8,072
13
4
Lydhimling/lydbøyler - Hva regnes som "høyelastisk fugemasse"?
317
0
Har montert lydhimling med lydbøyler, lekter og dobbel gips. Nå skal jeg til å male taket, å tenkte å fuge rundt lydhimingen først, slik at jeg fikk malt denne i samme hvitfarge som taket. Skal ha listefritt, så tenkte å legge maskeringstape på vegg og fjerne, for å få en jevn fuge hele veien. Men på instruksjonene til BM ser jeg dem sier;
Platelagene avsluttes 6 - 8 mm fra veggene. I spalten legges GLAVA® Bunnfyllingslist og det fuges med høyelastisk fugemasse"
Hva menes med høyelastisk fugemasse? Er det noe som er bedre enn andre her? Syntes byggehusene her har generelt lite kompetanse på dette med lydbøyler, så tenkte om noen her har erfaring?
Platelagene avsluttes 6 - 8 mm fra veggene. I spalten legges GLAVA® Bunnfyllingslist og det fuges med høyelastisk fugemasse"
Hva menes med høyelastisk fugemasse? Er det noe som er bedre enn andre her? Syntes byggehusene her har generelt lite kompetanse på dette med lydbøyler, så tenkte om noen her har erfaring?
Signatur
.thag
Måten vi pleide å gjøre det på var å trekke førstelaget 15-20 mm ut fra veggen, fuge jamnt med gips, deretter legge 2.laget med 4-5 mm fra veggene, så kunne maleren komme.
.thag
Lydtestet dere denne løsningen, Thag?
NB! Vet enda ikke hva som er en høyelastisk fugemasse
Første april er ikke før om en uke gutter
Kan noen henvise meg til den siden på Glava der alt dette det referes til over står? Den siden jeg fant http://www.glava.no/bygg/losninger/lydisolering/lydisolering-himling-tak/, sa f.eks. ikke noe om at bunnfyllingslist er essensielt for effekten. Hvorfor? Fordi, med mindre noen med faglig pondus forteller meg noe annet, det er tullball. Bunnfyllingslista har *en* misjon, og det er å være - nettop - bunnfylling. Slik at man skal ha noe å fuge imot. Fungerer erfaringsmessig like fint med f.eks kapp av steinullremser. (Vil også legge til at den sa *ikkenoe* om at det første laget gips skulle sparkles før det neste ble montert, noe jeg har sett enkelte forfekte her inne). Har heller aldri vært borti spon i en lydkonstruksjon heller...
Antar at dette er barnelærdom for de som deltar i denne tråden, men likevel: Lyd er luft i bevegelse. Stopper man luften, stopper man lyden (innenfor rammene som det benyttede materiale tillater.) Dette stoppes med plater, og fug. Derfor: Dersom, og jeg sier *dersom*, en decibel eller to skulle bli transportert av hjørnesparklingen, da treffer den bare gips eller fug.
Vi brukte vanlig byggsilikon på 600ml pølser, og glattet etterpå. Det er viktig med en glatt fuge. Uten at jeg helt husker hvorfor. Den har en bevegelseskoeffisient på 25%, hvilket vil si 5mm bevegelse på 20mm fuge. Med unntak av ved jordskjelv tror jeg det holder til dette bruket.
Nei, den patenten er ikke blitt testet, av flere årsaker. Blandt dem er det faktum at det kun er av akademisk interesse, knapt nok det. Hvilke tall som kan måles i et prøverom med perfekte forhold er relativt uinteressant i forhold til den virkelige verden, der ting er langtfra perfekt, og der feilkildene veldig ofte er helt andre enn det utførte arbeidet! Våre tester ble gjort hver dag av mennesker som smilte hver dag de kom ned i kjelleren og hadde sterkt redusert støygjennomgang.
Sintef sine datablader er greie nok i gitte settinger, men de dekker dessverre ofte bare ideelle situasjoner, og har dessverre ikke alltid relevans i den virkelige verden. (Tråkket muligens et par Sintef-fanatikere på tærne her nå, men pyttsann
God påske!
.Thag
Det advares i dokumentasjon på dette mot f.eks å slurve med gipskappen slik at man har områder som berører vegg, eller å bruke for lange skruver som forsterker vibrasjonene forbi lydbøylene til plagelaget. Som jeg har forstått det, så forringer slike feil lydhimlingen en hel del. For min del er det uansett ikke aktuelt, siden jeg har tømmervegg på ene langveggen, men en klart stivt sparkel langs hele kanten vil forringe lydhimlingen noe, siden man da ødelegger dempingen mot veggen. Eller? Om dette kun handler om å forsegle, hvorfor skulle man da ikke bare sparkle uten fuge?
Ikke for å krangle, men her ble det plutselig feil i logikken. Jeg følger monteringsanvisningene til Glava - men der står det bare høyelastisk fugemasse