#51
 2,435     Hordaland     0
Det jeg ikke skjønner er hvorfor dette kravet kommer. Det er jo åpenbart at elektrikerbransjen er meget gode lobbyister, både denne og flere andre regler er merkelige. Trur dette bare fører til at flere velger å ikke ta kontakt med elektriker når man skal gjøre noe som man "faktisk" trenger en elektriker for å gjøre. Hvis det var så farlig å koble med stikk så kunne man i det minste satt krav om direktekobling eller rundstift.

Kravet er nok ikke innført av bransjen selv, men av DSB.

Det er tillatt å benytte rundstift som tilkobling av VVB. NEK er ikke et juridisk lovverk, men en veiledning til hvordan man kan oppfylle kravene i forskrift (FEL) og lovverk. Kravet til at VVB skal kobles direkte bunner ut i samme argumentasjon som krav til CEE-stikk for el-bil. Av erfaring og statistikk kan man si at det er stor fare for varmgang i vanlige stikkontakter. Ettersom CEE-stikk er godkjent for å løse problematikken med el-bil, så kan man risikovurdere det dit hen at CEE-stikk-løsningen er godt nok også for VVB.

Den umiddelbare utfordringen med CEE-stikk i bolig er krav til barnevern for stikkontaktuttak. Dersom CEE-stikket plasseres i en høyde som er utilgjengelig for barn (eksempelvis 1,80cm over gulv) så kan man igjen risikovurdere det dit hen at CEE-stikk er en godkjent løsning for tilkobling til VVB. I et slikt tilfelle har man også opprettholdt kravene til mulighet for utkobling/frakobling.

CEE-stikk er en del brukt for tilkobling av VVB. Ulempen er at tilførselskabelen som regel blir for kort for å opprettholde krav til tilstrekkelig høyde (utilgjengelig for barn), hvor man i stedet klipper av støpsel på eksisterende tilførselskabel og sørger for permanent tilkobling.

Det er mange løsninger som er godkjent, og jeg vil si at en del av utfordringen er manglende informasjon til kunde fra elektriker. Elektriker gjør ofte det som er raskest og enklest, for at det ikke skal gi enda høyere elektrikerregninger. Vil du at elektriker skal skifte tilførselskabel til VVB, samt levere CEE-støpsel og CEE-stikk, så er det fullt mulig, men kostnaden er tredoblet.
Signatur

  (trådstarter)
   #52
 24,668     Akershus     0
Det jeg har sett mest av mhp brunbrente ting er ikke stkkontakter, men lampeskjermer! Vet ikke hvordan elektrojussen er nå, men før het det seg at hvermansen kunne bygge skjøteledninger og lamper. F.eks med en gammel vinflaske full av stearin som lampefot.

50W halogen er skumle greier.
Signatur
   #53
 486     0
Kravet er nok ikke innført av bransjen selv, men av DSB.


Du vet like godt som meg at DSB er løpegutten til elektrikerbransjen. Men la oss legge den diskusjonen død.

Ved nybygg vil kostnaden med CEE-stikk kontra fastmontering være minimal, skulle gjerne sett mer bruk av slik stikk til strømkrevende utstyr. Det brukes jo bare mer og mer i næringslivet. De har jo ett lokk du må åpne for å koble til stikk, er ikke det tilstrekkelig barnesikring?
   #54
 2,435     Hordaland     1
CEE-stikk oppfyller i utgangspunktet ikke kravet til barnesikring. Lokket er rimelig enkelt å åpne, og et CEE-stikk har relativt store åpninger for innføring av metallisk ledende deler når lokket er delvis åpent.

Kostnadsmessig så blir summen fortsatt tredoblet ved montering av CEE-stikk i en ny bolig, sammenlignet med om man kun klipper av støpsel og setter på noen WAGO bak et lokk.
Signatur
   #55
 486     1
Fordelen er at man da ikke trenger elektriker for å bytte eller utføre service på VVB senere. 150 kr så har man CEE støpsel og stikk.
   #56
 2,435     Hordaland     0
Skal du ha det levert av elektriker snakker vi fort 2000kr ekstra, kun for tilkobling av VVB.

Ellers enig i at det forenkler det meste, og det burde vært flere som velger CEE-stikk. Årsaken til at det ikke blir gjort, er vel ganske åpenbart merkostnaden.
Signatur
   #57
 3,587     0
Hvordan er det med VV-VP-anlegg - jeg har fått inntrykk av at de normalt krever fast tilkobling (kanskje mest pga. en el-kassett for bruk når 'naturvarmen' ikke er nok) - kan også de tilkobles via stikk, bare man velger rett type stikk?

Jada, spørsmålet har litt 'prepper'-undertone - jeg medgir det. Det som ligger bak er naturligvis tanken på at strømmen kan bli borte over lengre tid. Hvis det da er mulig å drive VPen fra et diesel-aggregat klarer man seg langt bedre gjennom en fimbulvinter enn ved å bruke aggregatet direkte til å drive panelovner (som man heller ikkke har lenger, etter at VPen kom på plass!). Siden VPen enda ikke er på plass hos meg kan jeg fortsatt velge en stikk-basert løsning dersom det er teknisk mulig, og lovlig, når den installeres.

   #58
 2,435     Hordaland     0
Først og fremst ville jeg vært skeptisk til å drifte en væske-vann varmepumpe direkte fra et aggregat. Har du betalt 35.000,- for aggregatet, så skal jeg være enig i at det kan la seg gjøre, men jeg ville fortsatt vært skeptisk.

For å svare på spørsmålet ditt er det ingen ting som tilsier at en varmepumpe skal ha fast tilkobling. Det er fullt tillatt med stikkontakt. Årsaken til at det ikke er så mye brukt er at man ikke har direkte behov for stikkontakt, samt at man må benytte CEE-stikk som gir litt utfordringer i forhold til krav til barnevern i bolig, CEE-stikk er heller ikke noe estetisk vakkert, samt at CEE-stikk gir en økt monteringskostnad kontra direkte tilkobling.
Signatur