1,426
27
3
Vannbåren varme - hva skal vi velge??
12
0
Vi er veldig i tvil på om vi skal velge væske-vann eller luft-vann i vårt hus.
Er det noen som har noen gode råd?
Hva tenker dere forhold til å velge vannbåren varme eller varmekabler i utleiedel?
Huset bygges på Vestlandet, så stort sett mildt klima.
Ca 270 m2 til oss selv + 55 m2 til utleie.
Er det noen som har noen gode råd?
Hva tenker dere forhold til å velge vannbåren varme eller varmekabler i utleiedel?
Huset bygges på Vestlandet, så stort sett mildt klima.
Ca 270 m2 til oss selv + 55 m2 til utleie.
Hvis en gjør litt selv med rør, så er det vel mest økonomi på kort og lang sikt med varmepumpedrift også i utleiedel.
Husk å overveie "døra" vs selvstendig boenhet.
Hvilken støy får man av l/v? Støy fra selve varmepumpen?
Hva med om vi ikke gjør noe selv, er det rimeligere å gå for varmekabler?
Skjønte heller ikke var du mente med "døra" vs selvstendig boenhet?
Støy: viftestøy ute, både til dere og terrassen til naboen. Enkelte velger bergpumpe for å unngå dette.
Varmekabler alene er nok enklere å innstallere og drifte enn vbv, men her har dere tenkt vbv for størstedelen av huset, da er det vel ikke smart å droppe muligheten for vp på 1/3-del av arealet? Kanskje blir det med dere som mange - at utleie opphører etter noen år og dere skal fyre det selv.
"Døra" referer til masse diskusjon her på BB om 1) utleie del av egen bolig vs 2) utleie av selvstendig boenhet. "Døra" er omtalt i skriv fra dep. Med en (låst) dør mellom egen bodel og den del dere leier ut, så leier dere ut "del av egen bolig". Uten dør, leier dere ut selvstendig bolig. Det siste kan være dyrere å etablere og å drifte grunnet evigvarende doble avgifter til kommunen. Søk på BB etter diverse tråder.
Har du noen formening om forskjellige varmepumpemerker?
Vi har pt fått tilbud på Nibe og Vaillant om det sier deg noe.
Mhp selvstendig boenhet, det kan ligge restriksjoner på det i reg.bestemmelsene. Enkelte kommuner har også varierende syn på depatrementets skriv om døra som definisjon på selvstendig boenhet. Tryggest å ta en prat med dem. Sjekk også eiendomsskatt med/uten døra, kommunene vurderer forskjellig.
(Egentlig, vurder å bygge litt mindre og dropp utleie? Kan være en reserve, men mange her som står tomme fordi folk vil ha huset for seg selv etter få år)
I endel innlandsstrøk er det jo fimbulvinter hvert år, og der er som regel væske/vann-VP det eneste som gir høy virkningsgrad, men i mildt Vestlands-klima kan luft/vann være et absolutt gyldig alternativ ... forutsatt at du aksepterer viftestøyen.
Nibe har en lang histore med "Best i test", og må regnes som en av de virkelig anerkjente merkene særlig på væske/vann og luft/vann. Ikke nødvendigvis det billigste, men med rykte for å være pålitelige og robuste. Jeg (liksom KjellG) har heller ikke lagt merke til Vaillant tidligere, men når jeg kikker rundt på nettet virker det som å være et svært etablert firma i Europa. Det jeg finner om det på norsk er alt sammen ganske nytt materiale; det tyder på at de gjør en seriøs innsats for å komme inn på markedet.
Jeg har ikke funnet ut om Vaillant har ineverterstyring, eller sagt mer folkelig: variabel hastighet på kompressoren. De nye Nibe-modellene (1155, 1255) går med lavere hastighet når varmebehovet er mindre. Det gir mindre støy, men også jamnere varmetilførsel, og unngår stadige start/stopp (som sies å være en en vesentlig slitasje-faktor).
En ikke-inverter-pumpe har kun på/av: Hvis den går, går den på full stim, og er det ikke behov for så mye varme må den slå seg av og på (og av og på og av og på...). Det er vel alminnelig enighet om at en pumpe med inverterstyring er et betydelig bedre valg når andre forhold er sammenlignbare. (Det kan hende Vaillant er inverterstyrte, men de skryter ikke av det i den reklamen jeg har funnet, og de fleste produsenter skryter dersom de har det!)
Med termostatstyrte sløyfer er jeg ikke se hvordan en inverterpumpe kan gi noe jevnere temperatur?
Som sagt: Dette er foreløpig ikke basert på egen erfaring, bare hva andre rapporter.
Mulig det er flere faktorer. Kollektoren er jo mer eksponert for naturkreftene, slik at den kan gå i stykker. Dessuten er temperaturen lavere i elva enn i en energibrønn - ihvertfall om vinteren.
Sjøkollektorer er vel også eksponert for naturkrefter, ankring mm. Med åpen sjøkollektor må man ha en veldig dyr varmeveksler som tåler saltvann.