13,090    14    1  

Bygger høyere enn godkjent i søknad

 1,605     Bergen     0
Er det mulig å "stjele" noen ekstra centimer på f.eks. kjeller gulv/topp grunnmur, enn hva som er godkjent høyde du evt. skal bygge på?

F.eks din topp grunnmur skal være på f.eks xx antall m.o.h, er det mulig/lov å bygge/"strekke" dette f.eks 30cm høyere. Evt. hvor mye kan en/har en lov til å bygge høyere enn godkjent høyde. Eller må en være "spot on" på høyden?

   #2
 3,997     Oppland     0
Er ikke sikker på akkurat hva du mener, men dette er typisk arkitekt mat, de kan slikt.

Mitt hus ble for høyt, men ved å senke huset lenger ned i bakken og lage "utstikkere" forran garasjen kan jeg likevel oppnå kravene til mønehøyde.
  (trådstarter)
   #3
 1,605     Bergen     0
Det jeg prøver å få svar på er om en har lov til å planere en tomt høyere, slik at hele grunnmur/huset blir høyere, enn det som du har fått godkjent som planeringshøyde. Kommer kommunen ut og sjekket at ditt kjellergulv er akkurat på cm xx antall m.o.h, eller er det vanlig at det ofte blir "noen" cm høyere eller lavere for den saks skyld enn det som er satt høyde i din byggesøknad.
   #4
 738     0
Tror ikke jeg ville satset på å gå utenom mål her nei. Det hender faktisk at kommunen kommer å tar stikkprøver, selv om det vel hører med til sjeldenheten. De som holdt på med huset våres sa at +- 10 cm gjorde ikke så mye, men noe mer enn det vet jeg ikke om jeg hadde turt å gamble på.
   #5
 4,148     Oslo Vest     0
Det som er en liten utfordring for deg er at det er noen med en ansvarsrett som er ansvarlig for høyden, og som har skrevet under en kontrollerklæring på at høyden er korrekt. Dersom det blir oppdaget tror jeg faktisk at 30 cm er nok til å skape en god del problemer, iallefall for den som har ansvarsretten, i Oslo har det vært reagert på så lite avvik som 5 cm, så det er nok litt opp til hver enkelt kommune.

Det enkleste er nok å følge de reglene vi alle må følge.
Signatur
   #6
 86     Akershus     0
Et relevant eksempel jeg kan vise til:

En kamerat av meg bygde hus med underetasje i Røyken kommune for et par år siden. Han brukte et firma til å angi høyden, men firmaet tok utgangspunkt i et galt referansepunkt, slik jeg forstod det.

En nabo reagerte på at huset syntes å bli høyere enn forventet, og klagde til kommunen. En representant fra kommunen møtte opp på tomta og kontrollmålte og fastslo at huset var 75 cm høyere enn det skulle være. Underetasjen var det ferdig murt opp med Leca.

Kommunens representant sa at de kunne akseptere inntil en halvmeter avvik, men når det var så mye som 75 cm så kunne de ikke akseptere det.

Etter mye om og men godtok kommunen lavere takhøyde i underetasjen. Husbyggeren måtte kappe av toppen av grunnmuren med en del cm (tror det var 25) og dermed fikk han det godkjent.

Min klare oppfatning er imidlertid at det finnes kommuner som er langt mer nøye på slike ting enn Røyken, deriblant Oslo, Asker og Bærum..
Signatur
   #7
 2,172     Oslo     1

Godkjente høyder er godkjente høyder - ingen avvik er i utgangspunktet akseptable.
Den som står som ansvarlig prosjekterend og utførende vil garantert få svi hvis dene type avvik avdekkes.

Hos meg var det kontrollmåling og +/- 3mm var akseptabelt ettersom det var innenfor instrumentenes feilmarginer.

Hvis du f.eks. har kommet veldig langt i byggeprosessen skal det veldig mye til for at du må rive huset, men entrepenøren får garantert problemer. 75cm er så mye at det er gjort med overlegg - da tror jeg du må rive gitt.

Min personlige oppfatning er at 10-20 "aldri" vil bli oppdaget av grinete naboer og kommunen ville i ytterste konsekvens gir ansvarlig entrepenør en liten advarsel.

Men, hva vet jeg  Cool

   #8
 22,342     Akershus     0
I Sandvika ble det mye bråk for noen år siden da et større bygg ble 60 cm for høyt. Kommunen truet med det ene og det andre, men hva utfallet ble vet jeg ikke.
  (trådstarter)
   #9
 1,605     Bergen     0

Min personlige oppfatning er at 10-20 "aldri" vil bli oppdaget av grinete naboer og kommunen ville i ytterste konsekvens gir ansvarlig entrepenør en liten advarsel.


Ja, får høre med entreprenøren om hva han mener, og hva som er vanlig praksis rundt dette.
   #10
 529     Gjøvik     0
Var" med" i en liten krangel her i vår kommune..
Og kommunen mente da at de kunne akseptere en halv meter høydeavvik!

Jeg skal love deg jeg skal ta de på ordet på den der hvis jeg måtte endre høyden på mitt hus.. 
Signatur