2,254    30    1  

Hjelp! Vannbåren og elektrisk varme i ny funkisbolig.

 55     0
Hei,

Vi er to samboere som for øyeblikket er i starten av en byggefase hvor grunnarbeidene straks er ferdige.

Vi har bestemt oss for å gå for en delt løsning med både vannbåren- og elektrisk varme støttet av luft-til-vann-varmepumpe. Hovedsaklig våtrom og flisbelagte rom med elektrisk varme og vannbåren varme i resten av bygget (bortsett fra 2. etasje (kjøkken og stue)).

Etter å ha lest litt ulike meninger, både her på forumet og rundt omkring på nettet, så prøver vi å få oversikt over hvilke rom det faktisk er nødvendig med vannbåren varme i, og om det er rom det er helt unødvendig i.

  • For det første, så bestemte vi oss i planleggingsfasen, basert på kostnader, at vi ikke skulle ha vannbåren varme i 2. etasje. Dette er noe vi nå revurderer, både på grunn av det langsiktige bildet og fordi radiatorer, estetisk sett, ser forferdelige ut. 

  • For det andre, så lurer vi på om det kan bli overflødig med vannbåren varme på soverom, og om det potensielt kan føre til en "for varm" soveromstemperatur. Vi liker begge kjølige soverom, men ikke nødvendigvis iskalde gulv.

  • For det tredje, så vurderer vi å legge opp til egen varmtvannsbreder for utleieleiligheten for å unngå at leietageren(e) bruker av vårt varmtvann. En utfordring her kan være at vi må gå bort ifra vannbåren varme i utleiedelen, eller lar dette seg skille på noen måten uten at de må ha en helt egen teknisk løsning for dette? Eller kan det være like så greit å kun ha elektrisk varme i hele utleieleiligheten?



Litt om huset:
Bygget blir et rent betonghus av 15cm isolerte betongvegger for yttervegger, innvendige lettvegger av tre og etasjeskillere av betongdekker à 20cm (eller mer - ikke helt avklart). Det går over tre etasjer, hvor U.etasje er utleieleilighet, kjellerstue og oppbevaringsbod. 1. etasje er hovedsaklig sove-, teknisk- og og baderom, mens 2. etasje er kjøkken, stue og et kontor med bad hvor kjøkken og stue er en åpen løsning på 70kvm.

Mener å huske at U-verdien på huset er beregnet til 0,17.

Diskusjon og forslag til forbedringer tas gledelig imot!

   #1
 3,573     buskerud     0
Greit å ha varmekabler i tillegg til vbv på bad, ikke nødvendig , men da slipper varmepumpa gå på en minimum tur temp for å lage varme flisgulv om sommeren. og er moderne hus vil neppe trenge så høy tur temp på vannet vinterstid, så ønsker man skikkelig varme fliser i området -10 til pluss 30.. Så er det kjekt.
Ikke nødvendig, men det kommer ann på ol man liker glovarme flisgulv eller ei Smile

Du kan ha egen samlestokk og måler på vbv forbruket til leieboeren. Varmtvannet og.

Jeg leide ut min underetasje med oppvarming og vv inkludert i leien. Bare å estimere, og justere etter et år hvis de har brukt mere eller mindre enn beregnet. Du kan naturligvis inkludere en ca 1/1 fyringskostnader til leieboeren, og beholde fortjenesten en vp gir deg.

Bedre butikk å inkludere fyring og vv, enn å påkoste masse måleutstyr .
   #2
 98     Stange     0
En oppvarmet betongplate i underetasjen vil ha en positiv virkning på varmen i huset, og jeg ville ihvertfall lagt varme der og på gulv i øvrige etasjer hvor man har på støp.

Varmekabler på bad:Har litt vanskelig for å være enig i at det er nødvendig når man har vannbåren varme. Overflatetemperaturen kan stilles høyere ved bruk av infrarød temostat og tett c/c avstand på rør. En inverter styrt luft/vann varmepumpe, vil gire seg ned og slå seg av når det ikke er behov. Varmebehovet er selvsagt mindre på sommeren, men pumpen betjene også normalt varmtvanns -produksjon til forbruk.

Varmekabel på bad har den ulempen at om døren står åpen, vil den guffe på og stå for oppvarming av arealer den ikke er ment å varme opp. Når strømprisen er høy, kan det være en ubehagelig overraskelse.

