5,710    11    0  

Hvordan engasjere i borettslag?

 87     0
Jeg er styreleder i et borettslag med 25 leiligheter.
Bygningsmassen er fra 50-tallet så det er en del vedlikehold som trengs. Mye av dette er enkle ting som f.eks. maling av grunnmur og klipping av hekker etc.
Det virker som om den generelle holdningen blant mange av beboerne er at borettslaget skal ta seg av alt av vedlikehold (innleid arbeidskraft), og at felleskostnadene som betales hver mnd kan dekke alt.. Jeg har vært med å skru opp prisen på månedsleien en gang, noe som førte til en del surmuling. Når det arrangeres dugnader er det alltid de samme 6-7 som stiller opp, og på generalforsamling er stort sett den samme gjengen som møter (med ett unntak; da vi skulle velge ny tv-pakke var 23 av 25 boenheter representert..)
Hvordan få folk til å bry seg om sitt eget nærområdet, sine naboer og hvordan det ser ut utenfor sin egen dør? Eller er det bare å øke husleien kraftig, leie inn folk for hver minste ting, gi beng og la folk takke seg selv?

   #1
 1,231     Bergen     0
Ihvertfall forklare hvert år på generalforsamling at vedlikeholdsutgifter er økende og at dugnadsinnsats er minkende.

En mulighet for å øke dugnadsinnsatsen er å betale en sum (f.eks. 500 kr?) til de boenhetene som gjør bidrag under dugnad.
   #2
 3,412     Akershus     0
Dugnad er i utgangspunktet en positiv ting.  Det øker bevisstheten rundt vedlikehold, det fører til samarbeid og vennskap, og det sparer penger.

Problemet med at mange gir blaffen i slike initiativer er høyst reelt og utbredt, og det er vel en tendens i tiden at folk blir mer uavhengige, mer interessert i personlige interesser enn i fellesskapet, og mer opptatte. 

Jeg synes dere bør holde fast ved dugnader så lenge som mulig.  Et belønningssystem er absolutt på sin plass.  Det kan kanskje være psykologisk bedre å kalle det rabatt på medlemsavgiften snarere enn "betaling" eller "lønn" for innsats. 

Ære og berømmelse er også en måte å belønne på.  Et oppslag eller rundskriv med "Takk til Olsen, Hansen og Jensen for at de satte opp det nye lekestativet" kan føles stimulerende både for de som får berømmelsen og for de som vurderer å henge seg på neste gang. 
Signatur
   #3
 254     0
Jeg syns alle borettslag bør gi folk muligheten til å kjøpe seg ut av dugnader. Noen har mer tid enn andre, og noen har mer penger enn andre. For min del er det ganske ofte at de dagene det er satt opp dugnad så er det enten en dag jeg må jobbe overtid, eller at det er en av de få dagene i den måneden jeg ikke jobber eller har andre planer. Altså en dag jeg trenger til hvile.

For min del er det helt greit å f.eks betale 500 kroner for å slippe unna en dugnad. Det er helt rett og rimelig, egentlig. Da kan jeg også enklere vurdere hva jeg bør prioritere. Hvis det er snakk om å velge mellom å jobbe en time overtid eller slippe å betale 500 kr for å slippe dugnad tjener jeg jo mest på være med på dugnaden.

Vi lever faktisk i 2013. Borettslagene må tilpasse seg dagens forhold.
  (trådstarter)
   #4
 87     0
Å kjøpe seg fri fra dugnad er noe vi har vurdert i styret, og noe vi mest sannsynlig kommer til å innføre ganske snart. Jeg forventer heller ikke at alle skal ha anledning til å sette av en kveld til dugnadsarbeid og jeg er også inneforstått med at folk har ulike prioriteringer. Det vil dessuten være umulig å finne et dugnadtidspunkt som passer for alle.

Styret prøvde et år og lage en oversikt over hva som måtte gjøres for deretter å fordele ut arbeidsoppgaver og lot folk utføre dette når de selv hadde tid. Dette fungerte bare delvis.. Mange plasser er det fortsatt like umalt, selv et år og to etter at folk påtok seg ansvar med å male.

Jeg blir bare litt oppgitt over hvor liten interesse det er for å ta vare på ens eget hjem/trappeoppgang/uteområde etc, samtidig som klagene hagler dersom (når) fellesutgiftene øker. På vei hjem fra generalforsamling ser jeg jo lys i alle vinduer, og blinkende TV-er. Folk gir jo fullstendig F... i tilstanden på egen bolig så lenge de får sett siste episode av hotell cæsar.



   #6
 69     Bergen     0
Vi har god erfaring med at dugnadspenger legges inn fast i summen av månedlige fellesutgifter. De som deltar får god timesbetaling. De fyller ut et skjema etter dugnad, får signatur av dugnadsleder og får dugnadslønn skattefritt på konto.
Å kreve inn penger en gang hvert år blir et problem, men å trekke et lite beløp månedlig går greit (og synes rimelig hos de fleste).
Det er også greit å utnevne en dugnadsleder på årsmøtet, så slipper styrelederen å alltid være den som maser. Folk kan lettere godta litt masing i forkant av planlagte dugnader hvis det kommer fra andre enn styrelederen. Men det er min teori.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 87     0

Vi har god erfaring med at dugnadspenger legges inn fast i summen av månedlige fellesutgifter. De som deltar får god timesbetaling. De fyller ut et skjema etter dugnad, får signatur av dugnadsleder og får dugnadslønn skattefritt på konto.
Å kreve inn penger en gang hvert år blir et problem, men å trekke et lite beløp månedlig går greit (og synes rimelig hos de fleste).
Det er også greit å utnevne en dugnadsleder på årsmøtet, så slipper styrelederen å alltid være den som maser. Folk kan lettere godta litt masing i forkant av planlagte dugnader hvis det kommer fra andre enn styrelederen. Men det er min teori.


Dette var en god idé og noe jeg vil ta opp med styret. takk Smile
   #9
 180     0
I vårt borettslag så blir god innsats belønnet med gode penger. Det er rett og slett bare enklere sånn. Vi er nå også ett ganske lite borettslag, men det ser ut til å funke.

Ingen maser på hverandre om snømåking, vedlikehold fordi er jo generelt en felles interesse at bygget skal se fint ut og holde god standard. Det er jo deretter også bra for den enkelte når han/hun skal selge igjen :)

Det er vel ikke lov å pålegge ekstra kostnader i fellesutgiftene for dugnads penger ? ville ikke det være mot sin hensikt ? Da ville vel folk heller ha valgt å ikke stille når de vet de har betalt uansett ? bare en tanke.
   #10
 1,231     Bergen     0
Borettslag har ingen andre måter å hente penger fra enn å ta det inn via fellesutgiftene, så hvis man betaler beboere for dugnadsjobbing, så er det det samme som å "øke" fellesutgiftene.

Forskjellen mellom gulrot (belønning for dugnadsinnsats) og pisk (bot for manglende dugnadsinnsats) er kun psykologi. Økonomisk går det ut på nøyaktig det samme (derfor litt artig når det er "ulovlig" med bot, det undergraver egentlig folks forståelse av situasjonen).

På den annen side, jeg tror ikke trådstarter skal håpe at dugnadsinnsats kan løse økningen i fellesutgiftene. I et gammelt bygg med sannsynlig vedlikeholdsetterslep (hvor er det ikke det?) så er dette ganske uunngåelig. Økt dugnadsinnsats vil hjelpe, men kanskje bare litt mer enn marginalt (men for all del, bruk det argumentet på generalforsamlinger, ref. det over om psykologi..)