4,594
9
0
Re-vurdere rørleggers løsning for rørene til vannbåren varme
187
Oslo
0
Han skal stripse vannbåren varme rørene i underetg fast i noe han kalte 10cm/mm armeringsnett for så å legge 15cm/mm nett oppå rørene og så støpe, han sa at dette var sånn man gjorde det, ferdi snakka. Jeg er litt usikker på så tenkte å høre med dere på forumet? for dette blit jo liggende rett på isolasjon og blir langdt ned i støpen?
Jeg ville hatt rørene så nærme overflaten som muulig, og så tynn støp som mulig for å slippe å varme opp unødvendig mye betong. Hvis rørene stripses fast i nett som er løftet opp fra isolasjonen vil dette i utg.pkt hindre rørene å flyte opp. Alternativt kan rørene fylles med vann for å hindre oppflyting. Hvorvidt det er dette som er bakgrunnen for ønske om nett både under og over vet jeg ikke. Kan man evt støpe tynnere med dobbelt nett?
Siving
Leilighet (2009-2011)
Husprosjekt (2011-2020)
Hytteprosjekt (2016- )
Husprosjekt (2021- )
Er vel 10cm støp som er planen og med han sin løsning blir vel rørene 7cm ned i betongen... kan vel glemme nattsenking.. hehe er jo jeg som bestemmer, men aner ikke hva som er "normalt"... neste hus settes bort på anbud!
Siving
Leilighet (2009-2011)
Husprosjekt (2011-2020)
Hytteprosjekt (2016- )
Husprosjekt (2021- )
Isolasjon 25 cm tykkelse over pukk. Påstøp 10cm. Funker supert.
Glem dette tullet om nattesenking av temperatur, du må jo erstatte den senkede energimengden neste dag uansett.
5cm XPS på tidligere støpt dekke. ett lag med 15 cm nett for å stripse rørene til, og ett lag 15cm armering på toppen for å armere betongen. 10cm påstøp. Man får kjøpt masse flotte klemmer plater og verktøy etc, men denne metoden gjør jobben med vanlig avbiter og strips fra europris.. Mange rørleggere som gjør det på denne måten..
Varmetapet til omgivelsene er omtrent proporsjonalt med temperaturforskjellen. Kan man redusere temperaturforskjellen en del av døgnet, så reduserer man også varmetapet tilsvarende for den delen av døgnet.
Ulempen er at rørene kommer langt ned i støpen, men rørene må uansett varme opp betongen, selv om det kan virke noe raskere dersom rørene ligger nærmere overflaten.
Fordelen er at rørene er mye bedre beskyttet (fra å bli tråkket istykker) under støping av dekket/gulvet da det ligger under hoved-armeringsnettet. Og man reduserer risiko for opprissing langs rørene fordi armeringen er over.
Vår eksterne byggeblogg