pwb
   #21
 2,283     Ski     0
Jeg har dog aldri likt normens krav om testing, hvor sluk plugges og rommet nærmest fylles med vann over natten


HVA, er det virkelig slik de gjør det? Er det en Rilum patent av noe slag? Hvordan kan man finne en liten lekasje når man gjør slikt og hvis det er meningen man skal finne en liten lekasje hvordan er man sikker på at det ikke bare er fordampning?

   #22
 467     Stavanger     0
Adeno: Når en benytter en betongsparkel over avretting eller støp er det for å få ut små ujevnheter som jeg beskrev til fingertuppen over, det er ingen uting, og slettes ikke ukjent å gjøre slik, om en vil gjøre ting dønn skikkelig. Men som du sier en tilstreber å få riktig fall i første forsøk.

Når det blir nevnt flatt gulv, så kan en vel si det slik at det er vel nesten en regel uten untak at ingen gulv blir helt 100% flat. Om en synes 1:100 er drøyt fall, så kan en legge med 1:200, den synlige forskjellen er stor, men en har da fra grunn av jobbet aktivt for ikke å få motfall. Alternativt, støpe flatt og bruke betongsparkel som nevnt her og ovenfor. Jeg har aldri lest ett krav som sier "tilstrekklig fall" uten å konkretisere det opp mot tallene som jeg har nevnt og som igjen er en del av våtromsnormen. Jeg venter i spenning på en slik referanse.

Vann renner ikke i sluk om det ikke er fall, er det flatt så ligger det stille og ansamler seg oppå fliser, eller gjerne under i lim og over membran, da til det dampes vekk over tid.

Det er også lov å bruke hue når en planlegger bad, ved å se på antall liter i sekundet ett eller flere sluk tar unna, rør dimensjon 110 mm, 75mm, eller 50mm til skrikende nøds...
Videre hvor mange liter per sekund dusjen eller dusjene i sonen serverer. Hvor lenge en dusjer, areal/volum i dusjsonen, etc etc. Da får en en lettere oversikt på hvor en ligger "i terrenget".

Det å sjekke membrantettheten er jo en vesentlig del av det å legge membranen og ferdigstille den, om en hopper over dette punktet selv, så er det ihvertfall ikke god kotyme å anbefale andre å hoppe over en slik test!

pwb: Om en er bekymret for fordampingen!! så kan en i teorien finne ut hvor mye som normalt fordampes om en har temperatur på vann og luft samt volum og luftfuktighet og dørene lukkes gjennom testen, og en måler høyden på vannet før etter. Nå vil jeg ikke tro at fordamping er noe problem, og heller ikke at det regnes på det.

Testen foregår normalt over ett døgn, så... jeg vet ikke men ett morsomt eksperiment vil jo være å fylle en Rema1000 bærepose med vann, stikke et knappenålshull i den og se hvor mange timer det tar før den er tom Smile Ett godt spørsmål igrunn pwb, hvem tar "pose utfordringen"?
   #23
 467     Stavanger     0
Pappen som er brukt er asfaltimpregnert forhudningspapp Hadde kanskje vært best med ullpapp eller lignende, men tror det går fint med den jeg har brukt også. Har bygd opp alt fra 1mm til 0,5cm, da jeg ikke har noe annet å legge under der for at sponplatene skulle være flush. Det er bare for at sponplatene ikke skal "henge" over enkelte bjelkelag.


Hmmm, jeg tenker igjen at, skal du bygge selv så må du jo ha verktøy til å lage feks lekter, enten høvle de til eller sage de til...

Det å fylle ut en millilmeter eller to er sikkert ok, du strekker deg jo opp mot 5mm, om det går noen grense noen plass vet ikke jeg, men det er vel litt snodig løsning. La oss si at den fungerer...
jaf
   #24
 6,305     tromsø     0
Kan ikke fall tas med lirer ?  Eller er det for gammeldags ? Festes i vegg og  i noen bjelker. Tas bort etter støping. 2 lindab bjelker på hver side av senter holder mye (skrus i bjelker). Blanding av lindab og tre virker veldig sterkt. Eller under vaskemaskin. http://www.lindab.com/no/documents/stenderverk/systeml%C3%B8sninger_bjelkelag.pdf  Det går med 0,5m2 sement med egenvekt 1250 kg. Og så kommer det kanskje en miele vaskemaskin oppå gulvet. Kommer sluk i konflikt med noen bjelker ?
   #25
 677     Norge     0
Jeg har aldri lest ett krav som sier "tilstrekklig fall" uten å konkretisere det opp mot tallene som jeg har nevnt og som igjen er en del av våtromsnormen. Jeg venter i spenning på en slik referanse.


Det er vel TEK10

Våtrom skal ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antas å bli utsatt for vann i brukssituasjonen.
Rom med sluk skal være utformet slik at eventuelt lekkasjevann ledes til sluk.


Veiledning til forskriften sier dog noe om fall rundt sluket, men selve forskriften er ikke mer konkret enn "tilstrekkelig fall", og det er også det eneste relevante kravet.