Bi leilighet:Her kan man som nevnt over måle eller stipulere strømforbruket. Et annet alternativ er et separat vannbåret anlegg med egen varmekilde som i første omgang kan være strøm på leietakers måler.

Varme i 2 og 3 etasje:Dette er vel et kostnadsspørsmål, men det er ikke tvil om at gulvvarme er komfortabelt. Den går faktisk an å skru av på et soverom . Synes løsning med EPS sporplater, varmefordeling og overdekning med gips er en fin sak i gulv med bjelkelag. Det må imidlertid bestemmes før huset reises fordi det må legges inn ekstra høyde - vanligvis i form av en dobbel svill.

Er økonomi et viktig punkt, kan det være et alternativ å legge i støpte og på støpte gulv for så å "bo seg inn". Blir det behov for tilleggs varme er viftekonvektor (lav temp radiator med vifte) tilkoblet det vannbårne anlegget et alternativ - selv om den avgir noe sus. Hvor mye varmen fra underetasje vil spre seg i huset kan variere og avhenger også av ventilasjonen.
Signatur
   #3
 10,486     Akershus     0
Når du først investerer i varmepumpe og anlegg til det, høres det merkelig å ikke dra vannrørene til alle rom.

Du sier at dere "revurderer vannbåren i 2. et. fordi radiatorer er stygge".

Betyr det at du vurderer GULVVARME fordi ... ? Radiatorer er normalt også "vannbårne". Du får også viftekonvektorer, som ser ut som innedelen av ei varmepumpe. De er også vannbårne. Greit å skille begrepene litt, så man vet hva du faktisk spør om.
Signatur
   #4
 919     Norge     0
Dersom du legger vbv så mener jeg du bør droppe el kabler. Varmepumpen må uansett gå om sommeren for å produsere varmtvann. Jeg la vbv i gulv i nesten alle rom for 1,5 år siden. Leiligheten fikk en viftekonvektor. Den har også varmtvann fra varmepumpen. Har lagt på 700 på leiga for strøm.
Totalt forbruk av strøm fra 01.desember14-30.november15 var 17000kwh på 260 kvm inkl leiligheten. Tidligere var det ca dobbelt.
Vi har vbv i alle soverom bortsett fra 1 (det kommer der også) og har styring på det slik at vi har varme på noen timer før vi legger oss her og en time før vi står opp for å ha en lunk i gulvet.
   #5
 3,573     buskerud     0
Grunnen til at jeg nevner varmekabler, er at jeg, inkludert de jeg kjenner uten vk i badegulv må kjøre en minimum tur temp på ca 28-30 grader om sommeren  for at badene skal bli varme nok til å tørke håndkler ol.  Flisgulv kjennes fort kalde ut, om sommeren med 20 grader ute,  kan jeg fort ha 23-25 grader på badet med 25 grader tur, men flisene kjennes iskalde ut. Og så kommer det ann på hva slags varme på bad du er vant til... pleier du å kunne steke egg og bacon på flisene året rundt, får du ikke det med vbv før det blir kaldt ute. fliser kjennes fort litt kalde ut ved tur temp under 30, men opp i 45 så kjennes de glo varme ut)  men for normalen, holder vbv bra nok.

Men til gjengjeld er det ikke akkurat dyrt å ha en minimums tur på 30 grader, som kun går til badene om sommeren.  Da det omtrent blir gratis å produsere med vp.  Det eneste det krever er at man enten har romtermostater eller stenger alle andre kurser...  fordi 30 grader tur, uansett hvor godt regulert inn anlegg vil blir grusomt varmt på andre rom.

Det andre er, alle jeg kjenner med nye hus som ikke la vbv i alle etasjer og rom angrer etterpå...  de som gjorde det, lovpriser de som anbefalte dem det.  Begynner å bli en 2-3 på hver side av den saken nå... så litt erfaring har jeg høstet.  fellesnevner er at de som droppa vbv i etasjene over grunnflata angrer.  Akkurat om man har vbv eller en panelovn i f.eks et soverom i 3. etg, har ikke så mye å si, men er det en type stue der, bør om ikke annet det rommet ha.

