#51
 25,125     Akershus     0
En kan vel legge en egen lufteslange fra brønntoppen og inn? Kanskje du bør unngå svank? Fordelen er at en slipper kum og kan kontrollere hele året uavhengig av snø.
Signatur

KE
  (trådstarter)
   #52
 3,674     Hordaland     0
En slik lufteslange vil gi meg mulighet for å hente ut luften men den vil ikke fungere som noe kontrollmekanisme siden brønnens topp ligger over nivået til en slik kontrolltank.
Brønnborer anbefalte ikke lufting på brønnen fordi han mente de hadde hatt problemer med selve luftingen. Jeg er bare litt bekymret for å ikke klare å fjerne en luftlomme som ligger der, vannet vil nok flytte på seg luft eller ikke. Klarer ikke å bestemme meg her...
   #53
 25,125     Akershus     1
FYI http://rorfag.no/article/20100908/NYHETER/100909987/1007&ExpNodes=1007

Jeg har lest noe om å bringe en lufteslange fra brønntoppen og inn engang, men finner det ikke igjen. Husker ikke detaljene.

Si at du har brinesløyfa opp av brønnen, hvordan vil du lufte ved brønnhodet? Sette på en kran, ev to. Disse åpnes til det kommer vann og all luft er luftet ut. Si at du flytter kranene til et lavere sted via slanger. Dersom du spyler rundt i brinesløyfa, vil ev luft komme ut av kranene. Ev først noe vann fra lufteslangen. Når det er en jevn strøm stenges luftekrana. For at dette skal fungere må sirkpumpa eller spylepumpa ha løftehøyde nok til å løfte vann over kanten på åpen brønntopp. Videre, dersom ekspansjonskaret kommer lavere enn brønntoppen må en bruke lukket ekspansjonskar. Mener dette bør fungere. Om det er praktisk vet jeg ikke.
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #54
 3,674     Hordaland     0
Jeg tenkte at en lufting på brønnhode var noen enkle lufteskruer som man åpnet og slapp luften ut av. Skal luftepunktet flyttes inn til teknisk rom vil jeg jo introdusere flere koblingspunkter og kanskje få andre utfordringer mht. lekkasjer?
Jeg er med på tankegangen, men jeg hadde vel ikke tenkt at dette er noe man fikler med annen hver måned siden det er ett lukket system.
Brønnhode vil ligge kanskje 1 meter over ekspansjonstanken innvendig om jeg monterer tanken opp under taket i teknisk rom, regner da med at jeg trenger en tank som er lukket. Og er den lukket kan jeg vel sette den der jeg vil. Klarer ikke helt å se hvordan jeg kan få tømt luften uten å ha lufteskruer på brønnhode.
KE
  (trådstarter)
   #55
 3,674     Hordaland     0
Da var kollektor satt og jeg har fått med to 90 graders bend med lufting. Siden rørene fortsatt ligger i en kveil ble jeg anbefalt å vente med å sveise de på. Regner med en rørlegger som leverer varmepumpe kan sveise, hvis ikke får jeg be brønnborer komme tilbake å sveise når det er klart.
Nå gjenstår kun hulltaking i grunnmur og legging av de to isolerte rørene, er litt usikker på hvordan jeg skal tette igjen rundt rørene, har skåret ut knotteplasten der hvor hullene kommer, må vel fuge igjen dette på ett vis. Må skynde meg nå å få fyllt igjen grøften før frosten kommer, den sniker seg innpå nå!
   #56
 785     Vestfold     0
Jeg brukte steinlim fra Biltema (ekspanderende skum, men stivere en std byggeskum) for å fuge rundt rørgjennomføringene i min grunnmur. Nå er mine gjennomføringer så vidt under bakkenivå og det er ingen knotteplast (gammelt hus). Hvis gjennomføringen din ligger dypt må du sørge for å få skiggelig tetting mot knotteplast og ha drenerende masser der rørene går inn i muren.
KE
  (trådstarter)
   #57
 3,674     Hordaland     0
Her ser dere brønnen ferdig, jobber fortsatt med grøften som er nesten 25 meter lang så de isolerte rørene er ikke på plass enda. Har fått med to 90 graders bend med lufting så da er det ivaretatt også. Ikke så lett å se på bildet men brønnen er boret med 45 graders vinkel, grunnvann er på rundt 30 meter, det vil si rundt 20 meter under bakken, eller noen få meter under havnivå. Det var igrunn akkurat som jeg hadde forventet. Den tørre delen er fyllt igjen slik at hele brønnen har effekt. Blir spennende å se hvor effektivt dette blir, blir ikke før nye 3-12kw pumper er å få kjøpt.Hva må jeg tenke på ved borring av energibrønn? - 20151027 160033 - P1170767.JPG - KE

KE
  (trådstarter)
   #58
 3,674     Hordaland     0
Da er huller i lecaveggen tatt, det ble 7 hull tilsammen og de er tatt overhverandre slik at de går inn i lettveggen innenfor. Her skal både rørene fra energibrønnen (nederst), vannbåren varme, tappevann og elektrisk føres ut. Jeg har ingen planer om å grave opp igjen dette siden det ligger en støpt terrasse utenfor. Derfor tar jeg godt i nå og legger trekkerør gjennom terrassen og ut i to kummer på utsiden av terrassen.
Jeg startet med å borre fra innsiden med en lang bor, så brukte jeg samme borret som senterbor på hullsagen og borret utenfra og inn, traff sånn noen lunde da. Har fjernet knotteplasten rundt hullene og rengjort kanten som ble igjen, denne ble sauset inn i sika også banket jeg på noen plastlister rundt som skjuler åpningen inn under knotteplast, denne ble festet med spiker på den delen som berører muren. Etter at bildet ble tatt har jeg smurt pussmørtel på den eksponerte murveggen og inn over plastlistene. Det er som sagt 5 meter med murt terrasse mellom veggen og hagen så det er nok ikke de store mengdene vann som kommer inn mot veggen. Når jeg gravde opp så var det fuktig 3-4 meter innover men de siste 1-1,5 meterene var helt tørr. Jeg graver uansett enda litt til og fyller på med singel innbakt i fiberduk. Planen er å smøre pussmørtel på rørene før de føres inn i hullene, noen av rørene er korrugerte mens andre er glatte. Tror dere ikke dette er godt nok?
Hva må jeg tenke på ved borring av energibrønn? - 20151029 195508 - P1170778.JPG - KE
   #59
 409     0
Hvem leverte og installerte kollektor en? Rørlegger eller borer? Jeg planlegger samme pumpe...
KE
  (trådstarter)
   #60
 3,674     Hordaland     0
Siden jeg skulle handle varmepumpe på ett senere tidspunkt ble det brønnborerfirma som tok hånd om kollektoren og leverte isolerte rør til å legge inn til boligen. Jeg vet ikke om en rørlegger ville gjort det rimeligere, jeg tviler igrunn på det siden brønnborer spoler ut kollektoren rett fra bilen og blir dermed meget effektiv.