#11
 3,573     buskerud     0
Så lenge man har romtermostater, så kan man ha varme bad og lunka soverom med høyere varmekurve.
Jeg har vk på mitt nyeste bad, slang i for humorens skyld .. Ja, totalt meningsløst, aldri vært skrudd på.
Bare nevner det, da jeg kjenner folk som ønsker å brenne seg på badegulvet.. Men de har også venner seg til litt mindre ekstrem temp

KE
   #12
 3,673     Hordaland     0
Jeg installerer både luftføler og gulvføler også får jeg se etterhvert hvordan jeg vil vektlegge de to temperaturene.
   #13
 1,015     Revetal     0
I en tidligere eldre bolig med oljefyring gikk vannet på badet ushuntet med samme temp som radiatorene. Der ble ingen stående stille lenge for å si det sånn...

Poenget er at gulv med vannbåren varme får så jevn og høy lunk man kan ønske, det er bare å justere på selve vanntemperaturene, og glemme alt som romtermostater og gulvfølere etc. Sånt må varmekabler ha, men er komplett unødvendig på vannbårent.

Som standard så er de fleste varmekurver innstilt for radiatorer, fordi det er mest utbredt i alle andre land. Gulvvarmekurven, spesielt i nyere boliger er derimot svært mye flatere, men har gjerne en høyere paralell forskyvning for å sikre god temp på flislagte bad og inngangsparti etc. På soverom er termostater mest praktisk.

Alle hus, varmeanlegg og folks behov har selvsagt individuelle faktorer som påvirker hvor bratt og høy kurven stilles, men det varierer ikke så veldig mye fra dette for å finne perfekt komfort.

Der dette har blitt regulert inn godt er det ikke en håndfull kunder engang som har vurdert å etterinstallere termostater, det er flere eksempler på at de heller er koblet fra fordi det fungerer bedre.

På dette feltet er elektriske kabler og vannbåren varme svært ulikt, en kabel vet ikke hvor varmt 1000W er, mens et vannbårent gulv kan ikke bli varmere enn vanntemperatur.

Det er kun fordi romtermostater er noe alle kjenner til og at vi leverandører slipper unna nødvendig innregulering og oppfølging av kundene at dette blir installert som standard på vannbårent. Det er kunden som betaler de ekstra fyringsutgiftene, og regner med at det er normalt at bad blir kalde med vannbårent, at innetemperaturene justerer seg tregt i perioder etc.
Signatur
   #14
 98     Stange     0
Poenget er at gulv med vannbåren varme får så jevn og høy lunk man kan ønske, det er bare å justere på selve vanntemperaturene, og glemme alt som romtermostater og gulvfølere etc. Sånt må varmekabler ha, men er komplett unødvendig på vannbårent.

Her må vi tillate oss å være uenige - i alle fall når det gjelder nye hus.

Utekompensering er i teorien bra, men likevel er det mange som sliter med dette. Du har helt rett i at mye avhenger av god innregulering, men det er langt fra alle som er "varmetekniske nerder" (din egen beskrivelse :))som deg der ute.

Vi kommer ikke bort fra at dårlig regulerte anlegg er kilde til merforbruk/ uregelmessigheter.

Den mest presise måten å regulere dette på er etter vår mening "intellegente" romreguleringssystemer som benytter "puls/bredde" modulering. Det vil si at energien pulser til rommet i akkurat passende porsjoner for å holde romtemperaturen på ønsket nivå.

Signatur
   #15
 1,015     Revetal     0
PWM kan løse mye av finregulering på mengde, helt enig i det, vi styrer mange pumper med samme signaler, men nettopp i nye hus er det to hovedpunkter med romtermostater som går på bekostning av komfort og energiøkonomi.

Et nytt hus blir hverken varmt eller kaldt med det første, så romtermostater ligger alltid timer på etterskudd ift været ute. Nå utover våren med ofte store variasjoner på temperatur ute dag og natt vil utetempregulert justere ned varmen allerede når sola begynner å varme. Romtermostaten holder sirkulasjonen i gang frem til sola har stekt inn vinduene en stund før den skrur av, når det blir kaldere på kvelden motsatt; da kommer ikke lunken i gulvet før alle har lagt seg.

Det andre vesentlige punktet er turtemperaturene. Å ha lavest mulige temperaturer ift behov til enhver tid gir mye bedre utbytte fra både varmepumper og solvarme. Hver grad høyere betyr 2-3% mindre gratisvarme. Et varmesystem bør derfor uansett alltid ha godt innregulert utetempregulering, med termostater som eventuelt tillegg der det er behov og praktisk.

