#21
 1,015     Revetal     0
Jo, jeg forstod sånn omtrentlig at du mente dette. Jeg tenkte på hovedstyringen ut fra tanken til gulvene, da denne igjen styrer varmepumpens start/stopp til å ligge på samme nivå som husets varmebehov. Altså motsatt av at varmepumpen styrer dette. Den får bare beskjed om å bidra når sola har tatt kvelden, eller folk ikke gidder å fyre i peisen.

Såvidt jeg kan se kan vi styre dette også nokså enkelt slik du tenker via den elektroniske flowmåleren som allerede brukes til energimåling i vår XHCC. Økende vannmengder kan f.eks samtidig gi økt temperatur. Dette er en interessant idé å se hvordan vi kan integrere som funksjon! Takk for den! Smile
Signatur

KE
   #22
 3,673     Hordaland     0
Siden jeg skal ha inverterpumpe vurderer jeg å starte uten buffertank for gulvvarmen, da trenger jeg heller ikke å tenke på ekstra sirkulasjonspumpe, varmepumpen håndterer sirkulasjonen i gulvene. Men jeg vil nok lage en mulighet til å koble inn en buffertank i serie med pumpen, buffertanken kan også ha coil for forvarming av tappevann.
Solvarme er ikke det som står høyest på prioriteringslisten nå Smile
   #23
 10,486     Akershus     0
Vil det si at du planlegger varmepumpe, som ikke forvarmer varmtvann på noe vis?
Signatur
   #24
 24,712     Akershus     0
Ville vurdert en vp med tappevannsprioritering. Varmtvann utgjør ca 1/3 av husets energibehov.
Signatur
KE
   #25
 3,673     Hordaland     0
Nei jeg planlegger bergvarmepumpe med inverter. Jeg skal enten ha varmtvannstank inne i pumpen eller egen tank. Tappevannprioritering som KjellG skriver ja. Jeg ønsker så lav temperatur på tappevannet at varmepumpen klarer seg uten elkoble, med unntak av salmonellabekjempingen.
Men jeg planlegger å ikke ha akkumulatortank på gulvvarmen siden pumpen kan regulere produksjonen av boligvarme. Men i tilfelle pumpen skulle vise seg å starte og stoppe ofte ønsker jeg å sette inn ventiler som gjør det enkelt å koble inn en akkumulatortank i ettertid.
Jeg har sett at disse kan monteres både i serie eller i parallell, i serie er det enkelt og man bruker kun den innebygde sirkulasjonspumpen til varmepumpen. I serie kan man også bruke en tank med coil som forvarmer det kalde vannet som skal inn i tappevannstanken. I parallell har man flere muligheter for flere varmekilder, solvarme etc men da må man også inn med egen sirkulasjonspumpe. Jeg tror det enkleste og økonomiske er å la en eventuell buffertank stå i serie.
   #26
 1,015     Revetal     0
KE: Jeg er både sol- og yrkesskadet, jeg blir blank i øya av å se glinsende solfangerrør på taket. Likevel så er selve varmekildene, "maskinen" aldri det jeg anbefaler noen å prioritere eller ha fokus på først. Jeg bryr meg lite om folk tenker på å velge sol eller hva som helst. Det alle kjedeligste, en stor haug med godt isolert stål fylt med varmt vann, selve varmebatteriet, det er det viktigste. Varmepumpe er smart, det er tross alt sola som også har varmet lufta, jorda, sjøen og fjellet den henter varme fra. En større tank vil derimot kunne gi deg nok varmtvann på lavere temperatur som VP produserer effektivt.

Om du en eller annen dag i fremtiden får en åpenbaring fra solguden om å kombinere dette inn mer direkte med varmepumpa for å doble SCOP så er det mye enklere og rimeligere i både innkjøp, installasjon og ikke minst drift totaltsett.

Til siste inlegg så er det mye fornuftig slik du har tenkt, men nå som bergvarmepumper også har blitt inverter-regulerte er det først og fremst VV-kapasitet som kan være noen grunn for større tank. Forvarming kan du også få via varmeveksler på varmekretsen
Signatur
KE
   #27
 3,673     Hordaland     0
Akkumuleringstank er jo smart der man har varierbar utbytte fra varmekilden, for eksempel solvarme eller luft/vann varmepumpe. Når man benytter en bergvarmepumpe er jo kilden (berget) uforandret hele døgnet, kanskje til og med hele året. Da er jo energien allerede lagret i bakken. Forutsatt at varmepumpen klarer å hente ut nok energi til å tilfredstille toppforbruket ser jeg ikke så stor grunn til å lagre dette på nytt inne i boligen. Men hvis pumpen ikke klarer å varme tappevannstanken raskt nok til at man kan fylle badekaret sitt så er det nok lurt å øke volumet. På sommeren når det er forsvinnende lite behov for varme vil jo varmepumpen stanse når tappevannet er varmt nok, da kan det kanskje være hensiktsmessig å ha større tank så pumpen ikke trenger å starte på grunn av en rask herredusj. Har ikke betjent disse pumpene før men antar at det settes en miniumstemperatur og en maks temperatur for å unngå for mye av og på.
Godt poeng med forvarming via varmeveksler, jeg tror jeg vil avvente med forvarming inntil videre, bare legge til rette for at varmeveksler kan monteres enkelt i ettertid.

   #28
 1,015     Revetal     0
Det er nettopp VV-behov og -forbruk som nok er den aller største uvisse variabelen å ha i bakhodet for å kunne gi et godt nok svar.

Det er sjelden problemer med kapasitet på standard-modellene, det er kraftige el-kolber som kan banke inn raskt og til ekstra høy temperatur for å ha nok å gå på. For de som vanligvis har et moderat forbruk og kun innimellom trenger mer når hele slekta er på besøk er det mindre grunn til å tenke på ekstra tank.

Er det et normalt høyt forbruk er det mye å hente på at VP også kan klare å gi fornuftig COP også til varmtvann, men da kreves både stor nok tank for selve forbrukets skyld, men også ytterligere volum som kan produsere nok VV med lavere temp i tanken.

VP kan fint produsere 55 grader VV, noen opptil 65, men de fleste har blandeventil på VVB som sender 50C ut i kranene. At vi da tilleggsvarmer VP-vann opp til 70-80 med el-kolbe for deretter å blande det ned igjen med kaldt vann til 50-55 må sies at er en såpass idiotisk idé at det er for meg uforståelig at dette fortsatt er standard måte å gjøre det på. I tillegg blandes størstedelen av forbruket ytterligere en gang til ned i dusjens blandebatteri til 38C. Det siste er temperaturnivåer som kunne vært produsert med veldig god COP hadde vi bare endret litt på hvordan vi lagrer og henter ut VV fra tanken.

Signatur
   #29
 24,712     Akershus     0
I en klassisk vvb ønsker en 70 grader pga legionella. Videre så blir tanken "større" jo varmere vannet er. Kjører du med 40 grader på tanken, må den være like stor som "en dusj".
Hever du temperaturen til 80 grader kan du klare deg med en halvparten så stor tank.

I et vp-anlegg kan det være aktuelt med en mer lavtemperert vvb med spiral for å motvirke legionella. Alternativt å kjøre med bare en varmeveksler om vp er kraftig nok.
Signatur
   #30
 1,015     Revetal     0
Ja, de som har stort VV-forbruk og nok plass bør ikke velge kompromissløsningen som standard-modellene på VP er
Signatur