8,185    14    0  

Sprekk i grunnmur etter borring til energibrønn

 47     Lillestrøm     0
Hei!

Jeg har fått en stor sprekk i grunnmur(se bilder). Grunnmur har vært stabil i 25 år men i år og etter at det ble borret etter energibrønn ca 2,5 meter fra husvegg har den begynnt å sprekke opp. Oppsprekking er under utvikling og har blitt ca 1 millimeter større siste 6 ukene.

Mine spørsmål;

1. Er det sannsynlig at dette skyldes borrearbeider?
2. Kan det evt ha andre årsaker?(har altså ikke skjedd annet av arbeider i eller nær huset på 25 år)
3. Sprekk er under utvikling og blir gradvis større; hva gjør jeg?

Håper noen kan gi svar.
Sprekk i grunnmur etter borring til energibrønn - IMG_1377 [800x600].jpg - Runenev
Sprekk i grunnmur etter borring til energibrønn - IMG_1546 [800x600].jpg - Runenev

   #1
 948     0
vet du hvordan grunnen er rundt/under huset? borret de på nakent fjell ved huset? ta bilder av brønn ved huset...
  (trådstarter)
   #2
 47     Lillestrøm     0
Bilder sier ikke så mye når det er en meter hardpakket snø men viser hvor det er borret i forholt til grunnmur og hvor kollektorslangene går inn i grunnmur.

Grunnen består av jordmasser over grunnfjell og de foret 9 meter før de nådde grunnfjell. Det er god drenering rundt huset og ingen fuktproblemer i kjeller.
Sprekk i grunnmur etter borring til energibrønn - IMG_1547 [800x600].jpg - Runenev
Sprekk i grunnmur etter borring til energibrønn - IMG_1548 [800x600].jpg - Runenev
   #3
 948     0
min første tanke sier meg at det ikke er mulig at det skyldes boringen...... men det kan jo ha vært vibrasjoner.... ved boring/nedsetting av foringsrør...? sikkert noen andre som vet mere om dette....
   #4
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
1. Senking av grunnvannstand kan gi setninger.

2. Tungt maskineri ved grunnmur kan gi skader da jordpresset blir for stort.
pwb
   #5
 2,284     Ski     0
kan det rett og slett være frost? Det er vel gravd litt for å få inn rørene og hvis det da er fylt inn med jord igjen så kan det skape skikkelig trykk mot veggen.
  (trådstarter)
   #6
 47     Lillestrøm     0
Jeg tviler på at det er frost da det ikke er gravd igjen enda(graver igjen til våren). Dermed ligger det ingen nye masser inn mot huset og forholdene er altså slik de har vært siste 25 årene. Har jo vært harde vintere tidligere også

Foslag til løsning? Må man bare vente? Hva hvis denne sprekken bare fortsetter å bli større?
   #7
 371     0
Hva slags grunnmur er det (leca?)

Sprekkeretningen er jo helt merkelig, virker som om deler av huset har blitt presset ned/opp slik at hvis det er brukt blokker så har mørtelen mellom dem sluppet. Kan det hende at de som boret vasket ut noe av jorden under huset mens de boret så det ble en lomme under huset?

Rent strukturmessig så burde dette være et "pent" brudd som ikke skal ha store konsekvenser, og som burde burde stabilisere seg med mindre det er noe i grunnen som skjedde i det boringen foregikk, men det er jo også tvilsomt ettersom det burde være sand/jord/grus i grunnen om det skulle være vits å bore i utgangspunktet.

Tror du nesten bare må vente det ut, men er nok lurt å melde det inn til de som boret skriftlig og få en dialog med dem om problemet i tilfellet det er mulig å få en form for erstatning fra dem om det viser seg at dette får konsekvenser for bad/vinduer/dører etc.

jaf
   #8
 6,347     tromsø     0
Er ikke det en horisontal tele sprekk? Ville ikke  press fra borerigg presset inn muren om så den ikke fluktet med resten av kjellermuren, hvis det var press fra utsiden .Det ser ut som grunnmuren står vater på bildet og flukter innvendig? Slike sprekker kommer over tid, litt hver gang det er 20 minus. Er det ikke tilgravd, så får jo frosten godt tak i og under mur.(ingenting beskytter huset mot frost nå)Når vann tiner og fryser kan det legge seg i lommer og løfte, hvis dreneringen er fryst tett. Når tempraturen går opp og ned. Isoler med blå isopor 1,2m ut på hver hjørne, og 0,6 m lang vegg utvendig for å hindre løft. Er det 9 meter til fjell så er det grunn til å isolere mot tele, (jordmasser kan inneholde mye fukt)det er vel huseigers ansvar?.
  (trådstarter)
   #9
 47     Lillestrøm     0
Jaf; Lecagrunnmur. Skal melde det til borrefirma.

Chri; eneste stedet det er gravet ut er der rør går inn gjennom grunnmur; ca en meter bredde og 1 meter dybde. Øvrig er dekket til som den alltid har vært.  Men en meter dybde er jo trolig nok til at smeltevann kan komme til og fryse og sprenge sprekken større. Du skriver at man skal isolere 1,2 og 0,6 meter ut men hvor dypt er det nødvendig?

Takk for svar.
   #10
 63     Halden     0
Er dreneringen fra byggeåret? eller har du gjort det på nytt nå ifm med rehabilitering?

Har hørt om mange eksempler hvor hus som ikke står direkte på fjell har fått setningsskader pga drenering. Massene rundt huset tørker ut og huset synker...
Signatur