Problemet med de fleste styringer er at varmekurver er komplett uforståelige å justere på uten manual. Jeg har heldigvis funnet noen som er så enkle at selv jeg og brukere enkelt kan finne frem til riktige innstillinger
Signatur
KE
   #16
 3,673     Hordaland     0
Vurder denne løsningen da, har nevnt det før i andre tråder: Hver sløyfe regulerer individuelllt av romtermostater. Hvis en eller flere sløyfer bikker 90% regulering så øker varmepumpen turtemperaturen 1 grad. Hvis alle sløyvene ligger under 80% regulering så justerer varmepumpen turtemperatur ned en grad. Dette er ingen vanlig måte å gjøre det på, men hvordan tror dere dette ville virket? Min påstand er at man da oppnår lavest mulig strømforbruk. I teorien trenger ikke varmepumpen å vite temperaturen hverken utenfor eller inne i huset med ett slikt oppsett (min påstand).
   #17
 24,711     Akershus     0
Tillater meg å være uenig med Bettum.

Han nevner dem som setter opp vinduet på soverommet og fyrer for kråkene. Samtidig er han advokat for et vannbårent system som er innregulert og deretter ikke kan reguleres. Mao om en ønsker det godt og lunt på gutterommet om dagen og kaldt om natten velger en termostatstyrte panelovner, ikke permanent satte vannsystemer.
Signatur

   #18
 1,015     Revetal     0
KE: Ja, fulgt mulig å styre en varmekurve der også innetemperatur påvirker, vi gjør det i spesielt endel eldre boliger, og der gulv, vegg, radiatorer kan sørge for hurtig regulering. Jo større avvik på innstilt vs reell jo høyere/lavere flyttes varmekurven. En utetemperaturføler måler kun nominell temperatur, men effektiv utetemperatur ift spesielt vind vil påvirke forbruket/behovet mye i et eldre trekkfullt hus. Påvirkningsgraden kan også velges.

KjellG: Hehe, hadde vært et kjedelig forum om vi var enige om alt Smile Jeg nevner typisk adferd i alle boliger, uavhengig av oppvarmingssystem. Videre at varme gulv i kalde rom kun kan oppnås med åpne vinduer for å kjøle termostaten så varmen slås på for fullt. Det var ironisk ment, fordi det strider selvsagt mot all fornuft å fyre for kråka på den måten. Det er derimot et godt bilde på hvorfor energiforbruk i nye boliger kan avvike enormt ift teoretiske beregninger. Folks forventninger og vaner kan ikke påvirkes av noen forskrifter og regneark tilpasset disse.

Jeg er ikke motstander av videre regulering og termostater, nettopp i soverom er der det kan være mest praktisk og nyttig, ikke minst i alle moderne familier med barn annenhver uke. Mitt poeng er at det må ikke erstatte mest mulig energieffektiv hovedregulering.
Signatur
   #19
 3,573     buskerud     0
Mitt vp anlegg kjører med kurve, med inneføler for stua, samt at gulvarmen i tillegg styres med uponor automatisk balansering og romtermostater med display. Ungene stiller opp og ned etter sine behov . Ligger i sporplater og ikke innstøpt, så det går ganske fort.

Fikk god sus i anlegget, og fornøyd kone etter at jeg satt romtermostaten til vp på 23grader, og kurve 45 pluss 1. Og øvrige romtermostater i stue kjøkken på 23.. Sånn sett får jeg nå nok varme på turvannet til en hver tid, men det er noe mindre økonomisk å holde litt høyere temp enn nødvendig..

KE
   #20
 3,673     Hordaland     0
KE: Ja, fulgt mulig å styre en varmekurve der også innetemperatur påvirker, vi gjør det i spesielt endel eldre boliger, og der gulv, vegg, radiatorer kan sørge for hurtig regulering. Jo større avvik på innstilt vs reell jo høyere/lavere flyttes varmekurven. En utetemperaturføler måler kun nominell temperatur, men effektiv utetemperatur ift spesielt vind vil påvirke forbruket/behovet mye i et eldre trekkfullt hus. Påvirkningsgraden kan også velges.

Vet ikke hvor grundig du leste mitt forslag, men i mitt eksempel har man ingen varmekurve, varmepumpen tenker ikke selv, den får kun beskjed fra ekstern logikk at turtemperatur skal opp eller ned. Hvis en da ser for seg at den av termostatene som til enhver tid åpner mest for vannet og så stiller opp og ned turtemperatur på bakgrunn av denne så vil en kunne regulerer dette uten at varmepumpen skal tenke på annet enn å gi en bestemt turtemperatur.
I KNX verden er målet å integrere, alle enheter snakker samme språk og hvordan det programeres avgjør hvor godt det blir. Ett typisk eksempel er vindusføler som gir beskjed til regulator at vindu står åpent, da kan en helt annen regulering foregå, enten at man stenger for varmt vann etter x-antall minutter eller at den senker ønsket temperatur.