftkanal bør være på min 100mm. Ovnen jeg skal bruke har rørstuss på 70mm. Bør det ikke da holde med tilsvarende kanal helt ut? Har noen noe erfaring med plassering av en slik kanal? Jeg har ikke kjeller. Byggmester mente at å legge inntaket opp på kaldtloft ikke ville fungere. Han mente denne kanalen i såfall ville fungere som en skorstein og trekke luft ut av ovnen. Bør tilluftkanal legges i golvet, eller ut i yttervegg i høgde med inntak på ovn?
På forhand takk for om dere deler med egne positive erfaringer!
Mvh Rot

   #1
 25,367     Akershus     0
En skulle tro at byggmesteren har et poeng.

Imidlertid skriver en pipeleverandør om tilluft via pipe:
"Nå er det også mulig med tilkobling av friskluft til lukkede ildsteder. Dette er piperør som sender friskluft ned på yttersiden av innerrøret slik at ovnen kan tilkobles. Det er ikke alle ildsteder som er laget for tilkobling av frisk lufttilførsel. Er du i tvil, kontakt oss. Ved valg av pipe er det viktig av det er isolasjon mellom innerør og friskluftkanal. Pipe med tilførsel av friskluft anbefales på alle nye boliger, da spesielt de som er bygget etter TEK 07."

Synspunktene er mao delte.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 38     0
Det er nok dessverre for seint med ei slik pipe. Lecapipa er allerede på plass...
   #6
 242     Oppland     0
Jeg trodde alle nye piper i dag var bygd for tilluft..
Signatur
   #7
 543     Asker     0
Hvis ovnen du har kjøpt har en 70mm stuss, så er det vel fordi at det er beregnet til denne dimensjonen? Hva står det i spekken til ovnen da?

Driver å kjøper inn peis og pipe i disse dager og all de peisene jeg har sett på har 100mm for tilluft. Men dimensjonen på røret avhenger også noe av lengden på røret...

Jeg skal ha stålpipe og da synes jeg at pipe med tilluft blir veldig kraftig. I tillegg får du en klump/ryggsekk fra topp av peis og ned til bunnen som ikke var spesielt pen på en liten peis som vi skal ha. Så da var valget enkelt med tilluft ned i gulvet og ut på siden.

Signatur

   #8
 25,367     Akershus     0

Det er nok dessverre for seint med ei slik pipe. Lecapipa er allerede på plass...


Ser det at disusjonene sporet litt av.

spørsmålet ditt var om tilluft kunne komme ned via loftet eller om dette ville fungere som en pipe.

Har ikke noe klart svar på det, men:

- Tydligvis leveres flere piper med innvendig tilluftkanal fra oven. En måtte anta at disse ville fungere enda mer som pipe idet de er inne i en pipe som kan være varm og derved gi ekstra oppdrift. Dette synes imidlertid ikke å være tilfelle.

- Ville forsøkt med en loftskanal slik du har tenkt.
Signatur
   #9
 948     0
På min contura 560t er det rør 70 mm, i bruksanvisning står det hvis slangen til til luften overstiger ca 1-1,5 meter må man gå over til 110 mm det er fordi jo kortere lengde på til luft rør går det raskere inn luft enn et langt rør
   #10
 2,987     Vestlandet     0
Prøver meg i gamal tråd.

Me skal nok byta ut den gamle vedomnen i første etasje av huset vårt, når me renoverer det.

Bør det leggjast røyr for tilluft til ovenen? I etasjeskillet til kjellar? 100mm?

Me vurderer balansert ventilasjon i huset. Vil dette kompensera for tilluftskanal med feks auka tilluft på ventilasjon i stova, eller bør ein ha separat tilluft til vedomnen?
Signatur