vp blir det best butikk å ha det i flest rom.  Jeg hadde heller bare inkludert oppvarming og vv i husleia...  med vbv finnes det grenser på muligheten for å sløse, og trenger tilfeldigvis leieboeren grusomt varme rom, så setter de bare fram en ojleovn som de betaler for av egen strømregning( det gjorde mine, fordi dama til en leieboer, likte 25-26 grader i stua)
   #6
 919     Norge     0
Jeg har fast temp på 35 grader ut og termostatstyrte kurser (som for el kabler)
Trenger ikke tenke på noe justering gjennom året som var viktig for meg (og heller ikke så kostbart).
Var utekompensert justert kurve de første ukene før termostater var kommet og jeg er glad for at jeg slipper justering på soner som jeg ser for meg det alltid vil bli uten termostater.
   #7
 919     Norge     0
Kan for øvrig nevne at jeg la varmekabler på hovedbadet. Det har vert på for testing, men det er ikke blitt brukt. Bortkastede penger..

KE
   #8
 3,673     Hordaland     1
Jeg ville lagt rør i alle rom, også våtrom. Er du i tvil om temperaturen i badegulvene kan du legge inn temperatursensor i gulvet og regulere deretter. Selv er jeg tilhenger av både luft og gulvsensor i alle gulv, på badet er vel ikke luftsensor nødvendig siden gulvet har så høy temperatur at luften er mer enn varm nok, i tillegg vil en gjerne ikke ha brytere på innsiden av badet.
Når det gjelder leiligheten ville jeg også der lagt inn rør i alle rom, også kan du fyre med elektrisk kolbe hvis du ønsker at leietaker skal stå for regningen, da kan du senere koble leiligheten til varmepumpen om du ønsker det.
   #9
 16     Norway     0
Flyttet inn i ny funkis bolig August , la rør i alle rom. Alle kurser er 20mm rør , og lagt i sneglehus formasjon.
På våtrom la jeg cc 10cm , dette ble veldig bra , ikke en sjangse til å føle kalde "soner" på flisgulvet ,med så tett CC mellom rørene føles gulvet varmere enn det egentlig er også. Så du kan senke tur temperaturen.

Ellers la jeg cc på 20cm i resten av huset , untatt garasjen , der ble det cc 30cm.
Så de annbefalte CC på minimum 30cm på 20mm rør , er redd att da hadde jeg følt kalde "soner" på barføttene , går litt mere rør og må dele store rom inn i soner med tettere CC , men du verden for en jamn å fin temp i gulvet det ble.

Ikke koster det allverden ekstra heller.
   #10
 1,015     Revetal     0
Woodbear: Det du nevner ift kalde gulv når varmt ute er en enkel justeringssak på varmekurven. Langt enklere og rimeligere å justere litt på denne, fremfor å legge varmekabler. Jeg tør påstå gratis.

Som andre nevner så står jo også VP for oppvarming av varmtvann, enten som en integrert løsning med tappevannsprioritering, eller uansett i det minst som forvarming.

Fossace: Slik du har valgt å gjøre det er som musikk i ørene til en varmeteknisk nerd Smile

Til TS kpfaaland: Dropp for all del varmekabler når dere uansett skal ha vannrør! Vet mange foreslår dette, men jeg mener helt ærlig at disse bør finne seg en annen jobb, for det grenser til hjernedødt.
Hvis dere har så mye ekstra på byggebudsjettet å kaste bort penger på så er det jo helt fint med smør på flesk, men da er det ikke noe å vurdere om dere skal ha vannbåren gulvvarme i 2. etasje heller. For at gulvene skal kjennes varme kan dere bare ha vinduene åpne året rundt.

Det er komplett umulig å ha varme gulv kombinert med kalde soverom. Romtemperatur vil i det nye huset vil stort sett være ca 1 grad under gulvtemp. 25 grader lunk på gulvet betyr altså 24 grader i lufta.
Det blir gjerne for varmt for mange av gjenvunnet ventilasjonsvarme alene. Mange sover med vinduene åpne for å få friskere (les: kjøligere) luft på soverom. Dette sørger igjen for at varmegjenvinningen på balansert ventilasjon blir minimal, energiforbruket deretter, men både myndighetene og Enova mener dette er så kjempesmart at det er påbudt for alle.

Gi leiligheten både varme og varmtvann fra felles system og legg på en tusenlapp, de skal sløse ufattelig mye varme før det ikke lønner seg.
Signatur