12,344
16
0
Gravern har brukt 0-16 0-32 grus til avretting
187
Oslo
0
Fikk tak i en som kunne ta på seg gravejobben for meg mens jeg var på ferie, da jeg kom hjem så jeg jo at han hadde brukt 20-120->0-32>0-16 til å avrette for såleblokk(kjeller).
Er dette krise? og er det nødvendig å gjøre om? har forhørt meg litt men flere meninger hadde blitt satt pris på
Er dette krise? og er det nødvendig å gjøre om? har forhørt meg litt men flere meninger hadde blitt satt pris på

Noen ganger (OK da - ganske mange ganger...) hører jeg ting jeg ikke skjønner. Dette er et slikt tilfelle. TS forteller at graveren har brukt 20-120->0-32>0-16. Altså grov pukk nederst, og knøttsmå ting øverst, hvis jeg forstår rekkefølgen riktig. Da tenker jeg meg at det vil gå greit å rette inn såleblokker, siden så fine fraksjoner som det er øverst kan avrettes med millimeterpresisjon hvis man virkelig går inn for det. Men på sikt ser jeg for meg at ved den minste lille mulighet vil de ørsmå kornene fra de øvre fraksjonene kunne sildre ned mellom de svære steinene i den grove pukken. Hvis de øvre lagene da ikke sildrer vekk i samme hastighet overalt på gulvet, risikerer man setningsskader...
Håper i det minste at det er lagt duk mellom 20-120 og 0-32? Eller kanskje er det nederste pukklaget så tynt i forhold til de øvre at det allerede er fylt med steinmel og sand ovenfra, slik at det ikke kan bli mer bevegelse senere?
Håper at fagfolk skjønner bedre enn meg hvorfor dette ikke er et problem...
Isodrenplater er isolasjon som er kapillærbrytende, men husk på last langs kantene (bruker de felt med XPS her ? Har ikke brukt dette produktet selv)
Vet ikke om "kapitulær" effekt er sagt som en spøk; uansett heter det egentlig kapillær effekt. Det er denne effekten som gjør at planter greier å suge vann 50 meter fra bakken opp i lufta, langt hinsides hva som er mulig med en vacumpumpe.
Så topplaget her vil fungere som en "langsom svamp": Hvis det kommer mye vann ovenfra, vil vannet trenge lang tid på å komme gjennom, og man risikerer at det blir stående oppå en god stund. Samtidig vil topplaget holde godt på fuktighet, og kan suge opp fuktighet nedenfra.
Nå vil det neppe plutselig regne veldig mye rett under et ferdigbygd hus, men det illustrerer hva som kan skje rett utenfor sålen din.
Kapillærbrytende isolasjon er en super oppfinnelse! :-)
Og så var det problemet med at de minste kornene kan drysse ned eller vaskes vekk blant de grove massene under, eller inn i dreneringen...
"Langsom svamp som kan drysse vekk" høres ikke for meg som forbruker ut som det ideelle underlaget å bygge et hus på. Jeg valgte ikke noe slikt konsept sist, og er helt sikker på at jeg ikke vil ha det slik neste gang heller.
Det hadde vært interessant å høre en forklaring fra fagfolk på hvorfor dette eventuelt er en god måte å gjøre det på.
Edit: sitter på mobilen så får ikke snudd bildet, dere får stå på hodet så ser dere ;)
Edit2: Redigerte bildet slik at det ble riktig vei - Jafo
Å bruke "sand" er kanskje ikkje heilt heldig til å rette av tomta med. Når singelen går ned i 0 størrelse blir det sand,steinmel... Dette har ikkje samme drenerende effekt som rein singel.