885    6    1  

Åpen ekspansjonstank i vannbåren varme system, hvorfor ikke?

 372     Sunnmøre     1
Jeg arbeider på skip med mange forskjellige sirkulasjonssystemer. De fleste langt mer komplekse enn et vannbåren varme system i en bolig. På skip skys systemer med lukkede ekspansjonstanker som pesten. Brukes i praksis kun der man ikke har mulighet til å ha en lukket ekspansjonstank over høyeste nivå på systemet.

Ulempen med lukkede systemer er store trykkvariasjoner, luft i systemet som ikke lufter seg selv og lukkede ekspansjonstanker med dårlig holdbarhet.

I den perfekte verden med et helt utluftet, tett system, med perfekt fyllt lufttrykk på blæren i ekspansjonstanken er ideen med et lukket system god, men i praksis er det nesten aldri slik. Det er vel også tilfelle at installasjonskostnaden er lav med et lukket system, driftskostnad er noe annet.

Fordelen med åpen ekspansjosntank er konstant trykk, system som over tid vil lufte seg selv (ved at man har en liten, stengbar, linje fra trykksiden opp til tanken). Ingen behov for spesiell kompetanse for å få igang og holde systemet i drift.

Hvorfor benyttes det ikke åpne ekpasnsjontanker på vannbåren varme system i bolig?

Ser for meg at det burde være lett å arrangere dette. Tank kan installeres f.eks på kaldloft, eller innebygd i et skap på våtrom i øverste ettasje. Overløp kan lett ledes like til eller direkte til avløp. Kun manuell vannfylling, i praksis vil det aldri være nødvendig å fylle vann hvis systemet er tett. En enkel alarm for lavt nivå.

   #1
 25,370     Akershus     0
Etter at blæra gikk dukken har jeg kjørt med åpent kar i mange år. Synes å funger helt problemfritt.
Signatur
   #2
 38,314     Lillestrøm kommune     0
Tror mangel på kontroll av oksygennivå i vannet og risiko for korrosjon er det som gjør lukket ekspansjon mer brukt på land. Men kom gjerne med erfaringer for noen som rakk å kjøpe ovner med vankappe, før noen ødela markedet for disse, har krav om åpen ekspansjon.
  (trådstarter)
   #3
 372     Sunnmøre     0
Etter min mening har man langt bedre kontroll med oksygennivå med et åpent system, da det gradvis vil lufte seg selv. Man kan selvfølgelig argumentere med at et åpent system vil hele tiden ta opp oksygen gjennom overflaten i ekspansjonstanken, men med riktig design tror jeg dette i praksis er neglisjerbart. Man har jo også en form for tilsetning som gjør at vannet ikke tar opp og slipper luften lettere.
Det er en grunn til at de fleste motorleverandører forbyr lukkede ekspansjonssystemer - fare for luft og korrosjon.

Når man har et lite stikk fra tykksiden opp til ekspansjonstanken vil sirkulasjonen i ekspansjonstanken sørge for at systemet lufter seg selv. Det er viktig at dette stikket kommer inni tanken under væskenivå, slik at men ikke får bevegelse i vannoverflaten i tanken. Når systemet er tilfredsstillende utluftet kan stikket fra trykksiden strupes eller stenges helt, for å minimere luftopptak ved gjennomstrømning i tanken, samt varmetapet man får ved å sirkulere vann gjennom tanken.

I et åpent system kan man når som helst tappe en prøve av vannet for å sjekke innholdt av luft.
I et åpent system er det ingen fare for at trykket blir for høyt og at f.eks pumpetetninger får problemer.
I et åpent system slipper man sikkerhetsventiler som har en tendens til å lekke
I et åpent system har man full kontroll på at det er nok vann i systemet, så lenge det er vann på ekspansjonstanken.

Det er veldig viktig at røret fra bunn av ekspansjonstanken er godt dimensjonert og koblet direkte så nært sugesiden på pumpen som overhodet mulig.

Ved nærmere ettertanke tror jeg ikke det er nødvendig å legge opp vannfylling til et åpent system i en vanlig bolig. Behovet vil være så skjelden at man like gjerne kan bruke et litermål eller lignende. Så eliminerer man evnt. frostfare hvis tanken f.eks skal plasseres på et kaldloft.
   #4
 3,674     Hordaland     0
Jeg har åpen nivåtank på kuldebærer på varmepumpen min, med sensor som gir beskjed som nivået er for lavt.

Jeg tror årsaken til at lukkede systemer er mest brukt er fordi sirkulasjonspumper liker å ha trykk. Iallefall opplever jeg at pumpen spinner om jeg fjerner trykket i systemet, med en gang jeg trykksetter med 1 bar slutter pumpen å spinne.

Jeg ser endel skip som bruker flamcovent og ekspansjonstank så det er vel neppe så sjelden på båter.
   #5
 25,370     Akershus     0
Enig i at det kan værecet problem. Trolig avhengig av strømningsmotstand og hastighet på pumpa.
Om pumpa er ved gulvet i kjeller og åpent kar er oppunder taket i 2. etasje, så er trykket ved pumpa 0,5 bar, halvveis til din ene bar.
Signatur
   #6
 1,778     Norge     0
Lukkede system er for enkelhetens skyld. Jeg kan ikke ha en åpen løsning. Har flatt tak og takvarme/kjøling.
Klart du kan lage åpen løsning med din kompetanse.
Luftblærer/ekspansjonskar lekker like mye som bildekk. Altså de må fylles innimellom.
Skal man ha karet på kaldloft, så er det litt mye styr med å isolere osv.
Min v/v varmepumpe har åpent anlegg. Fungerer bra det!