#32
 24,670     Akershus     0
Det som er fint med BB er at en ikke får leve lenge i villfarelse.  Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #33
 303     Vestfold     0
Det er ikke fuktigheten i lufta som øker når du kjøler den ned, men kald luft holder på mindre vann enn varm luft. Hvis du kjøler et volum luft ned til det kondenserer har du nådd duggpunkts temperaturen, og kjøler du det ytterligere ned vil vannet begynne å renne. Det er derfor det blir vannperler på kalde rør i varme rom Smile

Både ventilasjon og VP må ha et sted å gjøre av kondensvannet. VP leder det gjerne ut igjen gjennom et rør. Min erfaring med balansert ventilasjon er at du bare kan glemme å bruke det til kjøling. Ventilasjonsanlegget pumper utelufta inn og holder den 26 grader så blir det det (eller helst varmere) inne også. Da må du i så fall tilrettelegge huset for aircondition og det tror jeg er ganske dyrt. I tillegg får du lite pene og støyende greier i taket på alle rom. Jeg er ikke i tvil hvertfall. VP til kjøling fungerer utrolig fint hos oss !
   #34
 1,015     Revetal     0
Når det allerede er installert vannbåren varme, eller det i nye hus vurderes installert, hvorfor i all verden vurdere en egen separat luft/luft VP/AC? Det trengs jo ikke egen fancoil engang om dette integreres godt i det vannbårne systemet.

Å velge luft/vann VP ville gitt vesentlig høyere dekningsgrad, hele året, og viftestøy inne kan ofte unngås.

Er klar over at engangskostnadene blir langt høyere, men når energidekningsgraden totalt i huset fort kan tidobles er det jo litt å gå på...
Signatur
   #35
 223     0
Bettum: Kan du utdype litt den delen her:

"Det trengs jo ikke egen fancoil engang om dette integreres godt i det vannbårne systemet."

Høres veldig interessant ut - spesielt for oss som skal bygge nytt til våren (skriver kontrakt rett over ferien), og som er veldig bekymret for innetemperaturen (helt krise der vi bor i dag, TEK07 rekkehus - "aldri" under 26 grader inne på sommeren hvis det er sol (som selvsagt delvis kunne løses ved bedre solskjerming også))
   #36
 1,015     Revetal     0
Vannbåren varme i gulv-, vegg- eller takflater kan like gjerne være kjølende flater ved at det distribueres kaldt vann fremfor varmt når det trengs. Det er både mer energieffektivt og komfortmessig mer behagelig.
Signatur

   #38
 1,015     Revetal     0
Jo, men temperaturene kan (les: bør) styres og begrenses utifra luftfuktighet og dermed kondenseringspunkt.

Slike løsninger blir ofte kombinert også med luftavfukter som aktiveres ved behov for å kunne kjøle mer.

I motsetning til i fancoiler så vil store flater også medføre langt høyere vann- og overflatetemperaturer på kjølingen for å dekke behovet.
På samme vis som gulvvarme er lavtemperatur varme, så er gulvkjøling "høytemperatur" kjøling.

Det kondenserer derfor ikke like lett, men må selvsagt styres.



Signatur