#11
 5,337     Tromsø     0
Min erfaring som utleier: Det kommer litt an på om man leier ut en hybel eller en familieleilighet, møblert eller umøblert og på kort eller lang basis, men:

- Strøm: Leier bør ha mulighet for å velge den strømavtale som er gunstigst. Altså egen strømmåler og sikringsskap. De tegner selv avtale om nettleie med lokal netteier og kraftavtale med selvvalgt leverandør.

- Internett: Leier bør ha mulighet til å selv velge internettavtale. Noen klarer seg bra med med 3G/4G, mens andre har ekstreme krav til oppetid, aksesstid, fart og båndbredde da det viktigste i livet for dem er å kunne drepe noen på den andre siden av kloden i et dustete spill, samtidig som de streamer både film og musikk. Samtidig. De vil man ikke dele linje med.
Og om man deler internett med leieboere, kræsjer typisk ruteren dagen etter at man har dratt på tre ukers ferie. Leier blir sur, plager en mens man er på ferie med en stri strøm med SMS-er og kanskje telefoner, krever avslag i leie, krangel og faenskap etc. Man kan ikke som amatørutleier uten egen innleid vaktmestertjeneste garantere at en leieboer alltid har nettilgang, og bør ikke ta betalt for dette. Det er bedre at de tegner sin egen avtale.

- TV: Inkludert kabelTV var et plus da kanalene var analoge og alle hadde tilgang til samme kanaler. Men i dag finnes mange særlig i yngre generasjon som overhodet ikke ser TV. Noen vil ha grunnpakke, noen vil betale ekstra for ørten fotballkanaler, noen vil ha ting enklest muig, mens andre vil ha dekoder med pause og opptak og filmleie og siste ukes TV-arkiv etc. La folk velge selv og tegne egen avtale.

- Vannmåler har jeg ingen erfaring med, da vi betaler etter husets BRA. Men har leier egen strømavtale, er det nokså selvfølgelig at de har egen varmtvannsbereder også.
Signatur

   #12
 2,435     Hordaland     0
Angående internett er jeg bare litt skeptisk med tanke på om vi blir ansvarlige dersom leietaker laster ned eller driver med noe ulovlig på nettet.

Dette er en problemstilling de færreste tenker over, men som absolutt er reell.

Ihht forbrukeravtale med nettleverandør har man ikke lov til å låne bort eller leie ut nettilgangen til andre. Nettilgangen og utstyret er kun tillatt brukt i kundens husstand. Eventuell utleieseksjon defineres som egen husstand og skal i så måte ha egen nettilgang. Dette gjelder for stort sett samtlige nettleverandører, dog unntak finnes nok sikkert.

I praksis blir situasjonen en helt annen. Det er ikke uvanlig at leiligheter leies ut med både TV og Internett inkludert i leien. Jeg kjenner også til personer som tar seg betalt eksplisitt for TV og Internett tilgang. Dette er i de fleste tilfeller brudd på nettleverandørens forbrukeravtale, som i og for seg er en straffbar handling. Men fortsatt, dette er en nokså utstrakt praksis, og jeg tror det er svært sjeldent at personer blir straffeforfulgt som følge av dette.

Jeg kan dog trekke frem et eksempel på en spesifikk historie hvor jeg ble bedt om å bistå. En privatperson med et lite kollektiv fordelt 2 over etasjer, inndelt som 2 seksjoner, med 3 soverom i hver etasje. Huseier sørget for Internett tilgang til kollektivet, med et trådløst aksesspunkt i hver etasje. Én av husets leieboere lastet ned og distribuerte enorme mengder filmer via torrents, noe som ble snappet opp av et utenlandsk filmselskap. Offisielle IP-adresser spores og logges. Huseier ble saksøkt, som følge av at han var registrert som den juridiske eier av abonnementet, som IP-adressene var linket til. Det var satt opp et helt enkelt nettverk i huset, med 2 stk Asus trådløse tilgangspunk tilkoblet Internettlinjen.

Politiet kontaktet forenelig juridisk eier av abonnementet, og konfronterte med at han var anmeldt av saksøker. Når Politiet ble informert om at dette gjaldt et kollektiv ble situasjonen straks forverret. Samtlige datamaskiner ble beslaglagt fra kollektivet, men kilden til torrentsaktiviteten ble aldri funnet. I den forbindelse ble jeg involvert, i forsøk på å finne elektroniske spor til hvilken datamaskin som var blitt benyttet. Konklusjonen endte opp med at synderen var antagelig heldig, og hadde ikke den aktuelle datamaskinen i kollektivet den dagen Politiet tok beslag. Synderen fikk i så måte et forvarsel, og den aktuelle datamaskinen som ble brukt ble antagelig aldri tatt med tilbake til kollektivet. I og med at huseier/juridisk eier aldri kunne bevise hvem som har utført aktiviteten ble juridisk eier ilagt en kraftig dom og erstatningsplikt overfor filmselskapet.

Denne erfaringen har gitt meg mye lærdom om hvilket ansvar man står overfor ved å stå som juridisk ansvarlig overfor andres bruk på Internett. Situasjonen blir også verre når man trosser forbrukeravtalen og leier ut/låner bort Internettilgangen til andre brukere.

