952    4    2  

Bergvarme

 5     1
Hei!

Vi skal bygge en enebolig i Asker på ca 300kvm med utleiedel. Vi har bestemt oss for å bore etter bergvarme. Har hentet inn to forskjellige tilbud, men er kjempe forvirret da de er så forskjellige på dybden de anbefaler og bore. 
Hvilken pumpe burde vi eventuelt gå for? Noen som har noen forslag? Det ene selskapet forslår en Nibe pumpe S1255. Er dette en bra pumpe, eller burde vi gå for F1255? Ænsker jo en pumpe som kan tilby mest mulig, de forslår også en akumulatortank, er dette nødvendig? 

Tusen takk for svar.

   #1
 3,960     Asker     0
Da jeg sendte melding til Nibe, frarådet de meg vann-til-vann, da det ikke vil spare seg inn. Noe som er ganske spesielt at en produsent gjør. Bor selv i Asker, og har helt nytt hus. Er ikke noe fan av luft-til-vann, da det lager lyd, men uansett verdt å merke seg at en produsent ikke vill pushe et dyrt produkt når jeg spesifikt ber om tilbud på det.
Signatur
   #3
 3,591     0
Å si at KE "har et horn i siden til Nibe" ville være dagens understatement... Smile

"Alle" har gode ord å si om mekanikken til Nibe. Kritikken kommer først og fremst hvis du kjøper en grovt overdimensjonert pumpe som hele tiden arbeider nær, eller under, sitt nominelle reguleringsområde, og selv på laveste frekvens på kompressoren må koble inn og ut. Da er reguleringen, ihvertfall etter manges mening, ikke nødvendigvis slik de selv mener at det burde gjøres.

Dette blir først og fremst av betydning hvis du har golv med lav tidskonstant, som reagerer hurtig. For rør i betong betyr det relativt lite.

Det betyr også langt mer om du vurderer varmepumpen etter hva du avleser på displayene enn om om du ser på varmen i rommene.

Hvis du velger en ikke alt for stor pumpe for ditt behov, jobber den normalt innen sitt optimale arbeidsområde, ikke mot yttergrensene der den slår seg av og på. Du vil da trolig ha langt mer stabil drift, og unngår regulerings-problemene som rapporteres av de som har valgt de største modellene.

Akkumulatortank: Har du nedstøpt VVB holder betongen på varmen når VP varmer varmtvann; du har ingen behov for akkumulator for golvvarmen.

VVB i spaltegolv er litt annerledes, men ikke overdriv: På morgenen når golvene er varme, og hele familien dusjer før de går på jobb/skole, gjør det ikke så mye om golvene ikke holdes like varme den første halvdel av formiddagen når familien er ute av huset. Tilsvarende dersom rutinene tilsier kvelds-dusj før leggetid: Om VP ikke holder golv-temperaturen oppe de første timene dere sover, er det ingen stor krise.

En annen side ved varmtvann fra VP: 180 liter på 45 grader er halvdelen av det du får fra din gamle 200-liters el-bereder på 85 grader! Er dere stor-forbrukere av varmtvann, og ofte tømmer tanken, får dere problemer! En løsning er VV-akkumulator-tank for mer dusj-vann på 45 grader. (Merk: Det er forskjell på en VV-akkumulator og en akkumulator for golvvarmen.)

Et annet alternativ er å beholde den gamle berederen, men gi den vann på 45 grader inn, slik at den bare tar den siste oppvarmingen, eventuelt til glohett vann når dere trenger det. Dette er som en VV-akkumulator, men ikke bare det; den har den gamle el-kolben på plass!

Et tredje alternativ - som ikke er så populært å nevne i alle fora, for å si det sånn... - er å legge inn en propan ettervarmer, "hytte-stil". Hvis inntaket er kaldt, for eksempel fordi strømmen har falt ut til både varmepumpe og VV-bereder, gir den fortsatt varmtvann på dusj-temperatur. Under normalforhold, der ettervarmeren får inn vann på 45 grader fra en varmepumpe, kan den gi glohett vann, både for legionella-desinfeksjon og for vask som krever høy temperatur. Men se på det som et alternativ for spesielt interesserte (spesielt hvis du vil argumentere for det i nettfora Smile)
KE
   #4
 3,674     Hordaland     1
Å si at KE "har et horn i siden til Nibe" ville være dagens understatement... Smile

"Alle" har gode ord å si om mekanikken til Nibe. Kritikken kommer først og fremst hvis du kjøper en grovt overdimensjonert pumpe som hele tiden arbeider nær, eller under, sitt nominelle reguleringsområde, og selv på laveste frekvens på kompressoren må koble inn og ut. Da er reguleringen, ihvertfall etter manges mening, ikke nødvendigvis slik de selv mener at det burde gjøres.

Jeg deler gjerne mine erfaringer med varmepumpen og har hjulpet flere med å få en bedre pumpe enn det som ble levert. Jeg har aldri kritisert Nibe for å ikke bygge en bra pumpe, men softwaren dies er fra steinalderen og fungerer svært dårlig. Nibe kunne, om de ville, enkelt laget software som passet varmepumpen, men det har de altså ikke gjort.
Det er en rekke ulemper med Nibes software som jeg bare vil advare mot og det har slettes ikke noe med hurtig/tregt gulv å gjøre eller om man studerer grafer eller lar være. De fleste pumpene jeg har logget meg på har ikke vert satt opp riktig, og bruker mer strøm enn nødvendig. En bør iallefall være over middels interessert i slike pumper for å få noen lunde kontroll på reguleringen. Det verste er kanskje at man må trimme litt på den gjennom året. Nibe har brukt mer energi på å forsøke å stenge tråder på byggebolig enn å svare på de problemene brukerne opplever med varmepumpene.
Jeg har ikke tenkt å skrive så mye mer om det, da det finnes rikelig med info i "Nibe tråden" her inne. Men jeg ser at andre produsenter bygger lignende pumpe med bedre regulering og jeg har nevnt 2 av disse i mitt forrige svar.
Keal, har du fått installert varmepumpe nå? Ser fortsatt frem til dine erfaringer.