Våtromsnormen er tross alt båre vås skrevet av mafian, og ikke noe reelt krav i noen som helst sammenheng.

Det er forøvrig de færreste som følger normens krav til lekkasjesjekk, ved å fylle rommet med vann i 24 timer.
jaf
   #26
 6,305     tromsø     1
1250 kg betong, 250 kg fliselim og fliser og en vaskemaskin på 94 kg = ca 1600 kg. Enig med adeneo, fall er viktig. Det er forskjellen på gode og dårlige bad. På dårlige bad uten fall, blir fort sluken høyeste punkt. Fall må ikke bygges opp med avrettingsmasse eller fliselim over membran. Da kan alt over membran løsne ved temperatur forandring. Siden det lett blir så mye vann i alt over membran.
   #27
 677     Norge     0
Enig med adeneo, fall er viktig. Det er forskjellen på gode og dårlige bad.


Takk for det, men du la merke til at jeg hevdet at man kunne droppe fall på badegulvet og legge det helt i vater ?

Altså, det er ingenting i veien for å droppe fall på hele gulvet, og kun ha fall rundt sluk til dusjen, så lenge det er i henhold til byggforskriftens krav. BVN er i grunn helt irrelevant.

Jeg personlig synes det som oftest ser penere ut når det er ikke fall på hele gulvet, men hvorvidt man kan droppe fall på hele gulvet og kun opprettholde fall rundt sluk, kommer nok an på en hel del ting.

For eksempel vil det ikke alltid være synlig med litt fall, og da kan man like gjerne legge litt fall, ettersom jo mer fall desto bedre i forhold til fukt.
Men, på enkelte bad blir 1cm fall på meteren svært synlig etter fliselegging, og da hadde jeg heller droppet hele fallet og kun hatt fall rundt sluket.

Det forutsetter selvfølgelig at man kan støpe uten å få svakker og motfall, som egentlig burde være forholdsvis enkelt å få til.

Jeg er heller ikke i mot avrettingsmasse, det er flotte saker til sitt bruk, men må man bruke avrettingsmasse på et nystøpt gulv for å lage fall, så har man gjort noe feil.

Og som nevnt av jaf har avrettingsmasse ingenting over membranen å gjøre, og de fleste slike "masser" tåler ikke fukt særlig godt, selv om noen gjør det.

Dog så renner vann til sluk helt fint uten fall, det er rett og slett ikke mulig for vann å bli liggende på et helt rett gulv med sluk, bortsett fra kanskje noe dråpedannelse og mikroskopiske mengder vann, som sannsynligvis også blir liggende igjen på samme måte på gulv med 1:100 i fall.
De færreste spruter vel rundt med vann på hele badegulvet, og membranet på gulv utenfor dusjsoner og lignende er i hovedsak der for å sikre ved lekkasjer, og da spiller det som regel liten rolle om gulvet er i vater eller har fall på 1:100.




jaf
   #28
 6,305     tromsø     0
Ok. Bet meg merke i "fall kun rundt sluk. "Da kan 80% av badet være uten fall? Det kan være vanskelig å ikke ha noen fall på det siste 20% rundt sluk?
   #29
 677     Norge     0
Måtte søke opp forskriften så ikke jeg bommer totalt, men skal det være forskriftsmessig må det altså oppfylle følgende

For å oppfylle funksjonskravet i forskriften må en av følgende ytelser være oppfylt:

  • Tilstrekkelig fall vil være 1:50 minimum 0,8 m ut fra sluket dersom dusjen er over sluket. Hvis dusjen ikke er over sluket, må det også være fall 1:50 fra og med dusjens nedslagsfelt og til sluket.

  • Det må være fall mot sluk på hele gulvet, minimum 1:100. Fallet må være jevnt fordelt i rommet, men kan med fordel økes i dusjsonen. Våtrommets vanntette sjikt må i alle ytterkanter nå minimum 25 mm høyere enn overkant slukrist.


  • I tillegg til dette må følgende være oppfylt:
    Lekkasjevann skal ledes til sluk fra ethvert sted i våtrommet. Dette medfører at det i de fleste tilfeller må være fall til sluk på hele gulvet.


    Slik jeg leser det, så må ett av punktene oppfylles, slik at går man for den første løsningen så har man fall rundt sluket, men ikke på resten av gulvet.

    At veiledningen nevner at det i de fleste tilfeller må være fall på hele gulvet for at lekkasjevann alltid skal ledes til sluk, anser jeg som at det ikke nødvendigvis være fall dersom gulvet er i vater og lekkasjevannet uansett vil renne til sluk.

    Det er jo ingen tvil om at vannet renner raskere desto større fall det er på gulvet, og at det er derfor er bra med fall, jeg mener kun at forskriften åpner for flatt gulv, unntatt selvfølgelig i dusjsonen, men det er mulig jeg tar feil ?
    jaf
       #30
     6,305     tromsø     0
    Gulvet kan være flatt, (det er vanskelig å lage gulvet helt flatt) men det må være en 25 mm terskel som hindrer vann i å renne ut på gangen, Hvis jeg husker rett. Terskel leder vann til sluk.