Jeg leier selv ut 2 hybelleiligheter med Internettilgang inkludert i husleien. Også i dette tilfellet på tross av forbrukeravtalens restriksjoner. Jeg har dog en ZyXEL ZyWALL ruter med full logging over all Internettrafikk. Utleieseksjone er inndelt i ulike subnet og VLAN, med egne IP-adresse-områder, i kombinasjon med logging av DHCP tabell, MAC-adresser og trafikk gjennom brannmur. Dette er den eneste måten trafikken kan spores til en spesifikk datamaskin. Nettleverandøren kan fortsatt gå til straffeforfølging mhp brudd på forbrukeravtalen. Ang ulovlige aktiviteter på Internett kan dette spores til en bestemt bruker, og dokumenteres ihht juridiske bestemmelser, og man går i hvert fall fri for denne eventuelle anklagelsen.

Noe å ta i betraktning for alle og en hver som deler Internettlinjen sin med andre brukere. Man kan fort bli ansvarlig for noe man aller helst ikke vil stå ansvarlig for.
Signatur
   #13
 3,674     Hordaland     0
Hvis du velger å ha felles balansert ventilasjon anbefalles det kryssveksler for å unngå at lukt smittes mellom enhetene.
Jeg er skeptisk til at leietaker driver å logger internettrafikk til leietaker, jeg hadde iallefall reagert kraftig på dette som leietaker uansett hva begrunnelsen skulle være, jeg hadde forventet å få det opplyst på forhånd og da hadde jeg ikke inngått leieforhold der. Det er allerede for mye overvåking i dette samfunnet om ikke privatpersoner skal begynne og, makan! Hvis man virkelig vurderer å sette opp en slik overvåking så har jeg bare en ting å si til det, skaff en egen linje til leietakere eller få to ip adresser fra ISP.
   #14
 2,435     Hordaland     0
Det er svært sjeldent nettleverandører tilbyr flere offisielle IP-adresser på et privat abonnement. Jeg har forespurt om dette både hos Telenor og Altibox, men ingen av disse kan tilby dette.

Loggingen jeg utfører er akkurat den samme som logges hos nettleverandøren. Overvåkingen er i så måte ikke noe mer omfattende. Forskjellen er at jeg logger mot lokale IP-adresser, ikke kun mot offisiell IP-adresse.

Leietakere er informert om loggingen, og står fritt til å tegne avtale med egen nettleverandør om de ønsker det. Av 3 utleieseksjoner er det kun 1 av disse som har valgt egen linje.

Det er ikke tilstrekkelig som huseier å ha en egen linje kun til utleieseksjoner, dersom man som huseier står som juridisk ansvarig. Den som er juridisk ansvarlig ihht kundeavtalen er den person som er ansvarlig for all bruk av linjen. Dersom den juridiske ansvarlige ikke kan dokumentere hvem som har utført ulovlig aktivitet på Internett, er det den juridiske ansvarlige som vil bli straffeforfulgt.
Signatur
   #15
 4,269     0
Litt overrasket over at man kan få en fellende dom mot seg når man leier ut til et kollektiv, men overrasket har jeg blitt før Smile

Heldigvis er loggingen ganske enkel å få til, selv konsumentprodukter kan logge inn fra og til samt mac-adresse på klienten. En slik logg vil etter min mening være tilstrekkelig bevis for at politiet kan gå etter leietager heller enn huseier.
   #16
 2,435     Hordaland     0
Logging av MAC-adresser i seg selv er ikke nødvendigvis tilstrekkelig informasjon. MAC-adresser gir kun informasjon om hvilke enheter som er tilkoblet eller har vært tilkoblet nettverket. Dersom man har med privat datamaskin eller mobiltelefon som blir tilkoblet nettverket, f.eks for endringer eller kontroll av nettverket, så vil MAC-adresser bli loggført.

All Internett trafikk loggføres av ISP. I et eventuelt søksmål / anklage vil det bli vist til dato og klokkeslett, samt offisielle IP-adresser og øvrige detaljer om Internettrafikken. En logg fra lokal brannmur er det eneste som kan gi informasjon om hvilken lokal datamaskin som kan knyttes til trafikkloggen til ISP. MAC-adresse logg i seg selv sier lite om dette.
Signatur
   #17
 25,334     Akershus     0
En måte å gjøre torrent litt mindre interessant på er kanskje å strupe opplastingshastigheten?
Signatur

   #18
 2,435     Hordaland     0
Det er naturligvis mange tiltak man kan gjøre. I forhold til hvem som er juridisk ansvarlig for aktiviteten gir det ingen endring.

Struping av torrents-porter begrenser ikke muligheter for surfing og nedlasting av barneporno, eksempelvis.
Signatur
   #19
 2,044     0
Hei
Vi har eget sikringsskap,med en måler slik at leieboere slipper nettleie.Egen 200 liters
Varmtvannstank.Egent balansert ventilasjons anlegg.Vi har Internett & tv abonnement som vi deler med leieboere.Trådløs ruter & cat 6 uttak på stue & soverom.Hdpvr dekoder kjøpe jeg til leiligheten.Vi bestilte større søpplespann
Hos kommunen.Vi har vvs skap med stoppe kran i leiligheten.Serikoblet brann varsling.

Vi gjorde det også sånn, med en ekstra måler til hybelen. Det er vel en 20 års tid siden. For et par-tre år siden hadde vi elektrikker her, han mente det ikke var lovlig med ekstra måler. (Han gikk ikke videre med "saken".)
   #20
 4,269     0
Eydybdal - loggen gir tre felter: IP-adresse til klient, IP-adresse til server og MAC hos klient. Dette er nettopp loggen fra en lokal brannmur (den logger både accept og reject).

Enig at Mac-adresse i seg selv er for lite, men kjekt å ha i tillegg til ip-par.