4,802
15
4
Frosset vann
255
Trøndelag
0
Har en merkelig ting med vannet til dusjen. Når det blir kaldt(-10 å nedover) så fryser vannet tydeligvis,men vi har vann i ca 10-20 sekunder med brukbart trykk før d brått slutter. Så kan vi vente i 10 min å d gjentar seg...
Ekke dette merkelig? Mener når vannet renner,så burde en eve ispropp løsnet..
Ståle
Ekke dette merkelig? Mener når vannet renner,så burde en eve ispropp løsnet..
Ståle
Signatur
Dersom det er et punkt/ventil? i rørsystemet der det oppstår et tydelig trykkfall og denne ventilen står i et område med temp like over null, så kan en spekulere i om vannet fryser under strømning. En stenger av og venter litt. Dersom temperaturen er litt over null, tiner proppen og en er igang igjen.
Kun en fantasi og vil bare gjelde kaldvannsrøret.
Til TS: Er det forskjell når en tapper varmt og kaldt ? Er det termostat batteri kan det kanskje stenge av varmtvannet helt hvis det ikke blir levert kaldt vann grunnet ispropp, mens det leveres noe fra varmtvannskretsen så lenge dette ikke er varmet opp. Når røret har blitt kaldere igjen vil en få en liten skvett igjen men kaldtvannet hele tiden er frosset.
Artig observasjon.
Forgassere iser fordi man har et sterkt og plutselig trykkfall i gass (luft). Halverer man trykket i en gass plutselig ved å doble volumet, så halverer man omtrent temperaturen målt i Kelvin-grader.
I en væske, som vann, får man på langt nær like stort temperaturfall om man reduserer trykket.
Det vil overraske meg om det er trykkfall i vann som direkte fører til symptomene her.
La meg prøve meg på en alternativ spekulasjon: La oss anta at det finnes noen liter med innestengt luft i systemet et eller annet sted. Det kan være tilsiktet, som en ekspansjonstank for å håndtere trykkforskjeller fra varmtvannsberederen, eller utilsiktet, som luft som blir stående et eller annet sted, for eksempel i toppen av varmtvannsberederen. Hvis det blir kaldt, vil vannrør snevres inn, ved at de fryser fra utsiden og innover. Dusjer man da vil man kanskje forbruke mer vann enn røret kan levere. Man vil da få dusje med vann som er i systemet allerede, med trykk som stammer fra den innestengte luften. Når trykket i den innestengte luften kommer ned mot atmosfæretrykk, vil vannet i dusjen nesten stoppe opp. Stenger man så kranen vil vannet som pipler gjennom innsnevringen bygge opp trykk igjen, trykket i den innestengte luften vil etterhvert komme opp til det trykket vannverket leverer igjen, og man kan ta en ny kjapp dusj.
En enkelt eksperiment som vil støtte eller motbevise denne spekulasjonen er å la en vannkran stå åpen etter at trykket er blitt (nesten) borte. Hvis det da fortsetter å piple litt vann med lavt trykk i lang tid mens kranen står åpen, og hvis trykket bygger seg opp igjen hvis kranen lukkes i ti minutter, er dette en støtte for at spekulasjonen kan stemme. Hvis trykket kommer tilbake igjen plutselig, uansett om kranen er åpen eller lukket, er det et sterkt tegn på at spekulasjonen er feil.
Hvis noe stopper vannstrømmen før forgreningen til varmtvannstanken vil både kaldtvannet og varmtvannet miste trykket når en kran åpnes.
Denne teorien høres plausibel ut, TSt. Når man starter dusjen får man lunkent vann som står i rørene. Termostaten prøver å øke temperaturen ved å åpne opp for mer varmtvann og strupe kaldtvannstilførselen, og man får ut det vannet som står i varmtvannsrøret. Men til slutt er det ikke mer lunkent vann, og det varme vannet fra varmtvannsberederen kommer. Termostaten "skjønner" at den må bremse på varmtvannet slik at den får inn nok kaldtvann til å gi en riktig vanntemperatur ut, og siden det ikke kommer noe kaldtvann på grunn av isproppen slipper ikke termostaten ut noe varmtvann heller. Så man gir opp dusjen. Men etter ti minutter har vannet i rørene (og det termostatstyrte blandebatteriet) blitt lunkent igjen, og man kan starte forfra
Denne teorien vil altså kunne forklare det man opplever hvis det er en ispropp på kaldtvannstilførselen ETTER forgreningen til varmtvannsberederen.
For meg høres teorien til TSt mest sannsynlig ut.
Tanker om en nesten tett ispropp som så gror igjen mens en dusjer synes ikke plausibel. Vann som renner fryser sjelden.
Min observasjon: kjøkken med frostutsatt rør fra bad. Var en heldig om morgenen når kaldvannet var tett, men varmvannet piplet det gjennom. Åpnet vv. Det tok seg opp nesten momentant. Lot vv renne for st vv-røret skulle varme kv-røret. Tok litt tid grunnet rir. Når kaldvannet begynte å piple tok det gjerne mindre enn 30 sek før god sprut.
Annet sted hadde en vann fra bekken. Lå på bakken året rund på Røros! Frøs aldri. Her var det ordnet med 3-veiskran på kjøkkenet slik at vannet alltid rant.
Jeg legger de da som regel litt varmt til tining med vann påsatt og uten koblinger. Da kommer det en is propp så litt vann også ny ispropp osv.
Forslag til å finne ut hvor det er spekt henn? Å forslag til eve forbedringer?
Prøv å start med helt kaldt vann. (siste svar kom mens jeg skrev denne)